Pieţele internaţionale, în picaj după ce China şi-a devalorizat moneda naţională/ Scădere de 2,9% pentru Indicele Dow

Indicele Dow a înregistrat luni o scădere de 767 de puncte (2,9%), al şaselea cel mai puternic declin din istorie, după ce China şi-a devalorizat moneda naţională, yuan, în contextul escaladării disputelor comerciale cu SUA, relatează postul CNN.

2180 afișări
Imaginea articolului Pieţele internaţionale, în picaj după ce China şi-a devalorizat moneda naţională/ Scădere de 2,9% pentru Indicele Dow

Pieţele internaţionale în picaj după ce China şi-a devalorizat moneda/Scădere de 2,9% pentru Indicele Dow

Scăderi similare au fost înregistrate pe pieţele bursiere din întreaga lume. În Europa, Indicele FTSE 100 de la Bursa din Londra s-a prăbuşit cu 2,5% faţă de ziua precedentă de tranzacţionare, iar indicii DAX de la Bursa din Frankfurt şi CAC40 de la Paris au scăzut cu 1,8%, respectiv 2,2%.

Guvernul de la Beijing a depreciat luni valoarea yuan-ului, care pentru prima dată în ultimii zece ani a scăzut sub pragul de 7 unităţi pentru un dolar, în contextul în care devalorizarea monedei ar ajuta companiile chineze să contrabalanseze costurile suplimentare generate de taxele vamale mai ridicate impuse de SUA.

Mai mult, Beijingul a anunţat luni că firmele chineze au oprit achiziţiile de produse agricole din SUA, decizie care a contribuit şi mai mult la declinul pieţei bursiere americane.

Indicele Dow Jones a scăzut luni, la un moment dat, şi cu 961 de puncte, însă până la finalul şedinţei de tranzacţionare a reuşit să mai recupereze din pierdere.

Deprecierea yuan-ului a generat temeri privind un potenţial război valutar între cele două ţări, iar măsura Beijingului ar putea determina Statele Unite să impună taxe vamale şi mai ridicate pentru produsele importate din China.

Investitorii sunt în mod special preocupaţi că Administraţia Trump ar putea încerca să deprecieze dolarul, provocând astfel un război valutar care ar eroda puterea de cumpărare a americanilor.

Analişti de la firma de consultanţă Capital Economics au afirmat că deprecierea yuan-ului arată că Beijingul aproape a renunţat la speranţele privind încheierea unui acord comercial cu Statele Unite. 

Taguri:
sua,
china,
burse

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici