Războiul din Ucraina, ziua 194. Donbasul este principalul obiectiv al Rusiei / Premierul Ucrainei cere Uniunii Europene să ofere în continuare sprijin financiar şi militar / Rusia susţine că a distrus un sistem HIMARS furnizat de SUA / Kremlinul ameninţă Occidentul cu "măsuri de retorsiune" / Pas înapoi: s-a anulat referendumul privind anexarea sudului Ucrainei la Rusia

  • În urma operaţiunilor militare din cursul zilei de ieri, armata ucrainean a ucis 500 de soldaţi din trupele de ocupaţie
  • Bilanţul victimelor făcute în rândul armatei ruse de la începutul invaziei se apropie de 50.000, conform Statului Major ucrainean
  • Criza energetică se adânceşte pe măsură ce conflictul avansează iar Europa caută disperată soluţii
11032 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 194. Donbasul este principalul obiectiv al Rusiei / Premierul Ucrainei cere Uniunii Europene să ofere în continuare sprijin financiar şi militar / Rusia susţine că a distrus un sistem HIMARS furnizat de SUA / Kremlinul ameninţă Occidentul cu "măsuri de retorsiune" / Pas înapoi: s-a anulat referendumul privind anexarea sudului Ucrainei la Rusia

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:05 Ucraina solicită NATO uniforme de iarnă

Ministrul ucrainean al apărării Oleksiy Reznikov s-a adresat ţărilor NATO cu o solicitare neaşteptată. Armata ucraineană are nevoie de aproximativ 200 de mii de seturi de uniforme de iarnă şi corturi.

Potrivit publicaţiei germane Der Spiegel, 4 ţări sunt pregătite să acopere aproximativ jumătate din această solicitare: SUA, Canada, Suedia şi Finlanda. Germania ar trebui, de asemenea, să li se alăture.

Asigurarea aprovizionării cu alte 100 de mii de truse de supravieţuire va fi mai dificilă: de ele au nevoie chiar armatele ţărilor NATO.

UPDATE 23:00 Rusia a impus sancţiuni împotriva lui Sean Penn, Ben Stiller şi politicienilor americani

Din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite, Rusia a pus pe „lista neagră” 25 de cetăţeni americani: politicieni, personalităţi culturale sau reprezentanţi ai înaltei societăţi.

Actorii Sean Penn şi Ben Stiller, senatori din partidele democrat şi republican din SUA, oficiali ai Departamentului de Comerţ al SUA şi alţi reprezentanţi ai instituţiei au fost sancţionaţi.

Lista completă a fost postată pe site-ul Ministerului rus al Afacerilor Externe.

UPDATE 22:45 Comisia Europeană va aloca 500 de milioane de euro în ajutor Ucrainei

Un astfel de acord între Comisia Europeană şi Ucraina a fost semnat astăzi.

Se observă că aceste fonduri sunt alocate pentru nevoile de educaţie, agricultură şi restaurarea locuinţelor.

UPDATE 22:30 Kiev: ruşii deconectează hidrocentrala Kahova

Ocupanţii ruşi au deconectat centrala hidroelectrică Kahova de la reţea, lăsând părţi din regiunile Herson şi Zaporojie fără electricitate, a declarat pe Facebook statul major ucrainean, citat de Ukrinform.

UPDATE 22:00 Armamentul europenilor, pe terminate

UPDATE 21:00 Liza Truss le-a stircat ziua celor de la televiziune de stat din Rusia

UPDATE 20:00 Ministrul Apărării din Marea Britanie: 80.000 de soldaţi ruşi sunt morţi sau răniţi

Potrivit estimărilor Londrei, 25.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina până acum, dar dacă îi numărăm şi pe cei răniţi sau capturaţi, ajungem la 80.000. Ministrul britanic de externe Ben Wallace a spus acest lucru în Parlament, citat de The Guardian.

UPDATE 19:00 Von der Leyen: Putin foloseşte energia ca armă, dar va eşua

„Putin foloseşte energia ca armă, reducând aprovizionarea şi manipulând pieţele noastre de energie. Va eşua. Europa va prevala. Comisia Europeană pregăteşte propuneri pentru a ajuta familiile şi întreprinderile vulnerabile să facă faţă preţurilor ridicate la energie”, a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter.

UPDATE 18:00 Ultimul reactor aflat în funcţiune la centrala nucleară Zaporojie a fost deconectat de la reţeaua electrică ucraineană

Anunţul a fost făcut pe Telegram de către operatorul de energie nucleară de la Kiev, Energoatom. „În ultimele trei zile, forţele de ocupaţie ruse au continuat să bombardeze intens zona din jurul centralei nucleare Zaporojie”, spune Energoatom, raportând că mai multe linii de transport au fost avariate. „De remarcat, de asemenea, că astăzi, în urma unui incendiu din cauza bombardamentelor, a fost deconectată linia de transport electric ZaTES - Ferrosplavna de 330 kV, adică ultima linie care lega nodul ZaNPP / ZaTES cu sistemul energetic al Ucrainei. Ca urmare, unitatea de alimentare nr. 6 a fost descărcat şi deconectat de la reţea, care în prezent asigură doar nevoile centralei nucleare Zaporojie”, adaugă operatorul ucrainean.

UPDATE 17:20 Rusia merge mai departe în război

UPDATE 16:40 Macron şi Scholz, conversaţie despre criza energetică

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avut astăzi, la ora 16.00, o videoconferinţă cu cancelarul german Olaf Scholz, discuţie axată, potrivit presei franceze, pe criza energetică şi pe măsurile europene menite să o rezolve.

UPDATE 16:30 Referendumul privind anexarea sudului Ucrainei la Federaţia Rusă a fost suspendat

Autorităţile pro-ruse din regiunea Herson au decis să suspende referendumul privind aderarea la Federaţia Rusă din „motive de securitate”, a anunţat Kirill Stremousov, şef adjunct al administraţiei militaro-civile din regiune.

„Ne-am pregătit pentru vot, ne-am dorit să avem un referendum în viitorul apropiat, dar din cauza tuturor evenimentelor care s-au petrecut, cred că deocamdată vom lua o pauză. Acum, sarcina principală este protejarea populaţiei”, a spus Stremousov.

UPDATE 16:00 Putin, nemulţumit de oamenii trimişi pe frontul din Ucraina

UPDATE 15:00 Kremlinul avertizează Occidentul că va lua "măsuri de retorsiune" 

Kremlinul a avertizat Occidentul că va lua "măsuri de retorsiune" în legătură cu o propunere a G7 de a impune un plafon la preţul petrolului rusesc.

Miniştrii de finanţe ai G7 au convenit vineri asupra plafonului, ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina, dar Moscova a promis că va opri vânzările către ţările care îl impun.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, de asemnea, că sancţiunile "provoacă haos" în ceea ce priveşte lucrările de întreţinere şi a respins afirmaţiile potrivit cărora Rusia a oprit livrările către Europa ca o mişcare politică.

UPDATE 14:45  Rusia susţine că a distrus un sistem de rachete HIMARS furnizat de SUA

Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au distrus un sistem de rachete HIMARS furnizat de SUA în regiunea ucraineană Harkov, relatează Interfax.

UPDATE 14:30 Patru civili ucişi şi şapte răniţi de obuze ruseşti

Cel puţin patru civili au fost ucişi şi şapte răniţi de bombardamentele ruseşti în ultimele 24 de ore pe teritoriul Ucrainei, a anunţat biroul prezidenţial al ţării, citat de Sky News.

Cele mai multe victime au fost în regiunea estică Doneţk, unde trei au fost ucise şi patru rănite.

În regiunea Harkov, mai la nord, trei persoane au fost rănite când o rachetă a lovit o clădire rezidenţială, a precizat biroul preşedintelui.

UPDATE 14:00 Kievul cere Uniunii Europene să sprijine în continuare Ucraina în război

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a îndemnat luni Uniunea Europeană să îşi îndeplinească angajamentele de ajutor financiar şi militar şi să îşi menţină sprijinul pentru Kiev în conflictul cu Rusia, a declarat şefa Parlamentului European, potrivit Reuters.

Shmyhal s-a întâlnit luni dimineaţă cu europarlamentarii UE, inclusiv cu Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului.

"Cererile au fost ca Uniunea Europeană să îşi respecte angajamentele promise în ceea ce priveşte ajutorul financiar, dar şi sprijinul militar şi logistic", a declarat Metsola pentru Reuters.

Metsola a spus că discuţia cu Shmyhal s-a concentrat pe faptul dacă sancţiunile împotriva Rusiei funcţionează, dacă acestea ar trebui să se extindă la economia digitală, continuarea activităţilor unor companii UE în Rusia şi dacă ar trebui să permită turiştilor ruşi să intre în bloc.

UPDATE 13:30 Rusia crede că legăturile cu Marea Britanie s-ar putea înrăutăţi şi mai mult sub următorul premier

Rusia a declarat luni că nu poate exclude posibilitatea ca relaţiile diplomatice cu Marea Britanie să se înrăutăţească şi mai mult sub conducerea următorului premier al ţării.

"Nu aş vrea să spun că lucrurile se pot schimba în rău, pentru că este greu de imaginat ceva mai rău", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat dacă Moscova se aşteaptă la vreo schimbare în relaţiile cu Marea Britanie, informează Reuters.

"Dar, din nefericire, acest lucru nu poate fi exclus, având în vedere că pretendenţii la postul de prim-ministru britanic s-au întrecut în retorică antirusească, în ameninţări de a lua noi măsuri împotriva ţării noastre şi aşa mai departe. Prin urmare, nu cred că putem spera la ceva pozitiv".

Întrebat dacă preşedintele Vladimir Putin va trimite o telegramă de felicitare, el a spus: "Să aşteptăm să vedem cine devine prim-ministru".

UPDATE 12:30 Herson "este pregătit pentru un referendum privind aderarea la Rusia"

Podul Antonivskyi din regiunea Herson nu poate fi traversat cu maşina după bombardamentele ucrainene, a declarat agenţia de ştiri TASS, citând un oficial instalat de Rusia.

Au existat rapoarte din Ucraina potrivit cărora oamenii au fost opriţi să părăsească regiunea.

Oficialul citat de TASS a declarat că Hersonul este pregătit pentru un referendum privind aderarea la Rusia, dar că "s-a luat o pauză" din cauza situaţiei de securitate.

UPDATE 11:45 Ucraina spune că doi membri ai misiunii AIEA ar putea rămâne permanent la Zaporojie

Este de aşteptat ca doi membri ai misiunii AIEA să rămână la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, în mod "permanent", a declarat luni Energoatom din Ucraina, adăugând că alţi patru reprezentanţi au părăsit teritoriul centralei, potrivit Reuters.

Centrala ucraineană a fost capturată de Rusia în martie, dar continuă să fie operată de ingineri ucraineni şi să furnizeze electricitate în reţeaua ucraineană.

UPDATE 11:30 Anchetă după ce explozia unei grenade a rănit 15 persoane

O anchetă penală a fost deschisă în urma exploziei unui lansator de grenade la un eveniment pentru copii din Cernihiv, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cincisprezece persoane, dintre care opt copii, au fost rănite în accidentul produs sâmbătă la o expoziţie neplanificată de echipamente militare din oraşul Cernihiv (nord), au anunţat autorităţile locale.

Patru dintre ele rămâneau duminică în spital.

"Două persoane care au fost direct implicate în tragicul incident de la Cernihiv au fost reţinute sub suspiciunea de comitere a unei infracţiuni penale", a declarat Zelenskyy în discursul său video nocturn.

"Biroul de Stat de Investigaţii desfăşoară proceduri penale".

UPDATE 11:00 Atac sinucigaş cu bombă la ambasada Rusiei din Kabul

Un atacator sinucigaş cu bombă a detonat explozibili în apropierea intrării ambasadei Rusiei din Kabul, a anunţat luni poliţia, adăugând că atacatorul a fost împuşcat mortal de gărzile înarmate în timp ce se apropia de poartă.

"Atacatorul sinucigaş, înainte de a ajunge la ţintă, a fost recunoscut şi împuşcat de gărzile ambasadei ruse (talibane)... nu există încă informaţii despre victime", a declarat pentru Reuters Mawlawi Sabir, şeful districtului de poliţie unde a avut loc atacul.

UPDATE 10:00 Ministerul britanic al Apărării susţine că obiectivul principal al Rusiei este Donbasul

Ministerul britanic al Apărării a făcut public cel mai recent raport de informaţii privind războiul din Ucraina.

Ministerul afirmă că principalul efort al Rusiei este operaţiunea sa ofensivă din estul Donbasului.

Deşi au avut cel mai mare succes în această regiune, forţele Kremlinului au avansat totuşi doar aproximativ 1 km pe săptămână spre Bakhmut şi "foarte probabil" au ratat în mod repetat termenele limită pentru a realiza "eliberarea" Donbasului.

Autorităţile ucrainene au afirmat acum că forţele ruseşti au primit ordin să încheie această misiune până la 15 septembrie, se mai arată în raport.

Cu toate acestea, ministerul afirmă că este "foarte puţin probabil ca forţele ruseşti să realizeze acest lucru" şi că acest lucru va "complica şi mai mult planurile Rusiei de a organiza referendumuri privind aderarea zonelor ocupate la Federaţia Rusă".

UPDATE 09:00 Zelenski spune că Ucraina realizează progrese în contraofensiva împotriva Rusiei

Preşedintele Volodimir Zelenski a marcat duminică progresul în contraofensiva Ucrainei începută săptămâna trecută, mulţumind forţelor sale pentru că au cucerit două aşezări în sud, o a treia în est, precum şi teritoriu suplimentar în estul ţării, relatează Reuters.

El nu a precizat cu exactitate unde se află teritoriile şi nu a oferit un calendar, dar a spus că a primit "rapoarte bune" la o întâlnire de duminică de la comandanţii săi militari şi de la şeful serviciilor de informaţii.

În discursul său video nocturn, Zelenski a mulţumit forţelor sale pentru eliberarea unei aşezări din estul regiunii Doneţk, pentru cucerirea "anumitor înălţimi" tot într-o zonă estică în direcţia Lysychansk-Siversk şi pentru eliberarea a două aşezări din sud.

UPDATE 07:00 Rusia dă vina pe Europa pentru închiderea Nord Stream 1

Duminică, Kremlinul a acuzat politicienii europeni pentru închiderea Nord Stream 1, una dintre principalele sale rute de aprovizionare cu gaz, afirmând că sancţiunile economice impuse Rusiei de către aceştia au împiedicat Gazprom să întreţină conducta.

Gazprom, controlată de stat, a anunţat vineri că principala conductă către Germania va rămâne închisă pe termen nelimitat, provocând un şoc clienţilor care se aşteptau ca aceasta să se redeschidă sâmbătă, după trei zile de lucrări de întreţinere, scrie Reuters.

UPDATE 03:00

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus europenilor să se aştepte la o iarnă grea, deoarece asaltul rusesc asupra ţării sale duce la reducerea exporturilor de petrol şi gaze dinspre Moscova. 

UPDATE 00:30

Uniunea Europeană se aşteaptă ca Rusia să-şi respecte contractele energetice existente, dar este pregătită să facă faţă provocării dacă nu reuşeşte să se ţină de cuvânt.

Rezumatul zilei

  • Cumpărătorii europeni de gaze se confruntă deja cu preţuri record la energie, după ce Rusia a declarat că una dintre principalele sale conducte de aprovizionare către Europa va rămâne închisă pe termen nelimitat. Există unele temeri cu privire la raţionalizarea energiei, potrivit unor analişti de politică externă
  • Rusia nu susţine o reducere a producţiei de petrol în acest moment şi este probabil ca OPEC+ să-şi menţină producţia constantă atunci când se va întruni luni
  • Armata ucraineană se laudă cu numărul victimelor făcute în tabăra adversă, dar nu precizează numărul victimelor proprii

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici