Protest al jurnaliştilor americani, după restricţionarea posibilităţii de a-l fotografia pe Obama

Jurnaliştii şi fotoreporterii acreditaţi la Casa Albă provenind de la numeroase publicaţii şi trusturi de presă au protestat faţă de restricţiile impuse în ceea ce priveşte posibilitatea de a-l fotografia pe preşedintele Barack Obama şi au comparat administraţia prezidenţială cu Uniunea Sovietică.

322 afișări
Imaginea articolului Protest al jurnaliştilor americani, după restricţionarea posibilităţii de a-l fotografia pe Obama

Protest al jurnaliştilor americani, după restricţionarea posibilităţii de a-l fotografia pe Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Huffingtonpost.com, jurnaliştii de la Associated Press, ABC News, Fox News Channel, The New York Times Co. şi de la alte 34 companii de presă au protestat faţă de acele măsuri restrictive într-o scrisoare expediată pe adresa Casei Albe, joi, în care au solicitat să li se permită să se apropie mai mult de preşedintele Obama, în intervalul de timp în care acesta se achită de obligaţiile sale oficiale şi se întâlneşte cu membrii echipei prezidenţiale în Biroul Oval şi în afara acestuia.

Într-o întâlnire cu Jay Carney, secretarul Casei Albe, Doug Mills, fotograf la The New York Times, a comparat Casa Albă cu Agenţia telegrafică de informaţii a Uniunii Sovietice (TASS), fosta agenţie de presă rusă însărcinată cu propaganda comunistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Doug Mills şi alţi fotoreporteri au dorit să afle motivele pentru care li s-a interzis să asigure acoperirea mediatică a evenimentelor prezidenţiale şi motivele pentru care doar fotografiile realizate de echipa care se ocupă de imaginea preşedintelui american sunt date publicităţii.

"Jurnaliştilor li se neagă în mod frecvent dreptul de a-l fotografia sau de a-l filma pe preşedinte în timp ce acesta se achită de îndatoririle sale oficiale. Imediat ce jurnaliştii pun mâna pe aparatele lor de fotografiat sau pe camerele de luat vederi, intervin oficialii din administraţia prezidenţială, împiedicând astfel publicul larg să aibă o perspectivă independentă asupra importantelor funcţiuni îndeplinite de ramura executivă a guvernului", au scris semnatarii acestei scrisori de protest, adresată lui Jay Carney.

"Pentru a fi cât mai clari, vă semnalăm că ne referim la activităţile prezidenţiale care au o natură profund publică. Pentru a fi la fel de clari, nu vă cerem să ne asiguraţi accesul în mod liber în Casa Albă sau în zonele rezervate, închise din motive de securitate naţională", au adăugat semnatarii scrisorii.

Motivul aparent pentru care reporterii acreditaţi la Casa Albă nu au avut dreptul să participe la o serie de evenimente prezidenţiale este acela că respectivele întâlniri ale preşedintelui Obama erau catalogate ca fiind "private".

"Oricât de logică ar fi această explicaţie, ea este subminată de faptul că administraţia de la Casa Albă a publicat propriile fotografii de la aşa-zisele evenimente private, prin intermediul platformelor de socializare. Restricţiile impuse de Casa Albă fotografilor care acoperă acele evenimente, urmate de publicarea constantă, de către Casa Albă, a fotografiilor realizate de angajaţi guvernamentali la aceleaşi evenimente, reprezintă o restricţie arbitrară şi o ingerinţă neîntemeiată în activităţile de presă legale. Aţi înlocuit, într-adevăr, fotojurnalismul independent cu lansări de presă vizuală", au mai spus semnatarii acestei scrisori de protest.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici