Summitul SUA-Rusia de la Geneva. Putin: Discuţia cu preşedintele SUA a fost „foarte constructivă”/ Joe Biden vrea o relaţie „stabilă” cu Rusia

  • Summitul desfăşurat în oraşul elveţian Geneva a început prin întâlnirea bilaterală a preşedinţilor din SUA şi Rusia, Joseph Biden şi Vladimir Putin, şi a continuat cu reuniunea în format extins, alături de toţi membrii delegaţiilor celor două ţări.
  • Vladimir Putin a oferit declaraţii de presă la finalul întâlnirii. Preşedintele rus a precizat că discuţia cu omologul său american a fost „foarte constructivă”.
  • Joe Biden a declarat că a avut o discuţie „pozitivă” cu Vladimir Putin, precizând că stabilitatea strategică a fost unul dintre subiectele principale de discuţie.
5267 afișări
Imaginea articolului Summitul SUA-Rusia de la Geneva. Putin: Discuţia cu preşedintele SUA a fost „foarte constructivă”/ Joe Biden vrea o relaţie „stabilă” cu Rusia

Summitul SUA-Rusia de la Geneva

UPDATE SUA şi Rusia pledează, într-o declaraţie comună, pentru „dialog în scopul stabilităţii strategice"

Statele Unite şi Rusia pledează, într-o declaraţie comună adoptată după summitul de la Geneva, pentru "dialog în scopul stabilităţii strategice" şi pentru măsuri de control al armamentului şi reducere a riscurilor. CITEŞTE ÎN CONTINUARE...

UPDATE Joe Biden vrea o relaţie „stabilă” cu Rusia

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a declarat că a avut o discuţie "pozitivă" cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, precizând că stabilitatea strategică a fost unul dintre subiectele principale de discuţie.

„Tocmai am terminat ultima întâlnire a turneului. Am avut o discuţie bună, pozitivă cu Vladimir Putin, deşi au fost şi disensiuni. Eu vreau o relaţie stabilă şi predictibilă cu Rusia, când avem diferenţe, vreau ca Vladimir Putin să înteleagă. I-am spus ca agenda mea nu este împotriva Rusiei sau a altcuiva, ci este pentru protejarea intereselor cetăţenilor americani", a declarat Joseph Biden în conferinţa de presă organizată după întâlnirea pe care a avut-o la Geneva cu preşedintele Rusiei.

„Drepturile omului vor fi mereu un principiu esenţial al SUA. Am discutat şi despre cazul disidentului Aleksei Navalnîi şi i-am spus că vom continua să vorbim despre drepturile omului, care ne sunt date prin naştere (...). Am vorbit şi despre cazurile a doi cetăţeni americani deţinuţi în Rusia", a adăugat liderul de la Casa Albă.

„Statele Unite şi Rusia trebuie să aibă anumite reguli de bază. Am discutat despre stabilitatea strategică. Am discutat despre controlul armamentului şi despre modalităţi de evitare a conflictelor. Am stabilit să lansăm dialog strategic", a precizat Joseph Biden.

„Am vorbit şi despre securitatea cibernetică. Naţiunile responsabile trebuie să ia măsuri împotriva grupurilor infracţionale din domeniul cibernetic", a continuat preşedintele SUA, subliniind că există 16 domenii ale infrastructurii strategice care trebuie protejate de acţiuni cibernetice negative. "Rusia este de acord în principiu. Dar una este în principiu, iar alta este la nivel practic", a insistat preşedintele SUA.

VEZI AICI VIDEO Moment de confuzie după summitul SUA-Rusia de la Geneva. Biden i-a încurcat pe Trump şi Putin la conferinţa de presă

UPDATE. Vladimir Putin a început conferinţa de presă

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, miercuri, că discuţia cu omologul său american, Joseph Biden, la Geneva, a fost "foarte constructivă", anunţând că ambasadorii rus şi american vor reveni la posturi.

„Discuţiile au fost foarte constructive, nu a existat ostilitate, ambele părţi au manifestat dorinţa de a se înţelege", a declarat Vladimir Putin în conferinţa de presă organizată după summit.

„Joe Biden este un lider politic experimentat", a adăugat Vladimir Putin, precizând că discuţiile au durat două ore. Joseph Biden "este foarte diferit de preşedintele Donald Trump", a precizat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a precizat că a stabilit cu preşedintele SUA, Joseph Biden, ca ambasadorii celor două ţări să fie retrimişi la posturi. Rusia l-a retras pentru consultări, în martie, pe ambasadorul de la Washington, Anatoly Antonov, iar ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a revenit la Washington din cauza tensiunilor bilaterale.

Rusia şi Statele Unite vor iniţia negocieri în domeniul securităţii cibernetice, a precizat Vladimir Putin. "Ambele părţi trebuie să asume anumite obligaţii în acest domeniu", a subliniat Vladimir Putin.

„Credem că spaţiul cibernetic este extraordinar de important pentru ambele ţări", a subliniat Vladimir Putin.

Întrebat despre cazul disidentului Aleksei Navalnîi, Vladimir Putin l-a acuzat pe opozant de încălcarea în mod repetat a legilor. „Această persoană ştia că încălca legile existente în Rusia şi este un recidivist. Ştia foarte bine că era dat în urmărire, dar a revenit în Rusia în mod deliberat pentru a fi arestat. A făcut ce a vrut", a spus Putin.

Vladimir Putin a precizat că nu a fost invitat la Washington de Joseph Biden şi nici el nu l-a invitat la Moscova pe preşedintele SUA.

Întrebat despre situaţia drepturilor omului în Rusia, Vladimir Putin a afirmat că sunt probleme şi în Statele Unite. „Tot ceea ce se întâmplă în ţările noastre, într-un fel sau altul este responsabilitatea liderilor, priviţi ce se întâmplă pe străzile din America, sunt zilnic crime. Au existat închisori secrete ale CIA în străinătate, în care oamenii erau torturaţi. Aşa sunt protejate drepturile omului!?", a subliniat preşedintele Rusiei.

Liderul de la Kremlin a dat asigurări că Rusia nu va militariza zona arctică şi a precizat că a vorbit cu Joseph Biden inclusiv despre problema eventualei admiteri a Ucrainei în NATO. Rusia se opune vehement aderării Ucrainei la NATO.

UPDATE. Reuniunea în format extins a summitului SUA-Rusia s-a încheiat 

Reuniunea în format extins a summitului SUA-Rusia, desfăşurat în oraşul elveţian Geneva, s-a încheiat, afirmă un oficial de la Casa Albă citat de postul CNN.

Summitul a început prin întâlnirea bilaterală a preşedinţilor din SUA şi Rusia, Joseph Biden şi Vladimir Putin, care a durat 93 de minute.

După o pauză de 45 de minute, summitul a continuat cu o reuniune în format extins la care au participat Joseph Biden şi Vladimir Putin alături de toţi membrii delegaţiilor din Statele Unite şi Rusia. Această sesiune a summitului a durat 65 de minute.

Acestea au fost etapele programate în mod oficial ale summitului SUA-Rusia. Urmează să fie anunţate rezultatele reuniunii.

UPDATE. Întâlnirea bilaterală dintre Biden şi Putin s-a încheiat, summitul continuă în format extins

Prima sesiune a întâlnirii dintre preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei, Joseph Biden şi Vladimir Putin, s-a încheiat, iar summitul va continua cu reuniunea în format extins, alături de toţi membrii delegaţiilor celor două ţări.

Potrivit unui oficial american citat de CNN, întâlnirea în format restrâns dintre Joseph Biden şi Vladimir Putin s-a încheiat după aproximativ două ore.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat, conform agenţiei Tass, că summitul va continua, după o scurtă pauză, cu o reuniune în format extins la care vor participa Joseph Biden şi Vladimir Putin alături de toţi membrii delegaţiilor din Statele Unite şi Rusia.

Întâlnirea Biden-Putin a început la Geneva

"Statele Unite şi Rusia sunt două mari puteri. Este întotdeauna mai bine să ne întâlnim faţă în faţă. Vom lucra în interes reciproc", a declarat Joseph Biden la începutul discuţiilor cu Vladimir Putin.

"Îi mulţumesc preşedintelui Biden pentru iniţiativa de a ne întâlni. Avem mult de lucru. Relaţiile dintre Rusia şi SUA au acumulat multe lucruri care necesită cel mai înalt nivel şi sper că întâlnirea noastră va fi productivă", a afirmat, la rândul său, Vladimir Putin.
 
Întâlnirea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu omologul său american, Joseph Biden, probabil nu va produce "succese majore", anunţă Preşedinţia de la Moscova, în contextul summitului care a început în oraşul elveţian Geneva.
 
Vladimir Putin şi Joe Biden au ajuns, marţi după ora 13.00 (14.00, ora României), la complexul "Villa La Grange" din Geneva, fiind întâmpinaţi de preşedintele Elveţiei, Guy Parmelin.
 
Summitul se va concentra pe controlul armamentului, pe gestionarea crizelor bilaterale şi pe teme internaţionale relevante.
 
"Discuţiile vor fi foarte dificile, iar rezultatele probabil nu vor fi istorice. Nu trebuie să existe aşteptări, este imposibil să fie aşteptări privind succese majore. Starea relaţiilor Rusia-SUA este prea dificilă", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.
 
"Dar faptul că cei doi preşedinţi au decis să se întâlnească şi să discute direct despre probleme este o realizare," a subliniat Peskov.
 
Joe Biden va aborda subiecte precum atacurilor cibernetice şi cazul Navalnîi. În ultimele luni, hackerii din Rusia au lansat atacuri asupra unei conducte majore de petrol din SUA şi a unui furnizor de carne cu sediul în Brazilia, care operează în SUA, informează AP.
 
„Ar trebui să decidem unde este în interesul nostru reciproc, în interesul lumii, să cooperăm şi să vedem dacă putem face acest lucru,” a spus Biden.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici