Războiul din Ucraina, ziua 375. Soarta oraşului Bahmut nu s-a decis / Explozii în Herson / Soldaţii ruşi folosesc violenţa sexuală ca armă de război / De ce lipseşte cecenul Kadîrov din peisaj / Pesimism dinspre şeful grupării Wagner

Rusia ar fi folosit împotriva Ucrainei puternicele bombe UPAB-1500B de 1,5 tone, concepute pentru a lovi obiecte foarte bine protejate la o distanţă de până la 40 de kilometri, potrivit publicaţiei Defense Express, care citează surse proprii anonime.

16210 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 375. Soarta oraşului Bahmut nu s-a decis / Explozii în Herson / Soldaţii ruşi folosesc violenţa sexuală ca armă de război / De ce lipseşte cecenul Kadîrov din peisaj / Pesimism dinspre şeful grupării Wagner

UPDATE 22:00 Un bărbat şi o femeie au murit în Harkiv

Un bărbat şi o femeie au fost ucişi după ce maşina în care se aflau a fost lovită de un obuz rusesc, a anunţat duminică biroul procurorului general ucrainean.

Într-o actualizare postată pe Telegram, autoritatea a raportat că lovitura a avut loc în regiunea nord-estică Harkiv.

Aceasta a precizat că a fost lansată acum o anchetă privind atacul.

„Ocupanţii au lovit maşina în care se afla cuplul. Un bărbat şi o femeie au murit pe loc din cauza rănilor suferite”, se arată în postare.

UPDATE 20:00 General britanic: Este logic ca Ucraina să se retragă într-o poziţie mai uşor de apărat

Vorbind despre luptele intense din Bahmut, generalul Richard Dannatt, fost lider militar de top în Marea Britanie, a declarat duminică că este "complet logic" ca trupele ucrainene să se "retragă pe o linie mai uşor de apărat".

Vorbind la postul britanic Sky News, el a susţinut că Bahmut nu este "foarte important" din punct de vedere strategic pentru Ucraina.

În ciuda acestui fapt, oraşul asediat a servit deja în mod eficient drept "nicovală pe care au fost frânte atâtea vieţi ruseşti şi, prin urmare, este complet logic ca ucrainenii să se retragă acum pe o linie mai uşor de apărat şi să continue bătălia acolo", a declarat Dannatt.

Un comandant ucrainean local a respins duminică speculaţiile tot mai mari privind o posibilă retragere ucraineană din oraş, spunând că nu au existat "schimbări tactice" de partea lor.

UPDATE 19:00 Scholz spune că Putin este cel care poate pune capăt în orice moment războiului

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că responsabilitatea de a pune capăt războiului din Ucraina îi revine în continuare preşedintelui rus Vladimir Putin.

"După părerea mea, este necesar ca Putin să înţeleagă că nu va reuşi cu invazia şi agresiunea sa imperialistă şi că trebuie să îşi retragă trupele. Aceasta este baza pentru discuţii", a declarat el într-un interviu difuzat duminică în cadrul emisiunii "Fareed Zakaria GPS" de la CNN.

Liderul german a recunoscut că războiul dintre Rusia şi Ucraina, care durează de un an, a intrat într-un impas care provoacă daune enorme Ucrainei. Dar a spus că nu îi va presa pe ucraineni să facă compromisuri incomode, relatează POLITICO.

UPDATE 18:30 Rusia pune condiţii pentru reînnoirea acordului privind cerealele

Rusia a declarat că va fi de acord să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră numai dacă se va ţine cont de interesele propriilor producători agricoli.

Maria Zaharova, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, a reiterat poziţia Moscovei.

"Dacă acest acord este egal, atunci noi ne-am îndeplinit întotdeauna partea noastră şi o vom îndeplini în toate acordurile", a declarat ea, potrivit agenţiei de presă TASS.

Exporturile agricole ale Rusiei nu au fost vizate în mod explicit de sancţiunile occidentale, dar Moscova spune că restricţiile asupra plăţilor, logisticii şi industriilor de asigurări reprezintă o "barieră" în calea exportului său de cereale şi îngrăşăminte.

UPDATE 17:00 Bătălia pentru Bahmut: Rusia îşi asigură un „avantaj poziţional”

Într-o serie de tweet-uri, thinktank-ul american a afirmat că trupele lui Vladimir Putin s-au plasat într-o poziţie care le-ar permite să efectueze o „mişcare de cotitură” împotriva unor părţi din oraşul din estul ţării.

O mişcare de întoarcere este folosită pentru a forţa inamicul să abandoneze poziţiile defensive pregătite, a explicat ISR.

Cu toate acestea, Rusia nu a reuşit să forţeze trupele ucrainene să se retragă din zonă, iar ISR consideră că nu are capacitatea de a încercui oraşul prea curând.

UPDATE 16.00 Două ambulanţe destinate Ucrainei au fost incendiate în Polonia

Ambele ambulanţe ar fi trebuit să plece spre Ucraina sâmbătă, 4 martie, în cadrul unui convoi umanitar organizat de Fundaţia Moc Przyszłości. Zece vehicule urmau să fie trimise în Ucraina, printre care şase ambulanţe şi două camionete.

După incendiu, convoiul s-a redus la patru ambulanţe şi două camionete. A doua parte a transportului, două camioane cu echipamente medicale, a rămas intactă şi a fost trimisă cu succes în Ucraina.

UPDATE 15:00 Trei civili ucişi în atacul rusesc asupra Hersonului

Autorităţile ucrainene au spus că trei civili au murit în regiunea Herson, în sudul ţării, în urma unui atac efectuat asupra unei case. „Satul Poniativka din regiunea Herson a fost lovit”, a scris şeful biroului prezidenţial, Andri Yermak, pe canalul său Telegram, denunţând că „teroriştii ruşi continuă să omoare civili”. Puţin mai târziu, a adăugat că victimele sunt o femeie şi doi copii. După cum a raportat în această dimineaţă agenţia Ukrinform, pe tot parcursul zilei de ieri, forţele ruse au atacat teritoriul regiunii Herson cu artileria în 78 de raiduri şi au provocat moartea unui civil. Tot ieri, doi civili au fost ucişi de focul rusesc în oraşul asediat Bahmut din regiunea Doneţk de est, potrivit lui Pavlo Kirilenko, guvernatorul ucrainean al provinciei aflate sub control parţial rus.

UPDATE 14:30 A lovit un post de comandă al regimentului Azov din Zaporojie

Trupele ruse au lovit postul de comandă al regimentului naţionalist Azov (interzis în Federaţia Rusă) din regiunea Zaporojie, lângă Marievka, a anunţat astăzi de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de Tass. „Postul de comandă al regimentului naţionalist Azov a fost lovit în apropierea satului Marievka, regiunea Zaporojie”, a spus Konaşenkov.

UPDATE 14:00 Pesimistul Prigojin: vorbeşte despre posibile înfrângeri ale Rusiei

„Dacă astăzi Wagner se retrage din Bahmut, întreaga linie a frontului se va prăbuşi”, a ameninţat liderul Wagner.

Liderul grupării paramilitare reclamă „foametea cu muniţii” şi ameninţă că, dacă gruparea Wagner va fi forţată să se retragă, flancurile se sparg, iar întreaga regiune Luhansk şi Crimeea vor fi ajunge sub conducerea ucrainenilor.

UPDATE 13:30 Kadîrov lipseşte din peisaj

Potrivit opoziţiei, cecenul Ramzan Kadîrov nu a fost prezent la discursul lui Vladimir Putin de la Adunarea Federală, de pe 21 februarie, din pricina unor probleme renale.

Kadîrov ar fi tratat în Emiratele Arabe Unite, temându-se că problemele cu rinichii ar putea fi un semn de otrăvire.

UPDATE 13:00 Serviciile britanice: Rusia are puţine muniţii

Cel mai recent raport al serviciilor de informaţii al Ministerului Britanic al Apărării spune că dovezile recente sugerează o creştere a „luptelor apropiate” în Ucraina, posibil din cauza lipsei de „muniţie” a Rusiei: „Dovezile recente sugerează o creştere a luptei corp de aproape în Ucraina. Acesta este probabil rezultatul faptului că comandamentul rus continuă să insiste asupra acţiunii ofensive compuse în mare parte din infanterie demontată, cu mai puţin sprijin de artilerie pentru că Rusia are puţine muniţii”.

UPDATE 12:00 Putin aruncă în război superbomba

UPDATE 11:30 Turcia lucrează la acordul pentru cereale

UPDATE 11:00 Explozii în Herson, s-a pornit alarma de raid aerian 

Explozii au fost auzite în această dimineaţă în Herson, sudul Ucrainei, unde s-a declanşat o alarmă de raid aerian, presa ucraineană a relatat acest lucru, citând canale locale de Telegram.

UPDATE 10:00 Statul Major ucrainean: Am respins atacurile ruseşti de la nord de Bahmut

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a anunţat sâmbătă seara că a respins atacurile ruseşti asupra satelor Vasiukivka, Orikhovo-Vasilivka, Dubovo-Vasylivka şi Hrihorivka, toate aflate la nord de centrul Bahmut.

UPDATE 09:30 Bilanţul atacului rusesc de la Zaporojie creşte 

Numărul morţilor de pe urma atacului rusesc cu rachetă lansat în noaptea de miercuri spre joi asupra oraşului Zaporojie, care a lovit un bloc de apartamente cu cinci etaje, a crescut la 13: Serviciul de Stat de Urgenţă anunţă pe Facebook, după cum relatează presa naţională, amintind că printre victime se numără şi un bebeluş de opt luni.

UPDAE 09:00 Kiev: Bahmut încă nu este cucerit

Armata ucraineană a spus că trupele ruse încearcă să-l înconjoare pe Bahmut, dar, potrivit Kievului, încă nu reuşesc. Apărătorii au respins mai multe atacuri în şi în jurul oraşului asediat din estul Ucrainei, a adăugat personalul general al forţelor armate într-o postare pe Facebook, sâmbătă seară.

UPDATE 08:00 Kiev: 171 de cazuri de agresiune sexuală din partea trupelor ruse

În Ucraina, în timpul invaziei trupelor ruse au fost înregistrate 171 de cazuri de violenţă sexuală. Kyiv Independent scrie citând cuvintele Olenei Zelenska de la conferinţa United for Justice de la Lvov. Potrivit primei doamne a Ucrainei, numărul actelor de violenţă sexuală comise de trupele ruse în ţară indică faptul că astfel de crime sunt o politică deliberată a armatei Moscovei pe teritoriul ucrainean.

UPDATE 07:00 Trump: Cu mine, nu ar fi fost niciodată război

Donald Trump a revenit: cu el la putere în SUA, Rusia „nu ar fi invadat niciodată” Ucraina. „Am fost singurul preşedinte – a spus el, vorbind la convenţia republicană – în timpul a cărui preşedinţie Rusia nu a invadat nicio ţară. I-am spus: „Vladimir, nu o face”». Cu mine nu au luat nimic, şi nici nu a trebuit să-i ameninţ prea mult. Putin ştia asta, şi preşedintele Xi ştia”. „Nu mi s-ar fi întâmplat niciodată”, a spus Trump, mai târziu, referindu-se la alianţa petrolieră dintre China, Iran şi Rusia.

UPDATE 06:00 Sarcasmul lui Medvedev

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a reacţionat sarcastic la propunerea făcută de compania germană Rheinmetall de a construi o fabrică de tancuri în Ucraina, spunând că, dacă ar fi construită, Moscova l-ar viza cu rachete Kalibr. „Dacă, într-adevăr, germanii decid să construiască acolo (deşi sunt oameni pragmatici), aşteptăm cu nerăbdare. Evenimentul va fi întâmpinat pe măsură cu artificii de la 'Kalibr' şi alte dispozitive pirotehnice", a scris el pe Telegram. Kalibr-urile sunt rachete de croazieră lansate în principal de pe nave. Flota rusă din Marea Neagră le-a folosit în ultimele luni, pentru a trage în instalaţiile energetice ucrainene.

Regiunea Sumî, intens bombardată

Armata rusă atacat şapte localităţi din regiunea Sumî sâmbătă, 4 martie, potrivit administraţiei militare din regiunea Sumî.

Potrivit oficialilor, au fost înregistrate 117 lovituri.

Nu au fost raportate victime.

Zelenska: În Ucraina au fost înregistrate 171 de cazuri de violenţă sexuală din partea trupelor ruseşti

Procuratura Generală a Ucrainei a identificat 171 de victime ale violenţelor sexuale comise de trupele ruse, a declarat prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, la Conferinţa "Uniţi pentru justiţie" de la Lvov.

Zelenska a precizat că numărul de acte de violenţă sexuală întreprinse de trupele ruseşti în Ucraina indică faptul că astfel de crime reprezintă o politică deliberată a armatei ruse.

"Aceasta este arma lor conştientă şi psihologică împotriva ucrainenilor", a spus ea.

Potrivit Olenei Zelenska, au fost raportate 119 cazuri de violenţă sexuală împotriva femeilor, 39 împotriva bărbaţilor şi 13 împotriva minorilor.

"Rusia foloseşte violenţa sexuală ca armă de război", a declarat procurorul general Andriy Kostin la 20 februarie. "Înregistrăm astfel de cazuri oriunde este staţionată armata rusă".

Rusia foloseşte pentru prima dată noi bombe de 1,5 tone, asupra Ucrainei

Bomba ghidată, prezentată pentru prima dată la o expoziţie de armament din Rusia în 2019, a fost supusă între timp unor teste complete, a fost livrată forţelor aeriene ruse şi a primit primele comenzi pentru export, se arată în articol.

Potrivit producătorului său deţinut de stat, bomba transportă o încărcătură utilă de 1.010 kg de explozibil, scrie The Kyiv Independent.

Folosirea bombelor ar fi fost înregistrată în urmă cu câteva săptămâni în regiunea Cernihiv, potrivit Defence Express. Ţintele nu au fost specificate.

Rusia a folosit pe scară largă bombe lansate din aer în invazia Ucrainei, cel mai cunoscut fiind atacul asupra unui teatru de teatru din Mariupol, în regiunea Doneţk, în 16 martie anul trecut, ucigând sute de civili care se adăposteau în interior.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici