Parlamentul turc aprobă o lege vizând controlul asupra Internetului. UE, "profund preocupată" de noul act normativ

Parlamentul turc a adoptat o serie de amendamente controversate care întăresc controlul statului asupra Internetului, denunţate de opoziţia turcă şi numeroase organizaţii neguvernamentale, relatează presa turcă.

68 afișări
Imaginea articolului Parlamentul turc aprobă o lege vizând controlul asupra Internetului. UE, "profund preocupată" de noul act normativ

Parlamentul turc aprobă o lege vizând controlul asupra Internetului. UE, "profund preocupată" de noul act normativ (Imagine: Shutterstock)

UPDATE - UE, "profund preocupată" de consolidarea controlului asupra Internetului în Turcia

Uniunea Europeană (UE) este "profund preocupată" de adoptarea în Parlamentul turc a legii care consolidează controlul statului asupra Internetului, a declarat, joi, Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).

"Legea provoacă o preocupare profundă", deoarece introduce "restricţii în libertatea de exprimare", a afirmat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Extindere, Stefan Fule.

"Opinia publică turcă are nevoie de mai multe informaţii şi transparenţă, nu de mai multe restricţii", a precizat purtătorul de cuvânt al CE.

Noua lege trebuie "să fie revizuită în conformitate cu standardele UE", deoarece "Turcia este candidată la aderarea la UE", a adăugat el. "Am atras atenţia în mai multe rânduri" autorităţilor de la Ankara şi "suntem gata să cooperăm" în acest sens, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Noua lege permite autorităţii guvernamentale de telecomunicaţii (TIB) să blocheze fără decizia justiţiei site-uri care aduc atingere "vieţii private" sau publică un conţinut considerat "discriminatoriu sau ofensator".

De asemenea, legea permite TIB să ceară furnizorilor de acces şi să păstreze timp de doi ani informaţii despre site-urile vizitate de fiecare utilizator.

Prezentate în cadrul unui proiect de lege iniţiat de un reprezentant al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere în Turcia, noile prevederi au fost adoptate după câteva ore de dezbatere aprinsă cu opoziţia.

Mulţi dintre deputaţi s-au prezentat la tribună miercuri pentru a denunţa "cenzura" impusă prin această nouă lege de guvernul islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din 2002.

AKP deţine majoritatea absolută cu 319 locuri dintre cele 550 ale Parlamentului turc.

Votul a intervenit în condiţiile în care Guvernul Erdogan este zguduit de la mijlocul lunii decembrie de un scandal de corupţie fără precedent, care îi ameninţă poziţia înaintea alegerilor municipale de la 30 martie şi a scrutinului prezidenţial din august.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici