Războiul din Ucraina, a 55-a zi. Bătălia pentru Donbas a început. S-a dat comanda pentru dărâmarea oţelăriei Azovstal. Azi a avut loc al 5-lea schimb de prizonieri de la începutul invaziei. Rusia expulzează diplomaţi europeni. Joe Biden, discuţii cu aliaţii, printre care şi Klaus Iohannis

  • Liovul este în doliu: cel puţin şapte civili au murit din cauza rachetelor ruseşti
  • Liovul, aflat la aproximativ 60 de km de Polonia, este primul oraş din vestul Ucrainei bombardat de Rusia
  • Oraşele Harkov şi Mykolaiv sunt bombardate masiv
  • Oficialii ucraineni susţin că „Bătălia pentru Donbas” a debutat cu atacul ruşilor
  • Aliaţii NATO discută azi noi sancţiuni împotriva Rusiei
  • Nici marţi nu au fost stabilite coridoare umanitare în Ucraina
  • Nou ultimatum lansat de Rusia pentru forţele ucrainene din Mariupol: retrageţi-vă "fără excepţie, fără arme şi fără muniţie"
  • Moscova a început o nouă etapă a ceea ce numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina.
14457 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, a 55-a zi. Bătălia pentru Donbas a început. S-a dat comanda pentru dărâmarea oţelăriei Azovstal. Azi a avut loc al 5-lea schimb de prizonieri de la începutul invaziei. Rusia expulzează diplomaţi europeni. Joe Biden, discuţii cu aliaţii, printre care şi Klaus Iohannis

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:39 Pentagon: Ucraina a primit avioane suplimentare de la aliaţii SUA, precum şi piese de schimb

"Aş spune doar, fără să intru în detaliile a ceea ce furnizează alte ţări, că ei (Ucraina, n.r.) au primit platforme şi piese suplimentare pentru a putea creşte dimensiunea flotei lor aeriene,", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

UPDATE 23:13 Rusia "oferă încetarea focului" la Mariupol pentru ca ucrainenii să se poată preda

Ministerul rus al Apărării a declarat că va oferi miercuri o încetare a focului în Mariupol pentru a permite apărătorilor ucraineni ascunşi în combinatul siderurgic Azovstal să depună armele, relatează Reuters.

Rusia a continuat marţi să bombardeze uzina, unde un "număr din ce în ce mai mic" de forţe ucrainene încă rezistau.

Ministerul Apărării a declarat că va începe o încetare a focului miercuri la ora 14:00, ora Moscovei (11:00 GMT), pentru a le da luptătorilor ucraineni posibilitatea de a se preda şi de a pleca nevătămaţi.

Reuters notează că ruşii au afirmat că au făcut aceeaşi ofertă marţi, dar "niciun soldat ucrainean nu a acceptat".

Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a promis că forţele sale din Mariupol vor "lupta până la capăt" şi vor ignora orice ultimatum de capitulare venit din partea Rusiei.

UPDATE 23:00 Moscova, fost oficial de la Kremlin găsit mort împreună cu soţia şi fiica

Vladislav Avaiev, un fost oficial de la Kremlin şi fost vicepreşedinte al Gazprombank, a fost găsit mort, împuşcat şi ucis, împreună cu soţia şi fiica sa de 13 ani, în apartamentul său de 2,4 milioane de euro din Moscova.

Potrivit presei britanice, citând agenţia Tass, fiica cea mare Anastasia, în vârstă de 26 de ani, a fost cea care a găsit cadavrele lui Avaiev, în vârstă de 51 de ani, ale soţiei Yelena, în vârstă de 47 de ani, şi ale fiicei mai mici.

Tânăra s-a alarmat pentru că nu a putut lua legătura cu familia. Odată plecată acasă, şi-a dat seama că uşa era încuiată din interior, împrejurare care îi determină pe poliţişti să ipotezeze un caz de omucidere-sinucidere. Argument susţinut de faptul că fiica ar fi găsit un pistol în mâna tatălui ei.

UPDATE 22:40 Demisie forţată a vice-ministrului Transporturilor 

După zile de speculaţii, a sosit anunţul oficial al demisiei viceministrului Transporturilor, Kirill Bogdanov, responsabil cu dezvoltarea digitală a departamentului, a confirmat agenţia Interfax care relatează că decizia a fost luată „la cererea” lui Bogdanov, care ocupase funcţia din decembrie 2020.

Anterior, ocupase rolul de director general adjunct IT la Aeroflot şi ajunsese la post guvernamental imediat după ce CEO-ul Aeroflot, Vitali Saveliev, a fost promovat în funcţia de ministru al transporturilor.

Plecarea lui Bogdanov a fost precedată de tensiuni puternice legate de compania aeriană naţională, mai ales după ce fostul director general adjunct al Aeroflot, Andrei Panov, care a fugit în străinătate, a publicat un editorial în Financial Times în care le-a cerut oamenilor de afaceri ruşi să boicoteze războiul din Rusia. Ucraina. În aceeaşi zi a atacului asupra Kievului, Andrei Kalmikov, directorul general al Pobeda Airlines (parte a grupului Aeroflot), a fugit din ţară, în timp ce directorul general al grupului, Mihail Poluboiarinov, şi-a dat demisia pe 23 martie.

UPDATE 22:30 Berlin: Kievul alege armele, Germania plăteşte

„Am cerut industriei germane de armament să ne spună ce poate livra în curând”, iar Ucraina „face alegeri din această listă, punem banii disponibili pentru cumpărare”, a spus cancelarul Scholz, astăzi, la Berlin, după o conferinţă de presă cu liderii ţărilor partenere UE şi NATO. „Rusia nu trebuie să câştige acest război”, a adăugat Scholz. Printre armamentele pentru Ucraina ar fi armele antitanc şi antiaeriene, muniţia şi, de asemenea, ceea ce „poate fi folosit într-o luptă de artilerie”, a precizat Scholz.

UPDATE 22:20 Casa Albă: noi sancţiuni la Moscova şi ajutor pentru Kiev

Noi sancţiuni împotriva Rusiei sunt evaluate pentru războiul din Ucraina: purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat acest lucru la un punct de presă la bordul avionului prezidenţial, în urma videoconferinţei dintre liderii occidentali. Psaki a adăugat că în timpul videoconferinţei liderii au discutat şi despre necesitatea sprijinirii economice şi umanitare a Kievului.

UPDATE 22:00 Stoltenberg: vom impune alte costuri Moscovei

Von der Leyen: sancţiuni mai dure şi ajutor mai mare pentru Kiev

„Liderii lumii rămân ferm uniţi în sprijinul lor pentru Ucraina. Ne vom înăspri şi mai mult sancţiunile împotriva Rusiei şi ne vom spori asistenţa financiară şi de securitate pentru Kiev.

„Mulţumesc preşedintelui Statelor Unite pentru că a făcut acest apel important”, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie într-un tweet după ce a participat la apelul video cu preşedintele american Joe Biden şi ţările aliate.

UPDATE 21:30 Ce a discutat Iohannis cu Biden

UPDATE 21:20 Patriarhul Kirill, implorat să intervină pe lângă Putin (AICI, detalii)

UPDATE 21:00 Batalionul Azov: „Uzina Azovstal din Mariupol, aproape distrusă”

Comandantul adjunct al Batalionului Azov, Sviatoslav Palamar, a raportat că uzina de oţel Azovstal din Mariupol „a fost practic aproape distrusă”. Armata a spus că ruşii au aruncat „bombe super-puternice” asupra fabricii.

UPDATE 20:30 Primarul Irpin: Explozia unei mine, şoferul a murit

Astăzi, în Irpin, un camion a explodat din cauza unei mine, iar şoferul a murit, relatează primarul Alexander Markuşin, adresând un apel către cetăţenii oraşului de la nord de Kiev eliberaţi de trupele ruse să nu „întoarcă atâta timp cât mai sunt locuri cu bombe”.

UPDATE 20:10 Scholz, NATO nu va intra în conflict

„Am discutat despre situaţie cu ceilalţi lideri, suntem clari în privinţa principiilor: sprijin deplin pentru Ucraina”, a afirmat Olaf Scholz, după videoconferinţa cu ceilalţi şefi de stat şi de guvern aliaţi. „În acelaşi timp, angajamentul nostru rămâne să nu extindem conflictul şi de aceea NATO nu va intra în război”. Aceasta este o linie, potrivit lui Scholz, „strict agreată cu aliaţii”. Potrivit cancelarului, „Putin a greşit calculele, iar determinarea noastră nu trebuie pusă la îndoială de nimeni”.

UPDATE 20:00 Moscova: 120 de civili au părăsit combinatul siderurgic Azovstal

Moscova susţine că 120 de civili ascunşi în siderurgia asediată Mariupol Azovstal au plecat după ultimatumul lansat de armata rusă, scrie Interfax, care citează ca sursă primul canal al televiziunii de stat ruse.

UPDATE 19:40 Guvernatorul regunii Doneţk: „Atacul la spitalul Mariupol confirmat, numărul victimelor incert”

„Atacul a avut loc, dar nu există nicio confirmare în ceea ce priveşte victimele civile sau militare”, a comentariul guvernatorului regiunii Dontesk, Pavlo Kirilenko, care confirmă bombardarea spitalului Mariupol din apropierea oţelăriilor Azovstal. Cu toate acestea, numărul victimelor rămâne incert. Parlamentarul ucrainean Sergii Taruţă a scris pe Twitter de „300 sute de oameni sub dărâmături, inclusiv copii”. „Această persoană a dat deja cifre greşite şi după bombardarea teatrului - a adăugat Kirilenko - eu, ca sursă oficială, pot confirma că atacul a avut loc, dar nu şi numărul victimelor”.

UPDATE 19:30 SUA: „Arsenalul rusesc redus cu 25%”

Potrivit unei surse din administraţia americană, se estimează o reducere a arsenalul rusesc cu 25%. Drept urmare, Rusia are încă 75% din arme, elicoptere şi rachete.

UPDATE 19:20 700 de mercenari sirieni ar urma să plece pe frontul ucrainean

Observatorul Naţional pentru Drepturile Omului din Siria a raportat că primii 700 de mercenari pro-ruşi antrenaţi în lagărele siriene vor pleca. Destinaţie: frontul ucrainean. Deşi aceasta este o informaţie care nu poate fi verificată imediat pe teritoriu, organizaţia susţine că - de la începutul conflictului - aproximativ 40.000 de mercenari sirieni au fost înrolaţi în forţele armate ruse.

UPDATE 19:10 Apelul video dintre Biden şi aliaţi s-a încheiat: a durat o oră

„Sprijinul continuu pentru Ucraina” şi „eforturile de a face Rusia să plătească pentru acţiunile sale”, au fost subiectele abordate în timpul apelului video dintre Biden şi aliaţii europeni. Casa Albă a spus că întâlnirea a durat puţin peste o oră.

UPDATE 19:00 Fostul preşedinte Poroşenko: „Scopul lui Putin este să ne extermine”

UPDATE 18:50 Mariupol, coloană de fum alb la oţelăria Azovstal

O coloană uriaşă de fum alb se ridică din oţelăria Azovstal, unde apărătorii lui Mariupol sunt baricadaţi, scrie The Guardian.

UPDATE 18:40 Kiev: „Bombă la spital de lângă Mariupol, 300 de oameni în dărâmături”

„Ruşii au aruncat o bombă puternică asupra unui spital de lângă Azovstal (lângă Mariupol, n.red.)”, a postat pe Twitter deputatul ucrainean Sergiy Tăruţă, „conform informaţiilor mele, sunt aproximativ 300 de oameni sub dărâmături, inclusiv copii”. Potrivit lui Taruţă, mai mulţi civili au fost refugiaţi în spital „pentru că nu există alte locuri unde să se ascundă într-un oraş distrus”.

 

UPDATE 18:30 Naţiunile Unite discută un proiect pentru limitarea dreptului de veto

Nu este prima dată când Naţiunile Unite discută despre o rezoluţie de limitare a dreptului de veto al celor 5 membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (China, Franţa, Rusia, Regatul Unit şi Statele Unite). Problema a redevenit relevantă după folosirea pe care Rusia a făcut-o de la începutul războiului.

UPDATE 18:20 „150 de copii luaţi cu forţa din Mariupol”

Potrivit Grupului pentru Drepturile Omului din Crimeea, armata rusă a scos cu forţa aproximativ 150 de copii din Mariupol. Majoritatea covârşitoare, aproximativ 100, au fost evacuaţi forţat din spitale: sunt copii răniţi şi bolnavi.

UPDATE 18:10 Medvedev: „Rusia se pregăteşte pentru acţiuni agresive ale NATO”

Încercările de extindere a NATO la graniţele Federaţiei Ruse nu mai sunt o figură retorică şi, prin urmare, este „necesar ca Moscova să se pregătească pentru orice acţiuni agresive”. Aşa a declarat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, potrivit agenţiei Ria Novosti.

UPDATE 18:00 România, la masa greilor lumii: discuţii Biden-Iohannis

UPDATE 17:40 Rusia expulzează peste 40 de diplomaţi europeni

Ministerul rus de Externe a anunţat oficial că va expulza peste 40 de diplomaţi europeni, în semn de răzbunare pentru expulzările suferite de omologii lor ruşi de la începutul războiului. Ministerul a declarat „persona non grata” 21 de diplomaţi belgieni, 15 din Ţările de Jos şi 4 angajaţi ai ambasadei Austriei. Toţi au primit un preaviz de două săptămâni pentru a părăsi ţara.

UPDATE 17:30 Atacuri ruseşti în cartierele rezidenţiale din Harkov: morţi şi răniţi

Forţele ruse atacă din nou cartierele rezidenţiale din regiunea Harkov. Bilanţul actual este de 3 morţi şi 16 răniţi, informează Ukrinform.

UPDATE 17:20 Moscova expulzează 4 angajaţi ai ambasadei Austriei

Rusia a expulzat din ţară 4 membri ai personalului ambasadei Austriei la Moscova ca „persona non grata”, informează agenţiile ruse, care citează Ministerul de Externe.

UPDATE 17:10 Ultimatumul rusesc adresat rezistenţei de la Mariupol a expirat

Ministrul rus al apărării îi ceruse lui Kiev să depună armele la oţelăria Mariupol. Ultimatumul a expirat la ora 16.00, ora României. Moscova anunţase şi activarea a 3 coridoare umanitare pentru evacuarea unităţilor în care, potrivit estimărilor, se află cel puţin 1.000 de refugiaţi.

UPDATE 17:00 The Kyiv Independent: schimb de prizonieri cu Moscova, 76 se întorc la Kiev

Al cincilea schimb de prizonieri între autorităţile ucrainene şi Rusia: scrie The Kyiv Independent, preluând declaraţia vicepremierului Irina Vereşciuk şi anunţând că 76 de ucraineni s-au întors în patria lor. Printre aceştia se numără 60 de soldaţi (10 sunt ofiţeri ai forţelor armate de la Kiev) şi 16 civili care au fost luaţi ostatici de Moscova. Nu este clar momentan câţi ruşi au fost eliberaţi în schimb.

UPDATE 16:50 Moscova anunţă 3 coridoare umanitare pentru evacuarea combinatului siderurgic de la Mariupol

Guvernul rus a anunţat astăzi deschiderea a trei coridoare umanitare pentru evacuarea combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, unde luptotorii din batalionul Azov sunt baricadaţi împreună cu circa 1.000 de civili. Într-o notă publicată pe pagina sa web, Ministerul Apărării din Moscova a explicat că decizia a fost adoptată „în faţa situaţiei catastrofale” din oţelărie şi „urmând principii pur umanitare”. Ministerul a explicat că fiecare convoi va fi format din 30 de autobuze şi vehicule şi zece ambulanţe şi a cerut guvernului de la Kiev „să dea dovadă de prudenţă şi să dea instrucţiuni adecvate miliţienilor pentru a pune capăt rezistenţei”.

UPDATE 16:40 Senator rus: „Fără tortură pentru mercenarii captivi, dar consecinţe legale grave”

„Exclud folosirea constrângerii fizice şi a torturii de către Rusia împotriva mercenarilor străini aflaţi în închisoare”, a spus, la microfoanul postului Rossiya-24, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei Ruse, senatorul Konstantin Kosachev. El a menţionat că mercenarii străini se află într-un spaţiu juridic diferit de cetăţenii ţării pe teritoriul căreia au loc ostilităţile, în conformitate cu dreptul internaţional, şi nu sunt consideraţi combatanţi. „De aceea, orice mercenar care se gândeşte să meargă în Ucraina ar trebui să înţeleagă clar că consecinţele care îl aşteaptă în caz de detenţie vor fi foarte grave”, explică Kosachev. 

UPDATE 16:30 Moscova: garantăm respectarea Convenţiei de la Geneva privind prizonierii de război

Partea rusă garantează respectarea Convenţiei de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război ucraineni care au depus armele. Acest lucru a afirmat generalul colonel Mikhail Mizintsev, şeful Centrului Naţional pentru Controlul Apărării al Federaţiei Ruse, citat de Ria Novosti: „Vreau să subliniez în special că conducerea Federaţiei Ruse garantează păstrarea vieţii, securitatea completă şi furnizarea de îngrijiri medicale calificate tuturor celor care au depus armele”.

Tot astăzi, Moscova a susţinut că nu va utiliza armele nuicleare.

UPDATE 16:20 Macron: „Mă întorc la Kiev să fac ceva util”

„Mă voi întoarce la Kiev pentru a face ceva util, încercând să fac diferenţa”, a spus preşedintele francez în funcţie, Emmanuel Macron, într-un interviu acordat France 5. „Nu voi merge să dau un simplu sprijin simbolic”, a subliniat Macron, implicat în campania electorala pentru turul doi al alegerilor prezidentiale franceze, care vor avea loc duminica viitoare. „Franţa trebuie să dea ceva mai mult”, a conchis Macron.

UPDATE 16:00 Kievul a făcut schimb astăzi cu 60 de militari şi 16 civili

Al 5-a schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina a avut loc astăzi. Acest lucru a fost anunţat de viceprim-ministrul Kievului, Iryna Vereşciuk. Ukrinform o raportează. În special, pe partea ucraineană sunt „60 de soldaţi, dintre care 10 ofiţeri şi 16 civili”.

UPDATE 15:50 Rusia expulzează 37 de diplomaţi europeni 

Rusia expulzează 37 de diplomaţi europeni, inclusiv 15 olandezi şi câţiva belgieni, ca măsură de răzbunare pentru măsuri similare luate împotriva diplomaţilor ruşi, scrie agenţia TASS, citând Ministerul rus de Externe.

Ei vor trebui să părăsească Rusia în două săptămâni. Ministerul rus de Externe a mai informat că ambasadorul Belgiei a fost citat astăzi şi a fost informat despre expulzarea angajaţilor reprezentanţei diplomatice din Rusia (nu se precizează numărul) care trebuie să părăsească ţara până pe 3 mai. A fost convocat şi ambasadorul Luxemburgului.

UPDATE 15:30 Moscova comandă să fie dărâmată oţelăriile Azovstal din Mariupol

Ruşii vor să distrugă oţelăriile Azovstal din Mariupol, susţine serviciul de securitate ucrainean prin difuzarea audio a unei interceptări telefonice în care un soldat rus vorbeşte despre ordinul în acest sens dat de conducerea rusă. „În ciuda numărului mai mare, ocupanţii ruşi nu pot prelua Mariupolul ucrainean. Prin urmare, scrie serviciul de securitate pe Telegram, vor să distrugă combinatul siderurgic Azovstal, unde luptătorii noştri deţin apărarea. Ocupanţii trec cu vederea faptul că în fabrică se ascund şi civili. Ruşii pregătesc „surprize” de trei tone din cer”.

UPDATE 15:00 Moscova nu oferă informaţii despre starea echipajului crucişatorului Movska

UPDATE  14:30 Henkel opreşte producţia în Rusia

Multinaţionala germană Henkel a decis să oprească producţia în Rusia, ca răspuns la atacul din Ucraina. După invazia din 24 februarie, compania chimică din Dusseldorf încetase deja să mai investească şi să facă publicitate pe piaţa rusă. Cei aproximativ 2.500 de angajaţi ruşi vor continua să lucreze şi să fie plătiţi până când compania va părăsi ţara.

UPDATE 14:00 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marţi că Moscova a început o nouă etapă a ceea ce numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina. Serghei Lavrov a precizat că acestă nouă etapă va aduce o evoluţie semnificativă operaţiunii ruseşti.

UPDATE 13:00 Rusia a cerut marţi forţelor ucrainene şi luptătorilor străini blocaţi în uzina metalurgică Azovstal din oraşul Mariupol să depună armele până la ora 12.00, ora Moscovei, relatează Reuters.

UPDATE 11:30 Ministerului rus al Apărării: Forţele ruseşti au lovit 1.260 de ţinte din Ucraina în cursul nopţii şi au doborât un avion ucrainean MiG-29 în regiunea Doneţk. 

UPDATE 11:00 Nici marţi nu au fost stabilite culoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele din Ucraina în care au loc ostilităţi, a anunţat vicepremierul Irina Vereşciuk, potrivit The Guardian. Este pentru a treia zi la rând când astfel de culoare nu au fost organizate.

„Astăzi, 19 aprilie, din păcate, nu există coridoare umanitare. Bombardamentele intense continuă în Donbas”, a scris oficialul ucrainean pe Telegram.

UPDATE 10:00 Consilierul primarului Mariupol, Petro Andryushchenko, a publicat un videoclip care arată că ocupanţii nu numai că atacă Azovstal cu bombe grele, ci continuă să lovească haotic sectorul rezidenţial cu artilerie şi tancuri.

 

UPDATE Noi sancţiuni împotriva Rusiei

UPDATE 09:00 Astăzi va avea loc o mare întâlnire video între principalii aliaţi ai NATO. În special, liderii SUA, Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Canada, Italiei, Poloniei, României. Macron a spus deja că vor discuta despre noi sancţiuni împotriva Rusiei. Având în vedere contextul, întâlnirea este legată de faptul că Rusia a lansat o „mare” ofensivă împotriva Donbasului.

UPDATE 08:00 Noul pachet de sancţiuni al Japoniei împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea importurilor a 38 de tipuri de bunuri, a intrat în vigoare astăzi, a declarat ministrul japonez de finanţe Shun'ichi Suzuki.

Lista include bere şi vodcă, piese de motoare pentru nave, avioane, maşini şi motociclete, furnir, lemn de pin şi aşchii de lemn. Costul lor total a fost de 118 milioane de dolari.

UPDATE 05:33 Bătălia pentru Donbas debutează cu un val de explozii de-a lungul frontului 

Rusia începe în forţă faza doi a ofensivei în estul Ucrainei. Bombardamente masive au fost lansate. Zeci de ţinte civile au fost atinse. În ciuda opoziţiei ucrainenilor, ruşii câştigă teren şi avansează uşor depăşind linia frontului.

UPDATE 04:36 

În Rusia, marii comercianţi cu amănuntul, printre care X5 Group, VkusVill şi Azbuka vkusa, suspendă deschiderea de noi puncte de vânzare şi reorganizează echipele însărcinate cu crearea de noi linii de afaceri - în termeni simpli, concediază.

Sursele Kommersant ne-au declarat că unul dintre retailerii de alcool a renunţat la planurile de a deschide până la 1.000 de magazine noi în acest an, iar retailerii de produse nealimentare, inclusiv M.Video-Eldorado şi Inventive Retail Group (condus de re:Store şi Samsung) au suspendat, de asemenea, deschiderea de noi puncte de vânzare.

UPDATE 03:54 Pentagonul: Mariupol rezistă 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Mariupol nu a căzut, în ciuda "bombardamentelor" din partea Rusiei.

UPDATE 02:11 Alerta de raid aerian este anulată

Dar situaţia din regiuni rămâne foarte tensionată.

Departamentul regional de Protecţie Civilă a îndemnat populaţia să rămână în casă pe tot parcursul zilei.

UPDATE 02:10 

Rusia ar putea organiza provocări cu ocazia sărbătorilor de Paşte nu doar în Ucraina, ci şi în Rusia, este de părere secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională a Ucrainei, Oleksiy Danilov.

"Serviciul nostru de informaţii lucrează la aceste semnale şi ne oferă informaţii din care reiese că ruşii pot arunca în aer orice biserică din Moscova sau din Rostov şi să dea vina pe noi. Spunem că, în mod sigur, nu este treaba noastră. Cu siguranţă nu vom arunca în aer biserici", a declarat Danilov.

UPDATE 02:00 Majoritatea zonelor din Ucraina sunt vizate de radiuri aeriene

Autorităţile ucrainene au fost ferme: Adăpostiţi-vă, aveţi grijă! 

Regiunile Kiev, Mykolayiv, Odessa, Kirovograd, Cherkasy, Vinnitsa, Zhytomyr, Luhansk, Dnipropetrovsk, Kharkiv, Poltava, Zaporizhia, Kyiv se află în pericol.

UPDATE 01:20 Un ucrainean a reuşit să urmărească mişcarea trupelor ruse prin intermediul unei perechi de căşti AirPod furate din casa lui

Vitali Semeneţ a folosit funcţia „Find me” disponibilă la produsele Apple pentru a urmări înaintarea trupelor ruse, relatează The Guardian.

AirPod-urile au fost furate din Hostomel, în apropiere de Kiev, la începutul invaziei, când forţele ruse încercau să cucerească capitala.

Când miliarii ruşi s-au retras din zona Kievului, luna aceasta, Semeneţ a urmărit traseul lor şi a văzut că au trecut graniţa în Belarus, ajungând în cele din urmă în apropierea oraşului Gomel.

Săptămâna trecută, AirPod-urile au ajuns la Belgorod, un oraş din Rusia în care Putin îşi adună trupele pentru a lua cu asalt Donabsul.

UPDATE 00:18 Oraşul Mykolayiv se confruntă cu explozii puternice. Oficialii ucraineni raportează un atac cu rachete

Rezumatul zilei

  • Nu mai puţin de 1.000 de civili se ascund în adăposturi subterane sub imensa fabrică de oţel Azovstal din oraşul Mariupol, în timp ce Rusia bombardează masiv întreprinderea
  • Rusia susţine că a lansat lovituri în masă peste noapte asupra armatei ucrainene şi a ţintelor militare asociate
  • Guvernatorul regional de la Lugansk, Serhiy Gaidai, susţine că ruşii au avansat peste noapte şi au cucerit oraşul Kreminna
  • Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că dialogul său cu preşedintele rus Vladimir Putin a stagnat după ce au fost descoperite crimele în masă din Ucraina
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a trimis oficial chestionarul pentru aderarea la Uniunea Europeană şi crede că acest pas va duce la obţinerea statutului de candidat pentru ţara sa în câteva săptămâni
  • Încetarea focului pentru a permite introducerea de ajutor umanitar este o misiune dificilă dar nu imposibilă, în viziunea ONU
  • Invazia Rusiei a deteriorat sau distrus până la 30% din infrastructura Ucrainei la un cost de 100 de miliarde de dolari

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici