Războiul din Ucraina, ziua 173. Legea marţială, prelungită. 42 de ţări din lume, inclusiv România, îi cer lui Putin să îşi retragă imediat trupele de la centrala nucleară Zaporojie / O mină de război a explodat pe litoralul din Odesa / Zelenski avertizează Rusia după ultimele bombardamente. Avansul ruşilor a stagnat

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a avertizat pe soldaţii ruşi în legătură cu bombardamentele de la centrala Zaporojie
  • Toţi cei care vor folosi cea mai mare centrală din Europa pe post de poligon de tragere vor deveni o „ţintă specială” pentru trupele ucrainene
  • Bombardamentele ruseşti fac ravagii în estul Ucrainei, acolo unde se duc bătălii dure pe linia frontului
  • Armata rusă se repoziţionează pentru a sparge liniile de apărare uncrainene, după săptămâni de lupte grele şi stagnare
11020 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 173. Legea marţială, prelungită. 42 de ţări din lume, inclusiv România, îi cer lui Putin să îşi retragă imediat trupele de la centrala nucleară Zaporojie / O mină de război a explodat pe litoralul din Odesa / Zelenski avertizează Rusia după ultimele bombardamente. Avansul ruşilor a stagnat

UPDATE 22:00 Gospodăriile germane vor plăti 500 de euro în plus pe an pentru gaz din cauza războiului din Ucraina

Gospodăriile din Germania vor plăti cu aproape 500 de euro mai mult pe an pentru gaz din cauza unei taxe stabilite pentru a contribui la acoperirea costurilor de înlocuire a livrărilor ruseşti, potrivit Sky News.

UPDATE 20:15 Noi bombardamente în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

La fel ca în precedentele incidente, Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru bombardamentele din apropierea centralei nucleare Zaporojia din sudul ţării.

Asta în timp ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a avertizat asupra unui dezastru dacă luptele nu încetează.

Centrala se află în prezent sub controlul Rusiei, deşi în interior lucrează ingineri ucraineni.

UPDATE 18:15 Ucraina prelungeşte legea marţială

Autorităţile din Ucraina au decis să prelungească legea marţială deoarece se aşteaptă ca războiul să continue încă o perioadă de timp, potrivit Sky News.

Parlamentul ucrainean a decis să prelungească legea marţială şi mobilizarea generală a ţării pentru încă 90 de zile.

Duminică, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa „tânjeşte după pace" şi că a oferit Rusiei înţelegeri pentru a pune capăt războiului.

UPDATE 17:45 Creşte numărul victimelor în urma exploziei unei mine pe o plajă din Odesa

Autorităţile ucrainene au actualizat numărul victimelor provocate de explozia unei mine pe o plajă din Odesa. Încă o persoană a murit, iar bilanţul deceselor a ajuns la trei, potrivit Sky News.

Poliţia locală a anunţat că trei civili au fost ucişi şi doi au fost răniţi de un dispozitiv exploziv în timp ce înotau în Marea Neagră, în apropiere de Odesa.

Accidentul a avut loc duminică. Mai multe persoane care lucrau pe un şantier de construcţii au ignorat barierele şi semnele de avertizare de pe plajă şi au mers să înoate în mare în districtul Belhorod-Dnistrovskyi.

Bărbaţii care au murit aveau 25, 32 şi 53 de ani. Un alt bărbat şi o femeie au fost răniţi, dar vârstele lor nu au fost precizate.

UPDATE 17:15 Rusia vrea să aducă experţi internaţionali la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, luni, că va face tot posibilul pentru a permite inspecţii ale experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă.

"În strânsă cooperare cu Agenţia şi cu membrii conducerii acesteia, vom face tot ce este necesar pentru venirea specialiştilor AIEA la centrală în scopul evaluării în mod real a acţiunilor distructive ale părţii ucrainene", a declarat luni Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, citată de agenţia Reuters.

Mai multe atacuri militare au vizat în ultimele săptămâni instalaţii ale Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată din martie sub controlul Rusiei. Moscova atribuie Kievului bombardamentele, dar Kievul susţine că sunt comise de armata rusă.

UPDATE 16:30 Bombardamente masive la Harkov. Cel puţin cinci persoane sunt rănite

În urma bombardamentelor intense de luni, din oraşul Harkov, din nord-vestul Ucrainei, cel puţin cinci persoane au fost rănite, a declarat un oficial ucrainean.

„Ca urmare a bombardamentelor de dimineaţă din Harkov, cinci persoane au fost rănite. Potrivit informaţiilor centrului regional de asistenţă medicală de urgenţă, patru persoane au fost spitalizate, două dintre ele sunt în stare gravă. O persoană a fost tratată la faţa locului. Serviciile medicale şi de salvare continuă să lucreze la locurile loviturilor", a anunţat, pe Telegram, Oleg Sinegubov şeful administraţiei regionale de stat a oraşului Harkov.

UPDATE 16:00 Putin vrea să vândă arme în America Latină, Asia şi Africa

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat luni că Moscova apreciază legăturile sale cu ţările din America Latină, Asia şi Africa şi că este pregătită să ofere arme moderne aliaţilor săi.

Putin a folosit un discurs la o expoziţie de armament de lângă Moscova pentru a se lăuda cu capacităţile avansate ale Rusiei în materie de armament şi pentru a-şi declara dorinţa de a împărtăşi tehnologia cu ţările care gândesc la fel, potrivit Reuters.

"Suntem pregătiţi să oferim aliaţilor noştri cele mai moderne tipuri de arme, de la arme de calibru mic la vehicule blindate şi artilerie până la avioane de luptă şi vehicule aeriene fără pilot", a declarat Putin la ceremonia de deschidere a forumului "Army-2022" de lângă Moscova.

UPDATE 15:30 Saudiţii au mizat pe Rusia la începutul războiului din Ucraina

Kingdom Holding Co din Arabia Saudită, firma de investiţii controlată de prinţul miliardar Alwaleed Bin Talal, a investit în mod discret peste 500 de milioane de dolari în trei mari companii energetice ruseşti în perioada februarie-martie, conform documentelor de reglementare.

Investind în Gazprom, Rosneft şi Lukoil, Kingdom Holding a căutat probabil active subevaluate, dar mişcarea sa a avut loc în condiţiile în care multe naţiuni occidentale au impus sancţiuni împotriva firmelor energetice ruseşti şi a directorilor acestora după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie, informează Reuters.

UPDATE 14:58 120 de militari neo-zeelandezi se alătură aliaţilor pentru a antrena 800 de soldaţi ucraineni în Marea Britanie

Două echipe de infanterie din Noua Zeelandă îi vor ajuta pe militarii ucraineni să dobândească abilităţi de bază pentru luptă, inclusiv mânuirea armelor şi acordarea primului ajutor în luptă. 

UPDATE 14:00 Gara din Harkov va fi accesibilă marţi doar prin intrarea centrală. Trenurile vor pleca de pe primul peron.

UPDATE 13:00 A fost deschisă o unitate medicală pentru soldaţii Brigăzii de Apărare Teritorială Zaporizhzhia, pentru a oferi asistenţă medicală calificată pe linia frontului, cu funcţia de spital.  

UPDATE 11:40 Două persoane au decedat după ce o mină de război a explodat pe litoralul din Odesa 

Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Administraţiei militare din regiunea Odesa, a confirmat, pe Telegram incidentul. Bratchuk a raportat că, potrivit informaţiilor preliminare, oamenii au suferit aceste răni în urma exploziei unei mine de rzăboi pe plaja din Zatoka. Ulterior, el a raportat că, în urma incidentului, două persoane au murit şi o persoană a fost rănită. O echipă de investigaţie lucrează la faţa locului.
 
 
Purtătorul de cuvânt al armatei din regiunea Odesa le-a reamintit localnicilor despre interdicţia de a merge pe plajele din zonă, pe coastă şi să înoate în mare şi în lacuri de acumulare. 
 

UPDATE 11:00 42 de ţări din lume, inclusiv România, îi cer lui Putin să îşi retragă imediat trupele de la centrala nucleară Zaporojie 

 
Patruzeci şi două de ţări, printre care şi România, cer, într-o declaraţie comună, ca Rusia să retragă imediat „forţele militare şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din împrejurimi şi întreaga ţară, pentru ca autorităţile ucrainenene şi personalul autorizat să-şi poate relua responsabilităţile de drept, fără interferenţa, ameninţarea şi condiţiile dure de lucru din partea trupelor ruseşti”. 
 

UPDATE 9:00  Copiii din Ucraina, rămaşi fără locuri de joacă după ce ruşii au bombardat oraşele şi satele.Aşa că unii micuţi se joacă cu ce găsesc, precum rable de la maşinile bombardate de ocupanţi.

 
 

UPDATE 8:30 Locuitorii Kievului trebuie să se pregătească pentru sezonul rece

 
Primarul capitalei, Vitaliy Klitschko, i-a îndemnat pe locuitorii Kievului să pregătească haine călduroase de casă şi pături pentru iarnă, deoarece nu va fi cald în apartamente. El a declarat acest lucru într-un interviu acordat ziarului Babel.
 
El spune că guvernul a promis că oraşul va furniza gaz, dar sunt posibile diferite scenarii. 
 
"Nu excludem că ar putea avea loc atacuri teroriste, atacuri asupra staţiilor de pompare a gazelor. Acesta este un scenariu pe care îl luăm în considerare şi noi. Am achiziţionat generatoare, combustibil pentru aceste generatoare. În primul rând, vor merge la spitale, grădiniţe şi şcoli. Vom face tot posibilul pentru a încălzi locuinţele. Dar îi rog pe toţi să pregătească haine călduroase, pături călduroase, pentru că nu excludem ca temperatura în case să fie cu câteva grade sub cea normală. Norma este de 21 de grade, dar ar putea fi 19 sau 18".
 
De asemenea, sunt posibile întreruperi de energie electrică, a precizat Klitschko. 
 
"Dacă sunt întreruperi de curent, avem generatoare. În cazul în care nu există încălzire sau nu există gaz, avem stocuri de păcură. Vom putea funcţiona în mod autonom pentru o vreme. Dar este o perioadă de timp destul de scurtă, care este necesară pentru a rezolva problema." 
 

UPDATE 02:10 Mutare neaşteptată din partea lui Putin. Rusia şi Coreea de Nord îşi vor extinde relaţiile bilaterale

Rezumatul zilei

  • „Orice soldat rus care trage în centrală trebuie să înţeleagă că devine o ţintă specială pentru agenţii noştri de informaţii, pentru serviciile noastre speciale, pentru armata noastră”, a declarat Zelenski.
  • Armata ucraineană bombardează din nou podul Antonivsky de peste Nipru, un nod de comunicaţie pe care ruşii îl folosesc pentru a furniza arme, muniţie şi trupe regiunii ocupate Herson.
  • Confiscarea activelor din străinătate ca măsură punitivă pentru invazia Ucrainei va duce la deteriorarea permanentă a relaţiilor dintre Moscova şi Washington, avertizează oficialii ruşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici