Presa de stat din Rusia laudă victoria lui Putin din schimbul de prizonieri. Ce a declara Viktor Bout la revenirea în ţara natală

  • Presa controlată de Kremlin a lăudat întoarcerea acasă a celui mai mare traficant de arme din lume
  • Viktor Bout a revenit în Rusia în schimbul baschetbalistei americane Brittney Griner
  • Republicanii l-au criticat deschis pe preşedintele Joe Biden pentru decizia de a-l elibera pe Bout
2092 afișări
Imaginea articolului Presa de stat din Rusia laudă victoria lui Putin din schimbul de prizonieri. Ce a declara Viktor Bout la revenirea în ţara natală

Presa de stat din Rusia laudă victoria lui Putin din schimbul de prizonieri. Ce a declara Viktor Bout la revenirea în ţara natală

Presa de stat rusă l-a lăudat pe preşedintele Vladimir Putin pentru că a „câştigat” un schimb de prizonieri cu Statele Unite, după ce a predat-o pe jucătoarea de baschet americană Brittney Griner în schimbul renumitului traficant de arme Viktor Bout.

„Toată lumea va uita mâine de Griner. Viaţa lui Bout abia la început”, a declarat gazda unei emisiuni televizate din Rusia, Evgheni Popov.

Bout a sosit la Moscova joi târziu, după ce Rusia şi Statele Unite au schimbat traficantul de arme cu Griner pe aeroportul Abu Dhabi.

Preşedintele american Joe Biden a fost criticat de politicienii republicani pentru decizia de a-l da la schimb pe Bout doar pentru Griner. Departamentul de Justiţie al SUA îl caracteriza pe Bout drept unul dintre cei mai prolifici traficanţi de arme din lume. Chiar dacă a vândut arme pe tot globul teroriştilor şi duşmanilor Americii timp de decenii, Bout a negat întotdeauna acuzaţiile.

„Este o capitulare a Americii”, a declarat Maria Butina, deputat în camera inferioară a parlamentului rus, la televiziunea de stat pe asfaltul aeroportului Vnukovo din Moscova, exact când Bout a aterizat.

În primul interviu acordat, fostul traficant de arme şi-a redus importanţa şi a mulţumit statului rus pentru repatriere. Bout a respins ideea că Rusia a obţinut tot ce e mai bun din schimb.

„Nu cred că sunt într-un fel important pentru politica rusă. Sunt destul de sigur că nici conducerea noastră, nicio alta, nu gândeşte în astfel de termeni, dacă eşti important sau nu. Doar că nu putem suporta ca ruşi abandonul. Nu trebuie să lăsăm pe nimeni în spate”.

Bout a fost reţinut în 2008 într-o operaţiune elaborată de către Administraţia SUA pentru Controlul Drogurilor într-un hotel de lux din Bangkok. Moscova a susţinut întotdeauna că este nevinovat, dar a fost condamnat la 25 de ani de închisoare de către un tribunal din Manhattan în 2012.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici