Putin trebuie să înţeleagă că NATO are arme nucleare. Intervenţia militară este exclusă

Ministrul de externe al Franţei a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin, atunci când ameninţă cu utilizarea armelor nucleare, trebuie să înţeleagă că şi NATO este o alianţă nucleară, dar a exclus o intervenţie militară condusă de NATO pentru apărarea Ucrainei, scrie Reuters.

73368 afișări
Imaginea articolului Putin trebuie să înţeleagă că NATO are arme nucleare. Intervenţia militară este exclusă

Sursa foto: Profimedia

Întrebat dacă ameninţarea lui Putin cu "astfel de consecinţe pe care nu le-aţi întâlnit niciodată în istoria voastră" înseamnă posibilitatea folosirii armelor nucleare în conflictul din Ucraina, ministrul de externe Jean-Yves Le Drian a spus că, într-adevăr, a fost înţeleasă ca atare.

"Da, cred că şi Vladimir Putin trebuie să înţeleagă că alianţa atlantică este o alianţă nucleară. Asta este tot ce voi spune despre acest lucru", a declarat Le Drian joi la televiziunea franceză TF1.

Vorbind de la Kremlin, joi dimineaţă, în timp ce lansa invazia armatei ruse în Ucraina, Putin a declarat că Rusia va răspunde imediat dacă orice forţă externă va încerca să intervină în acţiunile sale. "Oricine încearcă să ne pună piedici şi, mai mult, să creeze ameninţări la adresa ţării noastre, a poporului nostru, trebuie să ştie că răspunsul Rusiei va fi imediat. Şi va duce la consecinţe pe care nu le-aţi întâlnit niciodată în istoria voastră", a declarat preşedintele rus.

Liderii occidentali au ameninţat joi cu sancţiuni economice fără precedent împotriva Rusiei, dar niciunul nu a pledat pentru o intervenţie militară condusă de NATO pentru apărarea Ucrainei. Ucraina nu este un aliat al NATO, iar alianţa nu este obligată prin tratat să o protejeze.

Întrebat de ce statele membre NATO - care în deceniile trecute au intervenit militar în ţări care nu sunt membre NATO, precum Afganistan, Libia şi fosta Iugoslavie - refuză să trimită soldaţi pe teren în Ucraina, Le Drian a spus: "Nu asta ne cer ucrainenii".

El a spus că Ucraina cere ajutor umanitar şi financiar, precum şi echipamente militare, pe care Occidentul le-a oferit şi va continua să le ofere.

Întrebat ce armament ar putea oferi NATO, Le Drian a spus că "au făcut o listă şi noi studiem această listă pentru a răspunde cât mai repede posibil cererilor lor".

Întrebat dacă Europa şi NATO ar putea continua să excludă un răspuns militar în ciuda prezenţei soldaţilor ruşi în Ucraina şi a ameninţării lui Putin cu apocalipsa nucleară, Le Drian a spus că sancţiunile vor fi mai eficiente.

"Strangularea Rusiei din punct de vedere economic şi financiar va fi, pe termen lung, mai puternică decât orice intervenţie", a declarat ministrul de externe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici