Primul raport asupra cauzelor prăbuşirii zborului MH17: A fost "străpuns de numeroase obiecte cu mare viteză". DOCUMENTUL experţilor olandezi - FOTO, VIDEO

Primul raport privind prăbuşirea cursei MH17 în estul Ucrainei, la 17 iulie, arată că avionul malaysian a fost lovit de "numeroase obiecte" care "au străpuns avionul cu mare viteză", relatează BBC News Online. Raportul, întocmit de Biroul olandez de Anchetă pentru Securitate (OVV), adaugă că nu există "dovezi privind o eroare tehnică sau umană".

12402 afișări
Imaginea articolului Primul raport asupra cauzelor prăbuşirii zborului MH17: A fost "străpuns de numeroase obiecte cu mare viteză". DOCUMENTUL experţilor olandezi - FOTO, VIDEO

Primul raport asupra cauzelor prăbuşirii zborului MH17 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit raportului intermediar întocmit de experţii olandezi şi dat publicităţii marţi, Boeingul companiei Malaysia Airlines, care asigura cursa MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a dezmembrat în aer, după ce a fost lovit de "numeroase obiecte" care "au străpuns avionul cu mare viteză".

Raportul, întocmit de Biroul olandez de Anchetă pentru Securitate (OVV), adaugă că nu există "dovezi privind o eroare tehnică sau umană".

RAPORTUL EXPERŢILOR OLANDEZI

Anchetatorii olandezi s-au bazat pe informaţiile înregistrate de cutiile negre, cele primite de la controlorii de trafic aerian, pe imagini din satelit şi fotografii de la locul prăbuşirii, pentru a redacta acest raport preliminar.

Anchetatorii nu s-au deplasat la locul tragediei din cauza confruntărilor dintre forţele ucrainene şi rebelii proruşi, dar au precizat că fotografiile cu epava avionului sugerează că acesta s-a dezmembrat în timpul zborului. Separatiştii au preluat controlul asupra zonei prăbuşirii timp de mai multe săptămâni, căutând printre fragmentele epavei şi blocând accesul anchetatorilor.

Experţii au precizat că avionul "s-a dezmembrat în aer probabil ca urmare a daunelor structurale cauzate de un număr mare de obiecte cu mare viteză care au străpuns aeronava din exterior".

Înregistrările cutiilor negre nu au prezentat nici un indiciu privind existenţa unei erori tehnice sau a unei situaţii de urgenţă, potrivit experţilor.

Istoricul de mentenanţă a arătat că aeronava era în stare bună şi nu avea probleme tehnice cunoscute atunci când a decolat de la Amsterdam, potrivit raportului. În plus, experţii au afirmat că avionul era manevrat de "un echipaj calificat şi experimentat".

De asemenea, comunicaţiile radio dintre pilot şi controlorii de trafic aerian ucraineni confirmă că nu a existat nici un apel de urgenţă.

Pe de altă parte, raportul precizează că alte trei avioane comerciale de mari dimensiuni zburau în aceeaşi zonă, la aproximativ aceeaşi oră.

Raportul intermediar nu atribuie vreo vină sau responsabilitate pentru catastrofă, însă o anchetă penală separată este efectuată de procurorii din Haga. Biroul de anchetă a precizat că se aşteaptă ca raportul final să fie publicat în termen de un an.

Boeingul 777 s-a prăbuşit între Krasni Luci, în regiunea Lugansk, şi Şahtarsk, în regiunea Doneţk, la 17 iulie. Toate cele 298 de persoane aflate la bord, între care 193 de cetăţeni olandezi, au murit în urma prăbuşirii avionului malaysian.

Ucraina şi Occidentul i-au acuzat pe separatiştii proruşi că au doborât avionul cu un sistem antiaerian de tip Buk, iar Moscova şi insurgenţii acuză Kievul.

Experţi din Marea Britanie, Germania, Australia, Malaysia, Statele Unite, Ucraina şi Rusia colaborează la acest caz.

În condiţiile în care până acum nu au avut acces în zonă, anchetatorii intenţionează să se deplaseze la locul catastrofei imediat ce va fi posibil, potrivit CNN. "Accesul coordonat al echipei internaţionale de anchetatori la locul epavei nu a fost încă posibil", se arată în raport, care adaugă că "Biroul de anchetă intenţionează să viziteze zona oricând va fi posibilă o investigare a epavei în condiţii de siguranţă".

Raportul prezintă o listă cu obiectivele care necesită investigaţii suplimentare, inclusiv examinarea epavei şi a unor eventuale obiecte externe de către experţi legişti.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici