Războiul din Ucraina, ziua 177. Rusia întrerupe livrările de gaze spre Germania. Convorbire telefonică între Putin şi Macron. Rusia refuză demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie. Statele Unite vor livra ajutor suplimentar pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari

  • Întâlnirea dintre Zelenski, Erdogan şi Guterres s-a concentrat pe modalităţile de a pune capăt războiului început de Rusia
  • Secretarul ONU este îngrijorat de situaţia de la cea mai mare centrală nucleară din Europa
  • Ministerul rus de externe a respins propunerea lui Guterres de a demilitariza centrala Zaporojie
13367 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 177. Rusia întrerupe livrările de gaze spre Germania. Convorbire telefonică între Putin şi Macron. Rusia refuză demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie. Statele Unite vor livra ajutor suplimentar pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari

Sursa foto: MediafaxFoto

Rusia întrerupe livrările de gaze spre Germania

Compania rusă Gazprom a anunţat, vineri, că va opri timp de trei zile livrările de gaz spre Germania prin conducta Nord Stream 1, din cauza unor lucrări de întreţinere, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza războiului din Ucraina.

Compresorul de gaz Trent 60 va fi oprit timp de trei zile, în perioada 31 august - 2 septembrie 2022, "pentru lucrări de întreţinere şi prevenţie", a comunicat compania Gazprom vineri seară, potrivit publicaţiei Bild.

Intervenţia pentru lucrări de întreţinere va avea loc la o turbină a staţiei de compresoare Portovaja. Lucrările se vor derula în colaborare cu specialiştii companiei germane Siemens Energy, care administrează împreună cu Gazprom gazoductul Nord Stream 1, construit între Rusia şi Germania prin Marea Baltică.

Nou pachet ajutor militar pentru Ucraina din partea SUA

Cel mai recent pachet de asistenţă de securitate al preşedintelui Joe Biden pentru Ucraina include drone de supraveghere şi, pentru prima dată, vehicule rezistente la mine, a declarat vineri un înalt oficial american din domeniul apărării.

Macron şi Putin vor discuta din nou pentru a stabili concret inspecţia la Zaporojie

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, urmează să discute din nou în următoarele zile despre stabilirea în mod concret a vizitei echipei Agenţiei Centrale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, anunţă Palatul Élysée.

Putin a convenit cu Macron asupra necesităţii unei inspecţii internaţionale la Centrala Zaporojie

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat vineri, prin telefon, cu omologul său francez, Emmanuel Macron, cei doi convenind asupra necesităţii trimiterii imediate a unei echipe internaţionale de verificare la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă.

Aceasta este prima convorbire între preşedinţii Vladimir Putin şi Emmanuel Macron din luna mai până acum.

Vladimir Putin a avertizat, în cursul conversaţiei, că există riscul unei "catastrofe de amploare" la Centrala atomo-electrică Zaporojie, acuzând din nou armata ucraineană de lansarea unor atacuri în apropierea complexului.

"Preşedintele Rusiei a subliniat că bombardamentele sistematice asupra zonei în care se află Centrala atomică Zaporojie creează riscul unei catastrofe de amploare care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor teritorii vaste", anunţă Kremlinul, conform cotidianului Le Monde.

Ruşii le-ar fi spus angajaţilor de la centrala nucleară Zaporojie să nu meargă vineri la serviciu

Rusia le-ar fi spus muncitorilor de la centrala nucleară din Zaporojie să nu se prezinte vineri la serviciu, a confirmat, în exclusivitate pentru NBC News, serviciul de informaţii militare ucrainean.

Cerinţa ruşilor pentru angajaţii de la centrala nucleară Zaporojie vine pe fondul acuzaţiilor şi speculaţiilor atât din partea Rusiei, cât şi a Ucrainei, potrivit cărora vineri se pregăteşte un incident la centrală.

Joi, Rusia a ameninţat că va închide centrala, avertizând că există riscul unui dezastru provocat de oameni din cauza presupuselor bombardamente continue ale Ucrainei.

Ucraina are însă o poveste complet diferită, potrivit lui Andriy Yusov, purtător de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării.

Zelenski, agasat de translator

Vizibil iritat de neîndemânarea traducătorului oficial aflat la conferinţa de presă, preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski i-a preluat atribuţiile.

Zelenski şi-a tradus singur comentariile în engleză, spre deliciul celor prezenţi.

UPDATE 02:00

Serviciile de informaţii ale armatei britanice conchid că pierderile grele consemnate în rândul unităţilor de tancuri aruncate în luptă de Putin se datorează, în parte, eşecului în folosirea blindajului reactiv exploziv (ERA). În multe cazuri, s-a constatat că blocurile ERA au fost umplute cu cauciuc, nu cu material anti-explozibil.

UPDATE 01:00 

Locuitorii din două sate din sudul Rusiei, în apropiere de graniţa cu Ucraina, au fost evacuaţi după ce un depozit de muniţie din apropiere a luat foc. Nimeni nu a fost rănit.

UPDATE 00:00 

Cel puţin patru explozii au lovit o zonă din apropierea aeroportului militar rus Belbek, la nord de Sevastopol, în Crimeea anexată, au declarat trei surse locale, dar un oficial pro-Moscova a spus că nu a fost făcută nicio pagubă.

Rezumatul zilei

  • Statele Unite pregătesc aproximativ 800 de milioane de dolari ajutor militar suplimentar pentru Ucraina
  • Şaptesprezece persoane au fost ucise şi 42 au fost rănite în două atacuri separate ale Rusiei asupra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei
  • „Personal, îmi menţin convingerea că războiul se va încheia în cele din urmă la masa negocierilor. Domnul Zelenski şi domnul Guterres au aceeaşi părere în această privinţă”, preşedintele turc Erdogan după discuţiile cu preşedintele ucrainean Zelenski şi secretarul ONU, Guterres.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici