Plăcuţele de înmatriculare au devenit motiv de dispută între Serbia şi Kosovo. Uniunea Europeană atrage atenţia asupra escaladării tensiunilor

  • Kosovo şi Serbia nu au reuşit să-şi rezolve disputa cu privire la numerele de înmatriculare ale maşinilor
  • Minoritatea etnică sârbă din Kosovo a refuzat să-şi schimbe plăcuţele mai vechi de 1999, de pe vremea când făceau parte din Serbia
  • Uniunea Europeană trage un semnal de alarmă asupra stării tensionante dintre cei doi vecini, care poate degenera în episoade violente
587 afișări
Imaginea articolului Plăcuţele de înmatriculare au devenit motiv de dispută între Serbia şi Kosovo. Uniunea Europeană atrage atenţia asupra escaladării tensiunilor

Sursa foto: Profimedia

Uniunea Europeană este îngrijorată de creşterea tensiunilor dintre Serbia şi Kosovo, pe fondul problemei numerelor de înmatriculare. Minoritatea sârbă din Kosovo nu vrea să-şi actualizeze plăcuţele, care datează din perioada în care kosovarii făceau parte din Serbia.

„După multe ore de discuţii... cele două părţi nu au căzut de acord asupra unei soluţii veritabile. Cred că există o responsabilitate importantă din partea ambilor lideri pentru eşecul discuţiilor de astăzi şi pentru orice escaladare şi violenţă care ar putea avea loc pe teren în zilele următoare. Acum este timpul pentru responsabilitate şi soluţii pragmatice. Escaladarea trebuie evitată", a declarat responsabilul UE pe probleme de politică externă, Josep Borrell.

Borrell a discutat ulterior chestiunea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat într-un tweet că forţa de menţinere a păcii condusă de NATO din Kosovo este „vigilentă”.

Luni seara, comandantul KFOR, Angelo Michele Ristuccia a făcut un apel tuturor părţilor să evite orice acţiuni care ar putea exacerba situaţia. Un purtător de cuvânt al trupelor KFOR a declarat că generalul-maior s-a întâlnit cu ministrul de Interne al Kosovo, Xhelal Svecla şi a subliniat importanţa evitării escaladării.

Aproximativ 3.700 de forţe de menţinere a păcii NATO sunt încă staţionate în fosta provincie sârbă pentru a preveni violenţa dintre etnicii albanezi şi sârbi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici