Piaţa bombelor nucleare ar putea creşte cu 73% până în 2030. Războiul dintre Rusia şi Ucraina stimulează cheltuielile militare

Piaţa mondială a rachetelor şi bombelor nucleare ar trebui să depăşească 126 de miliarde de dolari în zece ani, în creştere cu aproape 73% faţă de nivelul din 2020, potrivit unui raport publicat luni de Allied Market Research, în condiţiile în care agresiunea Rusiei în Ucraina stimulează cheltuielile militare.

502 afișări
Imaginea articolului Piaţa bombelor nucleare ar putea creşte cu 73% până în 2030. Războiul dintre Rusia şi Ucraina stimulează cheltuielile militare

Valoarea pieţei ar urma să înregistreze un salt de 72,6% faţă de estimarea firmei de cercetare cu sediul în Portland, de aproape 73 de miliarde de dolari în 2020, când întârzierile COVID-19 şi realocarea fondurilor pentru a sprijini criza din domeniul sănătăţii au "afectat grav" sectorul apărării, notează Reuters.

O creştere a conflictelor geopolitice şi bugete militare mai mari ar împinge probabil această cifră în sus cu o rată anuală compusă de 5,4% până în 2030, potrivit raportului.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a solicitat săptămâna trecută un buget record pentru apărarea naţională pe timp de pace, care ar urma să acorde prioritate modernizării "triadei" nucleare formate din submarine cu rachete balistice, bombardiere şi rachete terestre.

Raportul a prezis că cererea de focoase nucleare de mici dimensiuni, care pot fi lansate cu uşurinţă prin intermediul avioanelor şi al rachetelor terestre, va alimenta o creştere mai rapidă în aceste segmente, deşi rachetele balistice lansate de pe submarine (SLBM) reprezentau un sfert din piaţă în 2020.

În timp ce America de Nord a dominat mai mult de jumătate din piaţa mondială în 2020, raportul a prezis că cea mai rapidă creştere va veni din regiunea Asia-Pacific, pe fondul iniţiativelor Indiei, Pakistanului şi Chinei de a-şi consolida arsenalele nucleare.

Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi Statele Unite au emis la începutul anului o declaraţie comună în care au afirmat că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că acesta trebuie evitat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici