Putin cere guvernului rus să dea în judecată Ucraina dacă ţara nu va plăti datoria de 3 miliarde dolari

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut guvernului de la Moscova să dea în judecată Ucraina, dacă ţara nu va plăti în această lună o datorie de 3 miliarde de dolari către Rusia, relatează Sputnik.

576 afișări
Imaginea articolului Putin cere guvernului rus să dea în judecată Ucraina dacă ţara nu va plăti datoria de 3 miliarde dolari

Putin cere guvernului rus să dea în judecată Ucraina dacă ţara nu va plăti datoria de 3 miliarde dolari (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Putin a reamintit totodată că Rusia este gata să sprijine Ucraina şi să împartă riscurile cu Statele Unite, Europa şi FMI.

"Au trecut patru ani, mai mult decât suficient pentru a ţine sub control riscurile. Nu înţeleg asta. Mi-am dat acordul să dăm în judecată Ucraina", a spus Putin.

Autorităţile de la Moscova au anunţat că sunt dispuse la restructurarea datoriei de 3 miliarde de dolari a Ucrainei către Rusia, dacă vor beneficia de garanţii din partea Statelor Unite, Uniunii Europene sau a unor instituţii financiare internaţionale, chiar dacă Ucraina nu s-a adresat direct autorităţilor ruse în această problemă.

Datoriile Ucrainei totalizează 70 de miliarde de dolari, dintre care 40 de miliarde către instituţiile financiare internaţionale.

În luna noiembrie, preşedintele Putin a declarat că Moscova este dispusă să permită Ucrainei să depăşească termenul limită de rambursare a datoriei de 3 miliarde de dolari, care expiră în această lună, cu condiţia să plătească 1 miliard de dolari pe an, în perioada 2016-2018.

Autorităţile din Rusia au refuzat să participe la un acord de restructurare a datoriilor Ucrainei, convenit cu creditorii de autorităţile de la Kiev. Rusia, care deţine obligaţiuni ucrainene în valoare de 3 miliarde de dolari, scadente pe 20 decembrie, nu a participat, în octombrie, la votul referitor la reducerea cu 20% a valorii datoriilor ucrainene şi prelungirea cu patru ani de maturităţilor.

Rusia a cumpărat obligaţiuni de 3 miliarde de dolari de la guvernul fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici cu puţin timp înainte ca acesta să fie înlăturat de la putere, la începutul anului 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici