Video Războiul din Ucraina, ziua 196. Continuă bombardamentele / Putin spune că operaţiunile militare vor continua până la atingerea obiectivelor / Comandantul armatei ucrainene nu crede că războiul se va termina în acest an / Trupele ucrainene doboară rachete de croazieră ruseşti

  • Trupele ucrainene au doborât cinci rachete de croazieră ruseşti, majoritatea în sud
  • Armata ucraineană nu a înregistrat progrese în luptă, contraofensiva lui Zelenski se lasă aşteptată
  • Secretarul General al Naţiunilor Unite le-a sugerat Rusiei şi Ucrainei să convină asupra unui perimetru demilitarizat în jurul centralei nucleare Zaporojie
31061 afișări

UPDATE 23:04 Un general ucrainean de rang înalt avertizează asupra riscului unui atac nuclear rusesc

Şeful armatei ucrainene a avertizat miercuri asupra ameninţării Rusiei de a folosi arme nucleare în Ucraina, ceea ce ar crea riscul unui conflict nuclear "limitat" cu alte puteri, scrie Reuters.

UPDATE 23:00 Efectele războiului din Ucraina: Elveţia vrea relaţii mai strânse cu UE şi NATO 

Elveţia va căuta să aibă legături mai strânse cu NATO şi UE în urma războiului Rusiei din Ucraina, susţin autorităţile elveţiene, potrivit CNN.

UPDATE 22:15 UE propune un împrumut de 5 miliarde de dolari pentru Ucraina

Comisia Europeană a propus miercuri 5 miliarde de euro sub formă de asistenţă macrofinanciară pentru Ucraina, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform CNN.

Propunerea ar ajuta ţara să facă faţă "nevoilor sale financiare imediate cauzate de invazia brutală a Rusiei", a spus ea.

Comisia a precizat într-un comunicat de presă că ajutorul face parte dintr-un pachet de finanţare de 9 miliarde de euro convenit de liderii UE în luna mai.

Propunerea trebuie acum să fie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul UE.

UPDATE 21:30 Ucraina recunoaşte că a provocat exploziile din Crimeea

Ucraina a revendicat responsabilitatea pentru o serie de lovituri aeriene asupra peninsulei Crimeea, după ce iniţial a negat că se află în spatele acestora, potrivit BBC.

Un atac produs la începutul lunii august a vizat baza militară rusă Saky. O persoană a murit atunci, iar ucrainenii au refuzat să îşi recunoască rolul şi chiar au pus explozia pe seama ţigărilor aruncate de soldaţii ruşi.

Recunoaşterea confirmă o extindere semnificativă a conflictului în Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.

UPDATE 19:30 4 noiembrie, data la care Rusia vrea referendum în regiunile ocupate

Liderul partidului de guvernământ al Rusiei a declarat miercuri că locuitorii din regiunile ocupate ale Ucrainei ar trebui să voteze pe 4 noiembrie dacă doresc să devină parte a Rusiei.

UPDATE 17:10 Centrala nucleară de la Zaporojie ar putea fi închisă

Autorităţile ucrainene iau în considerare închiderea centralei nucleare de la Zaporojia, anunţă inspectorul şef pentru securitatea nucleară din Ucraina, potrivit CNN.

„Dacă apar condiţii care necesită închiderea, centrala şi unitatea de putere nr. 6 vor fi închise. Deteriorarea continuă a situaţiei, lipsa prelungită a alimentării cu energie electrică de la o sursă externă de electricitate ne vor forţa să desfăşurăm generatoare diesel de rezervă, şi este extrem de dificil de făcut aprovizionarea cu motorină în timpul războiului", a explicat, miercuri, Korikov.

UPDATE 16:40 Războiul nu se va încheia în acest an

Războiul nu se va încheia în acest an şi poate avea diferite evoluţii, anunţă comandantul armatei ucrainene, potrivit Sky News.

Există „toate motivele să credem" că războiul cu Rusia „nu se va încheia în acest an", a declarat miercuri şeful armatei ucrainene.

Valeriy Zaluzhnyy a adăugat că ucrainenii nu pot exclude posibilitatea unui nou atac asupra capitalei sau a unui atac dinspre Belarus.

UPDATE 16:00 Putin spune că va continua operaţiunea militară din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Moscova va continua acţiunile militare în Ucraina până la atingerea obiectivelor sale şi a ironizat încercările Occidentului de a izola Rusia prin sancţiuni.

Putin a declarat, în cadrul unui forum economic anual din oraşul portuar Vladivostok, situat în Extremul Orient, că principalul obiectiv al trimiterii de trupe în Ucraina a fost protejarea civililor din Donbas, după opt ani de lupte.

"Nu noi am început acţiunea militară, noi încercăm să punem capăt acesteia", a spus Putin, reafirmându-şi argumentul că a trimis trupe în Ucraina pentru a proteja regiunile separatiste din Ucraina susţinute de Moscova, care au luptat împotriva forţelor ucrainene în conflictul izbucnit în 2014 după anexarea Crimeei de către Rusia, potrivit The Associated Press.

UPDATE 14:00 Armata ucraineană transmite că a ucis 460 de soldaţi ruşi, marţi

UPDATE 12:00 Ruşii au bombardat clădiri rezidenţiale în Sloviansk

UPDATE 10:00 Ucraina susţine apelul ONU pentru crearea unei zone de siguranţă a centralei nucleare Zaporojia 

Centrala a fost ocupată de Rusia încă de la începutul războiului şi de atunci a fost atacată în mod repetat.
 
În urma vizitei de săptămâna trecută, ONU a concluzionat că bombardamentele trebuie să înceteze imediat.
 
Zelenski a declarat că va sprijini zona de siguranţă dacă aceasta va avea ca scop demilitarizarea teritoriului centralei nucleare.
 
Într-un raport publicat marţi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa ar putea duce la eliberarea nelimitată de materiale radioactive, în timp ce prezenţa de echipamente militare ruseşti la faţa locului ar putea submina securitatea acesteia. 
 

UPDATE 05:00 

Comandantul instalat de ruşi al unui oraş din sudul Ucrainei a fost grav rănit într-o explozie, a spus un oficial, fiind cel mai recent episod dintr-o serie de tentative aparente de asasinat în zonele ocupate.

Rezumatul zilei

  • Oraşul Harkov a fost bombardat masiv cu rachete de croazieră Kalibir
  • Rusia a pus la îndoială un acord intermediat de ONU cu Ucraina pentru a stimula exporturile de cereale şi îngrăşăminte ale ambelor ţări, acuzând statele occidentale că nu şi-au onorat angajamentele de a ajuta la facilitarea transporturilor Moscovei
  • Noul prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss a vorbit cu preşedintele Voldomir Zelenski şi urmează să viziteze Ucraina

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici