MONITORUL APĂRĂRII | Prima ţară europeană care se opune iniţiativei lui Donald Trump de admitere a Braziliei în NATO

Administraţia Emmanuel Macron a respins, miercuri, iniţiativa preşedintelui SUA, Donald Trump, privind eventuala admitere a Braziliei în NATO, argumentând că Tratatul Organizaţiei Atlanticului de Nord descrie clar zona "geografică" de aplicare.

5410 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Prima ţară europeană care se opune iniţiativei lui Donald Trump de admitere a Braziliei în NATO

Franţa respinge iniţiativa lui Donald Trump de admitere a Braziliei în NATO

"NATO este o alianţă a naţiunilor legate printr-o clauză de apărare colectivă a cărei sferă de aplicare geografică este definită exact de Tratatul semnat la Washington pe 4 aprilie 1949", a transmis miercuri Ministerul francez de Externe, citat de cotidianul Le Figaro.

Articolul 10 al Tratatului fondator al Alianţei Nord-Atlantice permite doar aderarea unor noi state din Europa, cu excepţia situaţiei în care textul ar fi revizuit.

În schimb, Brazilia poate semna un acord de parteneriat cu NATO, după modelul celor existente cu Australia, Noua Zeelandă, Columbia şi Coreea de Sud, precizează Administraţia de la Paris. "În cadrul misiunii de securitate prin cooperare menită să consolideze stabilitatea internaţională şi securitatea aliaţilor, NATO poate stabili forme de dialog şi de cooperare concretă cu parteneri, inclusiv din America Latină", subliniază Ministerul de Externe de la Paris.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat marţi, cu ocazia întâlnirii cu omologul său brazilian Jair Bolsonaro, că analizează posibilitatea admiterii Braziliei în Alianţa Nord-Atlantică. "Vom analiza în termeni foarte, foarte puternici această posibilitate - fie că este vorba de admiterea în NATO, fie vreun fel de alianţă", a declarat Donald Trump alături de Jair Bolsonaro.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici