Premierul desemnat al Slovaciei: Taxe mai mari pentru bogaţi şi companiile mari, pentru a reduce deficitul bugetar

Slovacia îşi va respecta angajamentele faţă de UE şi va reduce anul viitor deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB, a declarat duminică premierul desemnat Robert Fico, care a anunţat deja că intenţionează să majoreze taxele pentru cetăţenii bogaţi şi companiile mari.

154 afișări
Imaginea articolului Premierul desemnat al Slovaciei: Taxe mai mari pentru bogaţi şi companiile mari, pentru a reduce deficitul bugetar

Robert Fico (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fico a mai fost premier în perioada 2006-2010 şi va prezenta noul cabinet pe 4 aprilie.

Pachetul de austeritate pregătit de Fico prevede în principal majorarea taxelor pentru bogaţi şi corporaţii începând din luna ianuarie, pentru a permite guvernului să se încadreze în ţintele fiscale asumate faţă de UE.

Partidul social-democrat din Slovacia, prezidat de Fico, a câştigat alegerile din 10 martie asigurându-şi 83 din cele 150 de locuri în legislativ.

Standard & Poor's şi Moody's au coborât în primele două luni ale acestui an ratingul Slovaciei la "A", respectiv "A2", în principal din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro.

Capacitatea Slovaciei de a-şi respecta angajamentele fiscale este astfel de importanţă vitală pentru percepţia şi încrederea investitorilor.

Fico a reiterat duminică intenţia viitorului guvern de a ridica începând din ianuarie taxele pentru cetăţenii cu averi mari şi pentru companiile şi băncile cu profituri înainte de taxe de peste 30 milioane euro.

"Nu are sens să ridicăm taxele din acest an. Dacă vor apărea semne că deficitul din acest an va depăşi ţinta de 4,6% din PIB, vom apela la reduceri de cheltuieli", a spus premierul desemnat.

Guvernul şi banca centrală slovacă anticipează că economia va creşte în acest an cu 2,3%, cea mai bună cifră din zona euro, în principal datorită exporturilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici