Războiul din Ucraina, ziua 195. Continuă bombardamentele / Armata ucraineană are noi victorii în Herson / Rusia închide robinetul cu gaze Europei, pe fondul sancţiunilor / Putin asistă la exerciţiile cu China / Ucraina a recuperat 25 de cadavre, în baza Convenţiei de la Geneva

  • Ucraina şi-a reiterat ambiţiile de a recuceri Crimeea
  • Armata ucraineană pregăteşte declanşarea ofensivei în zona de sud a ţării
  • Ruşii nu par îngrijoraţi, fiind în posesia regiunilor controlate
14052 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 195. Continuă bombardamentele / Armata ucraineană are noi victorii în Herson / Rusia închide robinetul cu gaze Europei, pe fondul sancţiunilor / Putin asistă la exerciţiile cu China / Ucraina a recuperat 25 de cadavre, în baza Convenţiei de la Geneva

Sursa foto: Profimedia

UPDATE 22:30 Gazul rusesc, reclama terorii. Ameninţarea Moscovei la adresa Europei într-un videoclip: „O iarnă lungă”

Europa îngheţată fără gaz rusesc. Pe reţelele de socializare circulă un videoclip ameninţător, lansat de Russia Today şi alte mass-media ruse apropiate regimului Putin. Nu se ştie cine l-a produs, deşi poartă marca gigantului de stat Gazprom şi afişează posibilele consecinţe ale suspendării furnizării de gaze. În urmă cu câteva zile, Gazprom a anunţat oprirea livrărilor către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 pentru „anomalii tehnice” şi ameninţarea directă la adresa Uniunii cu o oprire totală, dacă sancţiunile nu vor fi ridicate.

UPDATE 22:00 A sărit cu maşina în aer

UPDATE 21:30 Ucraina: Kiev a respins numeroase atacuri ruseşti la Doneţk

Armata ucraineană a respins mai multe ofensive ruseşti în estul regiunii Doneţk, a anunţat de Statul Major al Armatei de la Kiev: „Unităţile forţelor de apărare ucrainene îşi menţin poziţiile şi împiedică inamicul să avanseze mai adânc pe teritoriul ucrainean. Armata noastră a respins cu succes atacurile inamice în zonele aşezărilor Dolyna, Soledar, Novobakhmutivka, Kodema, Zaitseve, Avdiivka, Mariinka şi Lyubomirivka din regiunea Doneţk ”.

UPDATE 21:00 Washington: Nu vom desemna Rusia drept sponsor al terorismului

Statele Unite nu vor desemna Rusia drept sponsor al terorismului. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karin Jean-Pierre, a spus acest lucru, precizând că aceasta este „decizia finală” a administraţiei Biden.

UPDATE 20:00 Von der Leyen: Putin face un joc cinic. Cu plafonul preţului benzinei, vă vom reduce veniturile

Preşedintele Comisiei Europene spune că „trebuie să reducem consumul de energie electrică la orele de vârf şi să redistribuim profiturile suplimentare ale companiilor energetice către cele mai vulnerabile gospodării”. Şi îl acuză pe Putin că duce „un joc cinic”.

UPDATE 19:00 Bayraktar a distrus echipament rusesc în valoare de 28 de milioane de dolari în 3 zile

„Vânătorul de noapte, Bayraktar, nu numai că ne apropie victoria prin distrugerea echipamentelor şi a forţei de muncă ale inamicului, dar apropie şi bugetul rus de colaps. Este vorba despre o pierdere de 28 de milioane de dolari în 3 zile”, susţine Ministerul ucrainean al Apărării care însoţesc un videoclip care arată o dronă construită de turci.

UPDATE 18:00 Kiev: cadavrele a 25 de soldaţi ucraineni căzuţi au revenit în Ucraina

Corpurile a 25 de soldaţi ucraineni căzuţi au fost returnate la Kiev în baza Convenţiei de la Geneva. The Kyiv Independent raportează acest lucru, citând surse guvernamentale şi precizând că nu au fost furnizate alte detalii. Ruşii nu au făcut nicio comunicare despre acest schimb şi nu au comentat declaraţia autorităţilor ucrainene.

UPDATE 17:00 Explozii şi împuşcături în Berdiansk

„Exploziile şi împuşcăturile continuă în centrul oraşului-port” Berdiansk, controlat în prezent de forţele ruse. „La centru s-au deplasat ambulanţe şi reprezentanţi ai poliţiei de ocupaţie”. Biroul de presă al consiliului local local a relatat acest lucru într-un mesaj difuzat pe Telegram.

UPDATE 16:20 Kiev: 236 de copii dispăruţi de la începutul războiului

De la începutul invaziei ruse, 236 de copii sunt consideraţi dispăruţi, a anunţat de serviciul de presă al Oficiului Ombudsmanului Ucrainean, citat de Ukrinform. „Informaţii de la portalul de stat Children of War pentru căutarea copiilor dispăruţi din 6 septembrie 2022: 236 dispăruţi, 7.343 deportaţi, 5.391 găsiţi şi 55 returnaţi”, a spus Biroul. Potrivit Procuraturii Generale, 741 de copii au fost răniţi în Ucraina, în urma războiului.

UPDATE 16:00 Putin, prezent la exerciţiile militare cu China

Preşedintele rus Vladimir Putin este prezent la faza finală a maxi exerciţiilor militare Vostok 2022 (Est 2022), manevre la care participă parţial şi China, care a trimis o delegaţie militară impresionantă cu peste 2.000 de militari şi 300 de vehicule, scriu agenţiile ruse care indică şi o întâlnire cu uşile închise între Putin şi ministrul său apărării şi şeful său de cabinet. 

UPDATE 15:00 Josep Borrell vrea ca Busola Strategică a Uniunii Europene să fie actualizată pentru a răspunde nevoilor armatei ucrainene 

Diplomatul cere mai multă atenţie şi muncă la nivel naţional şi european în ceea ce priveşte susţinerea ucrainenilor şi speră că Rusia va fi învinsă. „Trebuie să continuăm să izolăm Rusia in forul legislativ şi să nu permitem Moscovei să capitalizeze pe oboseala evidentă la unii parteneri”. 
 

UPDATE 14:30 Poliţia a deschis o procedură penală pentru bombardarea raionului Nikopol de către armata rusă

Există victime în urma bombardamentelor. Au fost transportate la spital.
 

UPDATE 14:10 Forţele armate ucrainene au distrus patru depozite şi un elicopter inamic K-52 

UPDATE 13:00 Scrisoare manifest pentru Olena Zelenska: Soţul tău poate opri războiul 

Artistul Roger Waters i-a scris soţiei lui Vladimir Zelenski, Olena Zelenska, şi spune că doar preşedintele poate opri războiul. „Oamenii ca mine şi ca tine doresc de fapt pace în Ucraina”, îi spune artistul Olenei, amintindu-i că Vladimir a câştigat preşedinţia promiţând pacea în Donbas. 
 

UPDATE 12:00 Centrala nucleară Zaporojia bombardată, înainte de raportul ONU 

Organismul de supraveghere nucleară al ONU urmează să prezinte marţi un raport privind centrala nucleară Zaporojia din Ucraina, la o zi după ce bombardamentele au întrerupt furnizarea de energie electrică pentru a doua oară în două săptămâni şi au iscat temeri privind o catastrofă, scrie Reuters. 
 

UPDATE 10:00 Armata ucraineană continuă să înainteze în regiunea Herson, unde mai multe localităţi au fost eliberate, spre bucuria localnicilor

 

UPDATE 8:00 Zelenski, un nou discurs către populaţie

 
„Soldaţii ucraineni continuă să distrugă în mod consecvent, foarte atent şi precis depozitele, bazele, punctele de trecere şi cartierele generale ale ocupantului. Armata rusă a venit pe teritoriul Ucrainei fără să aştepte rezistenţă. Şi va pleca de aici fără nici o altă speranţă de reuşită.”
 

UPDATE 06:10 Situaţia pe frontul din Ucraina

Armata Ucrainei are o şansă de a cristaliza o contraofensivă reuşită, după ultimele mişcări pe frontul din estul ţării. Însă momentan aceste incursiuni nu au modificat cu mult linia frontului. Totuşi, Statul Major ucrainean a anunţat o operaţiune de proporţii în perioada imediat următoare.

UPDATE 05:30 Biden: Rusia nu trebuie etichetată ca fiind un sponsor al terorismului

UPDATE 04:30 Candidatura Ucrainei la UE este în impas. Ce îi împiedică pe oficialii de la Bruxelles să semneze aderarea

UPDATE 00:00 Consilierul lui Zelenski, mesaj pentru locuitorii din Crimeea: pregătiţi adăposturile antiaeriene

Rezumatul zilei

  • Preţurile la gaz au crescut în Europa cu până la 30% luni, după ce Rusia a prelungit oprirea temporară a gazoductului Nord Stream
  • Kremlinul a dat vina pe sancţiunile occidentale pentru întreruperile conductei
  • Doi membri ai misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică sunt aşteptaţi să rămână permanent la centrala nucleară controlată de Rusia, potrivit companiei nucleare de stat a Ucrainei
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au distrus un sistem de rachete HIMARS furnizat de SUA în regiunea Harkov

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici