Raport ONU îngrijorător: Coreea de Nord a accelerat dezvoltarea programelor nucleare şi balistice

  • Coreea de Nord a continuat să îşi dezvolte programele nucleare şi balistice în cursul anului trecut, iar atacurile cibernetice asupra burselor de criptomonede au reprezentat o sursă importantă de venituri pentru Phenian, potrivit unui extras dintr-un raport confidenţial al Naţiunilor Unite, consultat sâmbătă de Reuters.
  • Raportul anual realizat de observatori independenţi a fost prezentat vineri seară comitetului pentru sancţiuni împotriva Coreei de Nord din cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
  • Consiliul de Securitate al ONU a interzis Coreei de Nord să efectueze teste nucleare şi lansări de rachete balistice.
913 afișări
Imaginea articolului Raport ONU îngrijorător: Coreea de Nord a accelerat dezvoltarea programelor nucleare şi balistice

"Deşi nu au fost raportate teste nucleare sau lansări de rachete balistice intercontinentale (ICBM), Coreea de Nord a continuat să îşi dezvolte capacitatea de producţie de materiale nucleare fisionabile", au scris experţii.

Începând din 2006, Coreea de Nord face obiectul sancţiunilor ONU, pe care Consiliul de Securitate le-a întărit de-a lungul anilor, în încercarea de a viza finanţarea programelor nucleare şi balistice ale Phenianului. Observatorii au remarcat faptul că a existat o "accelerare marcantă" a testelor cu rachete de către Phenian, informează agenţia de presă Reuters

Statele Unite şi alte ţări au declarat vineri că Republica Populară Democrată Coreeană a efectuat nouă lansări de rachete balistice în ianuarie, adăugând că este cel mai mare număr într-o singură lună din istoria programelor de arme de distrugere în masă şi de rachete ale ţării.

Monitorii ONU au declarat că "atacurile cibernetice, în special asupra activelor de criptomonede, rămân o sursă importantă de venituri" pentru Coreea de Nord şi că au primit informaţii potrivit cărora hackerii nord-coreeni continuă să vizeze instituţii financiare, firme de criptomonede şi burse.

"Potrivit unui stat membru, actorii cibernetici ai Coreei de Nord au furat peste 50 de milioane de dolari între 2020 şi jumătatea anului 2021 de la cel puţin trei burse de criptomonede din America de Nord, Europa şi Asia", se arată în raport.

De-a lungul anilor, Consiliul de Securitate al ONU a interzis exporturile nord-coreene, inclusiv cărbunele, fierul, plumbul, textilele şi fructele de mare, şi a limitat importurile de ţiţei şi produse petroliere rafinate.

Situaţia umanitară a Coreei de Nord "continuă să se înrăutăţească", se arată în raport. Observatorii au spus că acest lucru se datorează probabil blocadei COVID-19, dar că lipsa de informaţii din partea Coreei de Nord a însemnat că este dificil de determinat în ce măsură sancţiunile ONU afectează în mod neintenţionat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici