Putin spune că Rusia este deschisă dialogului cu SUA despre neproliferarea nucleară

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi că Moscova este deschisă dialogului privind stabilitatea strategică şi neproliferarea nucleară, însă Kremlinul a precizat că deocamdată nu sunt prevăzute astfel de discuţii cu Washingtonul.

1456 afișări
Imaginea articolului Putin spune că Rusia este deschisă dialogului cu SUA despre neproliferarea nucleară

În pofida invaziei Rusiei în Ucraina, atât Moscova, cât şi Washingtonul au subliniat importanţa menţinerii comunicării pe tema armelor nucleare. Cele două ţări sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume.

"Rusia este deschisă dialogului privind asigurarea stabilităţii strategice, menţinerea regimurilor de neproliferare a armelor de distrugere în masă şi îmbunătăţirea situaţiei în domeniul controlului armelor", a declarat Putin în cadrul unui forum juridic din oraşul său natal, Sankt Petersburg, potrivit Reuters.

Vorbind mai târziu joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că nu a existat niciun contact direct între Putin şi preşedintele american Joe Biden de când Rusia a lansat ceea ce numeşte "operaţiune militară specială" în Ucraina în februarie.

Întrebat dacă există planuri pentru discuţii privind stabilitatea strategică între cele două ţări, el a spus: "Nu există niciun plan pentru discuţii privind stabilitatea strategică între cele două ţări: "Din păcate, nu există încă planuri tangibile în acest sens".

Putin a declarat că orice eforturi în vederea extinderii controlului armelor ar necesita "o muncă comună minuţioasă", dar ar putea merge în direcţia prevenirii unei repetări a "ceea ce se întâmplă astăzi în Donbas".

Liderul rus susţine că Moscova a invadat Ucraina pentru a proteja etnicii ruşi şi vorbitorii de limbă rusă din regiunea Donbas din estul ţării de persecuţiile Kievului. El a repetat aceste afirmaţii joi, acuzând Ucraina de "crime împotriva umanităţii".

Ucraina şi Occidentul resping aceste acuzaţii şi spun că invazia Rusiei este un act de agresiune neprovocat, care are ca scop acapararea teritoriului ucrainean şi răsturnarea preşedintelui Volodimir Zelenski.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici