Rasmussen: NATO nu va aduce arme nucleare şi nici trupe substanţiale în estul Europei

Alianţa Nord-Atlantică nu intenţionează să aducă armament nuclear şi nici să mobilizeze un număr mare de militari suplimentari în state est-europene, în pofida disensiunilor cu Rusia pe tema crizei din Ucraina, a dat asigurări secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.

1387 afișări
Imaginea articolului Rasmussen: NATO nu va aduce arme nucleare şi nici trupe substanţiale în estul Europei

Anders Fogh Rasmussen (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În 1997, Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia au semnat un acord prin care NATO se angajează că nu va staţiona bombe nucleare pe teritoriile noilor state membre. În cadrul acordurilor, NATO a stabilit că va asigura apărarea noilor state membre prin consolidarea efectivelor militare, dar fără a staţiona permanent "trupe combatante substanţiale" pe teritoriile acestora.

Întrebat într-o conferinţă de presă organizată luni la Bruxelles dacă NATO va reexamina angajamentul de a nu aduce arme nucleare în state est-europene, în contextul crizei din Ucraina, Rasmussen a răspuns, potrivit agenţiei Reuters: "În acest moment, nu întrevăd nicio solicitare adresată NATO de modificare a conţinutului acordului cu Rusia din anul 1997".

Rasmussen a admis însă că acţiunile Rusiei în Ucraina au creat "o situaţie de securitate complet nouă în Europa", evidenţiind necesitatea ca NATO să se adapteze acestei situaţii.

"Deciziile pe termen lung vor fi luate de liderii NATO la summitul programat în septembrie în Ţara Galilor" (Marea Britanie), a explicat secretarul general al Alianţei.

Rasmussen a precizat că NATO a propus organizarea unei întrevederi cu Rusia la nivel de ambasadori, posibil săptămâna viitoare, dar Moscova încă nu a oferit un răspuns.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici