Protecţia civilă. UE prezintă obiectivele în materie de rezilienţă în caz de dezastre

Comisia Europeană a adoptat o recomandare menită să stabilească obiective comune de stimulare a rezilienţei în faţa dezastrelor în domeniul protecţiei civile. Este vorba de modalităţi prin care ţările europene să fie mai bine pregătite pentru a face faţă pericolelor naturale, cum ar fi cutremurele.

107 afișări
Imaginea articolului Protecţia civilă. UE prezintă obiectivele în materie de rezilienţă în caz de dezastre

Protecţia civilă. UE prezintă obiectivele în materie de rezilienţă în caz de dezastre

Având în vedere evoluţia rapidă a profilului riscurilor, obiectivele europene în materie de rezilienţă la dezastre urmăresc să îmbunătăţească capacitatea UE, a statelor sale membre şi a statelor sale participante la mecanismul de protecţie civilă al UE de a anticipa şi de a face faţă efectelor viitoarelor dezastre şi situaţii de urgenţă majore.

În acest scop şi în strânsă cooperare cu statele membre, Comisia Europeană a identificat cinci obiective care trebuie urmărite în mod colectiv.

Cele cinci obiective europene în materie de rezilienţă la dezastre 

  • Anticipare – îmbunătăţirea evaluării şi anticipării riscurilor şi a planificării managementului riscurilor de dezastre. Având în vedere complexitatea şi interdependenţa riscurilor cu care se confruntă UE, este important să se identifice vulnerabilităţile din sectoarele critice şi să se anticipeze pericolele şi ameninţările.
  • Pregătire – sporirea nivelului de conştientizare a riscurilor şi a gradului de pregătire al populaţiei. Sporirea gradului de conştientizare cu privire la riscuri şi a gradului de pregătire a populaţiei contribuie la reducerea impactului dezastrelor.
  • Alertare – îmbunătăţirea sistemelor de alertă timpurie. Consolidarea sistemelor de alertă timpurie asigură faptul că mesajele de avertizare lansate de la nivel naţional, regional şi local ajung la timp la persoanele potrivite.
  • Răspuns – consolidarea capacităţii de răspuns a mecanismului de protecţie civilă al Uniunii. Prin consolidarea capacităţii de răspuns a mecanismului de protecţie civilă al UE, Uniunea poate oferi mai mult ajutor pentru acoperirea lacunelor critice şi pentru prevenirea deteriorării situaţiei atunci când capacitatea unei ţări este depăşită.
  • Securitate – asigurarea unui sistem solid de protecţie civilă. Sistemele de protecţie civilă trebuie să rămână operaţionale 24 de ore din 24, 7 zile din 7, în timpul dezastrelor şi după, atunci când este cea mai mare nevoie de ele. Actualizarea planurilor şi a procedurilor de asigurare a continuităţii activităţii şi asigurarea coordonării şi a schimbului de informaţii între sectoare, inclusiv cu furnizorii de infrastructură critică, vor contribui la funcţionarea sistemelor de protecţie în orice moment.

Pentru a începe punerea în aplicare a acestor obiective, Comisia Europeană lansează cinci iniţiative emblematice, câte una pentru fiecare obiectiv. De exemplu, o iniţiativă emblematică va fi lansarea preparEU, un program paneuropean de sensibilizare a cetăţenilor europeni cu privire la rezilienţa în faţa dezastrelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici