Războiul din Ucraina, ziua 183. Zelenski a discutat cu Biden. SUA cer Rusiei crearea unei zone demilitarizate la Zaporojie. Centrala nucleară este din nou operaţională după ce a fost deconectată de la reţeaua electrică. Putin a semnat un decret pentru creşterea dimensiunii armatei ruse. Ucrainenii vor să recucerească peninsula Crimeea

  • De ziua independenţei Ucrainei, rachetele ruseşti au lovit oraşul Chaplyne
  • Ucraina nu va renunţa niciodată la lupta sa pentru eliberarea de sub dominaţia Rusiei, susţine preşedintele Zelenski
  • Ucraina va recuceri prin orice mijloace peninsula Crimeea anexată cu forţa de Rusia
12338 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 183. Zelenski a discutat cu Biden. SUA cer Rusiei crearea unei zone demilitarizate la Zaporojie. Centrala nucleară este din nou operaţională după ce a fost deconectată de la reţeaua electrică. Putin a semnat un decret pentru creşterea dimensiunii armatei ruse. Ucrainenii vor să recucerească peninsula Crimeea

UPDATE 23:45 

Federaţia Rusă a creat peste 20 de tabere de filtrare în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Acestea au rolul de a tria populaţia şi a o pregăti pentru deportare forţată.

UPDATE 23:00 Zelenski: Lumea trebuie să acţioneze mai repede pentru a scoate Rusia din centrala nucleară Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi alte organisme mondiale trebuie să acţioneze mult mai rapid pentru a forţa trupele ruseşti să părăsească teritoriul centralei nucleare din Zaporojie, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Cu fiecare minut în care trupele ruseşti rămân la centrala nucleară există riscul unei catastrofe globale de radiaţii", a declarat el într-un discurs video, potrivit Reuters.

UPDATE 21:30 Statele Unite cer Rusiei să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul Centralei Zaporojie

Administraţia Joseph Biden a cerut, joi seară, Rusiei să accepte crearea unui perimetru demilitarizat în jurul Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

"Rusia trebuie să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare şi să permită o vizită cât mai curând posibil a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică pentru a verifica siguranţa sistemelor", a declarat joi seară Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, citată de agenţia Reuters.

UPDATE 20:30 AIEA: Linia electrică a Centralei nucleare Zaporojie a fost restabilită

"Ucraina a informat AIEA că Centrala pierduse conectarea cu reţeaua electrică de cel puţin două ori în cursul zilei, dar că în momentul de faţă este din nou operaţională", a comunicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, precizând că deocamdată nu dispune de informaţii privind cauzele întreruperilor semnalate.

Anterior, compania ucraineană Energoatom anunţase că cele două reactoare funcţionale ale Centralei Zaporojie au fost deconectate de la reţeaua de electricitate, din cauza unor incendii din apropiere care au afectat cablurile electrice.

UPDATE 20:00 Zelenski a discutat cu Biden

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a avut joi "o conversaţie grozavă" cu preşedintele american Joe Biden şi i-a mulţumit pentru sprijinul acordat în războiul împotriva Rusiei.

"Am discutat despre următorii paşi ai Ucrainei pe calea noastră spre victoria asupra agresorului şi despre importanţa tragerii la răspundere a Rusiei pentru crime de război", a scris el pe Twitter în limba engleză, conform Reuters.

UPDATE 16:30 Incident la Centrala nucleară Zaporojie

Ultimele două reactoare funcţionale de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc în sudul Ucrainei, s-au oprit joi, după ce incendiile din apropiere au avariat liniile electrice aeriene, a anunţat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, citează Reuters.

Incendiile au izbucnit în gropile de cenuşă ale unei uzine de cărbune situate în apropierea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, şi au avariat liniile electrice care leagă centrala nucleară de reţeaua electrică din Ucraina, a precizat compania.

"Ca urmare, cele două unităţi de putere funcţionale ale centralei au fost deconectate de la reţea", a precizat Energoatom într-o declaraţie pe Telegram.

Sistemele de securitate ale centralei funcţionau în mod normal şi se lucrează la reconectarea unuia dintre blocurile reactorului la reţea, a precizat compania.

UPDATE 15:00 Putin semnează un decret pentru creşterea dimensiunii forţelor armate ruseşti

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret pentru a creşte dimensiunea forţelor armate ale Rusiei de la 1,9 la 2,04 milioane de oameni, a anunţat agenţia de presă RIA Novosti.

Cifra, care include o creştere cu 137.000 a numărului de personal militar, până la 1,15 milioane, intră în vigoare la 1 ianuarie.

UPDATE 14:00 Marea Britanie va sprijini reconstrucţia reţelei de transport ucrainene

Regatul Unit va împărtăşi expertiza tehnică cu Ucraina ca parte a unui nou pachet de sprijin pentru a ajuta această ţară să îşi reconstruiască infrastructura şi reţeaua de transport în urma războiului declanşat de Rusia la începutul acestui an, a declarat guvernul.

Experţii britanici vor oferi cunoştinţe tehnice în domeniul reconstrucţiei aeroporturilor, a pistelor şi a porturilor şi vor ajuta la identificarea oportunităţilor de formare pentru personalul din domeniul aviaţiei, a declarat secretarul pentru transporturi, Grant Shapps, într-un comunicat, citează Al Jazeera.

UPDATE 13:00 - Ministrul ucrainean al Apărării îi mulţumeşte lui Vasile Dîncu pentru ajutorul militar 

Oleksii Reznikov, ministrul apărării Ucrainei, i-a mulţumit omologului român Vasile Dîncu, astăzi, într-o convorbire telefonică, pentru cel de-al cincilea pachet de ajutor militar românesc recent aprobat pentru Forţele Armate ale Ucrainei. 
 
Pachetul include sute de arme de calibru mic, zeci de mii de bucăţi de muniţie atât de necesară şi piese de schimb pentru diferite arme.

UPDATE 10:00 - Ruşii au atacat Kievul, azi-noapte

Forţele ruse au efectuat un atac asupra districtului Vîşgorod din regiunea  Kiev în noaptea de 24-25 august. 
 
Două rachete au lovit zona, nefiind deocamdată clar dacă a fost vorba despre rachete sau despre obuze. Nu au fost raportate victime sau pagube materiale, potrivit lui Oleksii Kuleba, administratorul militar al zonei. Cercetările continuă pentru evaluarea impactului produs de cele două proiectile.
Sirenele de raid aerian au sunat de 189 de ori pe 24 august 2022, de Ziua Independenţei Ucrainei, iar alarmele au durat între 3 şi 14 ore în diferite regiuni ale ţării. Rusia şi-a marcat şi în acest fel non-simpatia pentru Ucraina.
Într-o altă demonstraţie de forţă, Rusia a folosit muniţii cu dispersie într-un atac asupra oraşului Kryvyi Rih / Krivoirog (Cornul Strâmb, în traducere), din regiunea Dnipropetrovsk. 
 
Forţele ruse au folosit un sistem de rachete cu lansare multiplă Tornado-S, cu bătaie maximă de 120 km, a declarat Oleksandr Vilkul, şeful administraţiei militare ucrainene din Krivoirog.
Agresiunea rusă din Ucraina a provocat mediului înconjurător distrugeri estimate la 10,7 miliarde de dolari. Potrivit Ministerului Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina, din 24 februarie încoace au fost înregistrate peste 2.000 de cazuri de daune aduse naturii.
 

Google va lansa o campanie de dezinformare care să dezmintă miturile despre refugiaţii ucraineni 

 
Jigsaw, filială a Google, va difuza reclame pe diferite reţele sociale din Polonia, din Slovacia şi din Republica Cehă pentru a informa despre părtinirea titlurilor media şi informaţiile falsificate. 
 
În parteneriat cu organizaţii locale non-guvernamentale, verificatori de fapte, cadre universitare şi experţi în dezinformare, campania Jigsaw urmăreşte să construiască rezistenţă faţă de discursurile anti-refugiaţi.

UPDATE 05:00

Papa Francisc şi patriarhul Kiril, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, nu se vor întâlni la adunarea liderilor religioşi din Kazahstan de luna viitoare. Deşi amândoi vor participa, opiniile dferite faţă de războiul din Ucraina îi împiedică să ajungă la un consens.

UPDATE 03:00 

Doi angajaţi ai centralei nucleare Zaporojie, controlată de ruşi, au fost arestaţi pentru că au transmis informaţii autorităţilor ucrainene.

UPDATE 01:35 Polonia şi Turcia sunt solidare cu Ucraina

Izmir (Turcia) şi Varşovia (Polonia) susţin moral ucraina. Culorile drapelului ucrainean, galben şi albastru apar pe monumente de arhitectură.

UPDATE 00:00 Trupele ruseşti avansează spre vestul Ucrainei

Deşi mai mulţi oficiali ucraineni au manifestat dorinţa de a recuceri teritoriile pierdute, contraofensiva ucraineană se lasă aşteptată de mai multe săptămâni.

Rezumatul zilei

Într-o vizită surpriză în capitala Kiev, prim-ministrul britanic Boris Johnson a lăudat Ucraina pentru rezistenţa sa eroică în faţa Rusiei.

Ministrul rus al Apărării Şoigu susţine că încetinirea ritmului campaniei militare a Moscovei a fost deliberată şi a avut ca scop reducerea victimelor civile.

După şase luni de război, o mică majoritate a americanilor sunt de acord că Statele Unite ar trebui să continue să sprijine Kievul până când Rusia îşi va retrage forţele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici