LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 210. Putin a anunţat oficial că va anexa regiunea Donbas, a declarat mobilizarea parţială şi ameninţă cu atacuri nucleare / Ruşii care refuză înrolarea fug către zări „prietenoase” / Graniţa cu Finlanda, blocată / Proteste puternice în zeci de oraşe din Rusia, cu peste 1.200 de arestaţi

  • Putin se va adresa ruşilor pentru prima dată de la începutul invaziei. Deşi discursul trebuia să fie susţinut marţi seara, acesta a fost amânat fără vreo explicaţie din partea Kremlinului.
  • Uniunea Europeană condamnă cu fermitate planurile Rusiei de a organiza referendumuri în anumite regiuni ale Ucrainei şi nu va recunoaşte rezultatele voturilor, a declarat Josep Borrell, şeful politicii externe a UE.
  • Google: ruşii vor să fuga din ţară în caz de mobilizare generală
  • ONU: 14.532 de victime civile în Ucraina din cauza războiului Rusiei
  • Putin declară mobilizare parţială în Rusia
  • Putin anunţă oficial organizarea celor patru referendumuri în regiunea ucraineană Donbass pentru alipirea acesteia de Federaţia Rusă
  • Putin ameninţă cu contraatacuri nucleare dacă integritatea teritorială a Federaţiei Ruse este ameninţată de NATO şi Ucraina.
  • Asta ar însemna că sub ameninţarea nucleară, ucrainenii nu-şi vor mai putea recupera teritoriile ocupate abuziv (Zaporojie, Herson, Crimeea, Doneţk, Luhansk) de trupele ruse.
15117 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 210. Putin a anunţat oficial că va anexa regiunea Donbas, a declarat mobilizarea parţială şi ameninţă cu atacuri nucleare / Ruşii care refuză înrolarea fug către zări „prietenoase” / Graniţa cu Finlanda, blocată / Proteste puternice în zeci de oraşe din Rusia, cu peste 1.200 de arestaţi

Hepta

UPDATE 23:00 Von der Leyen: Cea mai recentă mişcare a lui Putin necesită noi sancţiuni

Ultima decizie a preşedintelui rus Vladimir Putin cere o nouă rundă de sancţiuni UE împotriva Moscovei, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat într-un interviu pentru CNN. „Preşedintele Putin îşi arată acum slăbiciunea, pentru că vedem că încearcă să mobilizeze personal mai puţin instruit, mai puţin experimentat, mai puţin motivat şi vrea să demareze referendumuri farsă pe pământul suveran al Ucrainei. Aşa că cred că acest lucru necesită din nou sancţiuni din partea noastră”, a spus von der Leyen. 

UPDATE 22:50 Ovd-Info: peste 1300 de arestări pentru proteste împotriva mobilizării parţiale

„În 21 septembrie 2022, ora 22:42 (ora locală, n.red.), peste 1311 persoane au fost deja arestate în 38 de oraşe”, se arată pe site-ul ONG-ului Ovd-Info.

UPDATE 22:40 Rusia, apel către Elveţia 

Moscova cere Elveţiei să abandoneze poziţiile anti-ruse şi să revină la politica sa de neutralitate, a spus ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat lui Ignazio Cassis, preşedintele Confederaţiei Elveţiene şi şeful Departamentului Federal de Afaceri Externe, în marja celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. „Partea rusă a luat act de schimbarea de direcţie a Elveţiei în ceea ce priveşte principiul său de neutralitate, care se reflectă în faptul că a aderat pe deplin la sancţiunile anti-ruse ale UE şi a urmat o linie ostilă faţă de ţara noastră”. Lavrov a cerut apoi Bernei să revină la acea „politică de stat neutră, care în trecut a asigurat recunoaşterea Confederaţiei pe scena internaţională”, a spus el. 

UPDATE 22:30 Peste 289.000 de semnături împotriva mobilizării strânse în Rusia

Petiţia online împotriva „mobilizării parţiale” ordonată astăzi de Putin pentru războiul din Ucraina a strâns deja aproape 290.000 de semnături. „Noi, cetăţenii ruşi, femei şi bărbaţi, ne opunem mobilizării generale şi parţiale. Preşedintele Vladimir Putin nu are nicio bază legală, nici motive bine gândite şi bine motivate pentru a o anunţa şi nu poate avea niciuna. În actuala situaţie de incertitudine, nu suntem pregătiţi să expunem bărbaţii ţării noastre - fraţi, copii, soţi, taţi şi bunici - la pericole morale sau fizice”, spun autorii petiţiei, conform Novaya Gazeta Europa.

UPDATE 22:10 Ovd-Info: peste 1240 de arestări pentru proteste împotriva mobilizării parţiale

„În 21 septembrie 2022, ora 21:57 (ora locală), peste 1240 de persoane au fost deja arestate în 38 de oraşe”, se arată pe site-ul ONG-ului Ovd-Info.

UPDATE 22:00 Kârgâzstan, Kazahstan şi Uzbekistan, către compatrioţi: Nu mergeţi la război

Kârgâzstan, Kazahstan şi Uzbekistan şi-au avertizat cetăţenii să nu participe la războiul din Ucraina, după ce Moscova a adoptat un decret prin care se acordă cetăţenia rusă străinilor care semnează un contract cu Forţele Armate Moscove. Ieri, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a deschis un centru de recrutare militară pentru cetăţeni străini la Centrul de Imigrare Sakharovo, situat la periferia Moscovei. Potrivit statisticilor guvernului rus, 4,5 milioane de muncitori din Uzbekistan au lucrat în Rusia în 2021, 2,4 milioane din Tadjikistan şi 920.000 din Kârgâzstan.

UPDATE 21:50 Ovd-Info: peste 1100 de arestări pentru proteste împotriva mobilizării parţiale

„În 21 septembrie 2022, ora 21:36 (ora locală, ca şi în România), peste 1113 persoane au fost deja arestate în 38 de oraşe”, se arată pe site-ul ONG Ovd-Info.

UPDATE 21:40 Lavrov: SUA şi Marea Britenie, speriate de posibilitatea unui acord, interzic negocierile cu Kievul

Statele Unite şi Marea Britanie „sunt speriate” de posibilitatea unui acord între Rusia şi Ucraina şi, din acest motiv, au interzis Kievului să continue negocierile, susţine ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat săptămânalului american Newsweek, cu ocazia prezenţei sale la New York pentru Adunarea Generală a ONU.

„Aş dori să subliniez că Occidentul colectiv, condus de Statele Unite, încearcă în mod deschis să învingă Rusia pe câmpul de luptă. Statele Unite şi aliaţii săi sunt gata să sacrifice Ucraina în numele obiectivelor lor geopolitice - a spus şeful diplomaţiei de la Moscova - Pentru a le atinge, umplu ţara cu arme, ceea ce duce la o escaladare şi prelungire a conflictului. Acest lucru amână perspectivele unei soluţii”.

Potrivit lui Lavrov, „Washingtonul nu este interesat să stabilească pacea şi liniştea în Ucraina. Acest lucru a devenit clar încă din martie, când Moscova şi Kievul erau aproape de a ajunge la acorduri reciproce. Această întoarcere i-a speriat în mod evident pe americani şi pe britanici, care au interzis Ucrainei să poarte noi negocieri cu Rusia. De atunci, autorităţile ucrainene s-au retras din procesul de negociere”.

UPDATE 21:30 Printre britanicii eliberaţi, Aiden Aslin, condamnat la moarte de pro-ruşi

Printre britanicii capturaţi de ruşi în Ucraina şi eliberaţi în cadrul schimbului cu Kievul mediat de prinţul saudit Mohammed bin Salman se numără Aiden Aslin, unul dintre cei trei condamnaţi la moarte de Donbass pro-rus, a anunţat congresmanul Robert Jenrick. Aslin a fost capturat la începutul acestui an şi apoi condamnat la moarte de către o instanţă din autoproclamata Republică Populară Doneţk.

UPDATE 21:20 ONG: Peste 500 de arestări în Rusia

Numărul persoanelor arestate la demonstraţiile împotriva mobilizării parţiale din Rusia, care au avut loc în diferite oraşe ale ţării, a crescut la 525, susţine Ovd-Info, un ONG care înregistrează activităţile opoziţiei şi îi asistă legal pe cei arestaţi.

UPDATE 21:10 Truss confirmă eliberarea a 5 prizonieri britanici deţinuţi de ruşi

Premierul britanic Liz Truss a confirmat eliberarea a 5 prizonieri de război ruşi în estul Ucrainei. Într-o notă, a scris că eliberarea lor, datorită medierii saudite, pune capăt „lunilor de incertitudine şi suferinţă pentru ei şi familiile lor”. „Rusia trebuie să oprească exploatarea nemiloasă a prizonierilor de război şi a deţinuţilor civili în scopuri politice”, a spus Truss.

UPDATE 21:00 Finlanda: Traficul din Rusia către graniţă este regulat

„Situaţia de la graniţele Finlandei nu s-a schimbat semnificativ astăzi odată cu anunţul mobilizării ruse. Pe reţelele de socializare circulă videoclipuri, dintre care cel puţin unele au fost deja filmate anterior şi sunt scoase acum din context. Există informaţii eronate în circulaţie.”

Poliţia de Frontieră finlandeză a scris pe Twitter, făcând referire la videoclipuri vehiculate în ultimele ore conform cărora la graniţă ar fi cozi de maşini care sosesc din Rusia până la 35 de kilometri. „Traficul la punctele de trecere a frontierei din sud-estul Finlandei este normal. În prezent, coada de la Rusia la controalele de frontieră finlandeze este de aproximativ 250 de metri”, a adăugat autoritatea de frontieră din Helsinki.

UPDATE 21:00 Proteste la Moscova împotriva mobilizării parţiale: Trimite-l pe Putin în tranşee”

„O mulţime s-a adunat în această seară pe Arbat, principala stradă pietonală a Moscovei, strigă „Trimite-l pe Putin în tranşee!””, a scris pe Twitter Francis Scarr, analist pentru BBC Monitoring, distribuind un videoclip din capitala Rusiei.

UPDATE 20:30 Panică în rândul tinerilor ruşi: Nu vreau să fiu carne de tun

Anunţul mobilizării parţiale a rezerviştilor pentru a merge la luptă în Ucraina a pus în panică mii de tineri ruşi. „Nu vreau să devin carne de tun”, a spus un moscovit de 30 de ani pentru Moscow Times, care a adunat mai multe mărturii. „Fratelui meu îi este frică. Încercăm urgent să-i cumpărăm un bilet de avion spre oriunde”, spune sora unui tânăr care tocmai şi-a încheiat serviciul militar. „Bineînţeles că mă tem - spune Oleg, 29 de ani - vreau absolut să evit să mă înrolesc. Dacă aş avea bani, aş pleca în străinătate”. „Oamenii vor căuta orice ocazie pentru a evita înrolarea, cineva se va întoarce la universitate sau va lua un job cu jumătate de normă în sectorul apărării”, spune un alt moscovit, care spune că este gata să-şi rupă braţul, pentru a nu pleca. „Sper că moscoviţii vor fi cruţaţi. Nu cred că autorităţile vor fotografii cu poliţişti care urmăresc hipsteri în metrou ”, spune jurnalistul Vyiacheslav Tikhonov. „Este groaznic că băieţii din Moscova vor evita probabil recrutarea în detrimentul altor regiuni, dar nu am altceva la care să sper”, adaugă el. De asemenea, creşte panica şi lipsa de claritate cu privire la cine ar putea fi mobilizat.

UPDATE 20:00 Ucraina: 109 arestări după protestele ruşilor împotriva mobilizării

Cel puţin 109 persoane au fost arestate în Rusia în cadrul protestelor împotriva mobilizării parţiale decise de Vladimir Putin, informează Ovd-Info. În oraşul siberian Irkutsk, cel puţin 10 din cei 60 de protestatari care s-au adunat într-o piaţă centrală au fost arestaţi, potrivit activiştilor locali, relatează Moscow Times. În al treilea oraş ca mărime al Rusiei, Novosibirsk, un videoclip postat pe reţelele de socializare arătă un protestatar strigând: „Nu vreau să mor pentru Putin”.

UPDATE 19:30 Parlamentul rus va oficializa de urgenţă anexarea după referendum

Deputaţii Dumei Ruse vor oficializa aderarea Donbasului la Rusia imediat ce le va ajunge rezultatul referendumului din 23-27 septembrie, a spus adjunctul liderului parlamentar al Rusiei Unite, Dmitri Viatkin, agenţiei de presă Tass, potrivit căruia 90% dintre locuitorii acelor regiuni doresc să se alăture Rusiei. „Sondajele indică faptul că o mare majoritate, 90% şi mai mult, a locuitorilor din Donbass şi din teritoriile ocupate susţin decizia de a adera la Rusia”, a spus deputatul partidului lui Putin.

UPDATE 19:00 70 de arestări în Rusia

Aproximativ 70 de persoane au fost arestate în cadrul demonstraţiilor împotriva mobilizării parţiale din Rusia, care au avut loc în diferite oraşe ale ţării, susţine Ovd-Info, un ONG care înregistrează activităţile opoziţiei şi îi asistă legal pe cei arestaţi.

Mitingurile, la care participă în medie câteva zeci de persoane, au început, din motive de diferenţă orară, în unele oraşe din Orientul Îndepărtat şi s-au extins în regiunile vestice, inclusiv în Moscova. 

UPDATE 18:40 SUA: La ONU, Biden va răspunde la anunţul lui Putin

În discursul său aşteptat cu nerăbdare la Adunarea Generală a ONU, preşedintele american Joe Biden va face o „condamnare fermă” a războiului rusesc din Ucraina şi va răspunde anunţului lui Vladimir Putin privind „mobilizarea parţială” imediată a cetăţenilor ruşi. .

UPDATE 18:35 Casa Albă: Nu suntem în război cu Rusia

UPDATE 18:30 Stoltenberg: Mobilizarea Rusiei va creşte numărul victimelor

„Va trebui să fim atenţi la cifre, dar fiecare mobilizare va creşte numărul de soldaţi prezenţi pe teren în Ucraina. Va dura timp: sunt prost echipaţi, nu au controale adecvate şi au avut multe dificultăţi logistice. Dar, desigur, mai mulţi soldaţi vor duce la escaladarea conflictului”, a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu video cu Reuters, difuzat prin intermediul reţelelor de socializare. «Acest lucru va duce la mai multe suferinţe şi mai multe vieţi pierdute, ucrainene, dar şi ruşi. Preşedintele Putin poate pune capăt acestui război retrăgându-şi trupele, oprind invazia unei alte ţări”, a mai zis oficialul.

UPDATE 18:20 Coadă de zeci de kilometri la graniţa Rusia-Finlanda

UPDATE 18:10 Kiev: Moscova nu va putea mobiliza mai mult de 40-50.000 de rezervişti

Ministerul de Interne ucrainean prevede că iniţial Rusia nu va putea mobiliza mai mult de 40-50.000 de rezervişti „pentru că pur şi simplu nu vor avea suficient echipament pentru un număr mai mare”, a declarat de consilierul ministrului de interne, Vadim Denisenko, conform UNIAN. „Această mobilizare a 300.000 de rezervişti nu înseamnă că mâine vor apărea cu toţii în prima linie”, a precizat ucraineanul.

UPDATE 18:00 Truss: Putin recunoaşte clar falimentul

Mobilizarea parţială anunţată de Vladimir Putin „este o recunoaştere clară a eşecului Rusiei” în Ucraina, susţine guvernul britanic condus de Liz Truss, într-o notă publicată de pe Downing Street în care acţiunile Moscovei pe teren sunt denunţate ca fiind „reprobabile” şi reiterează intenţia Londrei de a continua să ajute Kievul să „apere” militar „pe propria sa suveranitate.

UPDATE 17:30 Kuleba: Putin trimite alţi oameni într-un război pe care nu-l poate câştiga

„Putin a arătat o lipsă de respect totală faţă de China, India, Mexic, Turcia, alte naţiuni din Asia, Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină care au cerut diplomaţie şi încetarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Vrea să arunce mai mulţi oameni în flăcările unui război care nu are şanse de câştig”, a scris ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, pe Twitter.

UPDATE 17:20 Până şi China îi dă cu flit Rusiei

UPDATE 17:00 Peskov: Nicio schimbare în statutul operaţiunii speciale

În Rusia, nu a fost luată nicio decizie privind schimbarea statutului operaţiunii militare speciale şi impunerea legii marţiale. Întrebat despre asta, după ce a fost anunţată o mobilizare parţială în Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: „Nu a fost luată nicio decizie în acest sens”. Agenţia de presă rusă Tass scrie despre asta.

Mobilizarea parţială înseamnă rechemarea la arme a circa 300.000 de rezervişti.

UPDATE 16:40 Zelensky: Putin vrea să ne înecăm în sângele soldaţilor săi. Dar nu va folosi arme nucleare

„Putin ar dori ca Ucraina să se înece în sângele, dar şi în sângele propriilor săi soldaţi”, aa afirmat preşedintele ucrainean, într-un interviu exclusiv pentru Bild, reacţionând astfel la decizia lui Putin de a declara mobilizarea parţială. Discursul de azi dimineaţă nu reprezintă „nimic nou” pentru el, a adăugat Zelenski, declarând că nici măcar nu a auzit: apariţiile lui Putin „nu sunt videoclipurile mele preferate”, a spus el, „am toate informaţiile de care am nevoie”. Cu referire la ameninţarea nucleară: „nu cred că va folosi aceste arme. Nu cred că lumea îi va permite să le folosească”.

Preşedintele nu exclude însă complet un atac nuclear. „Nu putem citi ce e în mintea acestor oameni. Există riscuri”, adaugă el. Pentru Zelenski, însă, şantajului rusesc trebuie oprit: „Mâine, Putin poate spune: vrem o parte din Polonia pe lângă Ucraina, altfel vom folosi arme nucleare. Nu putem rămâne cu aceste compromisuri”.

UPDATE 16:20 UE: Putin ameninţă cu folosirea armelor nucleare, trebuie oprit

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, „face un pariu nuclear, folosind arme nucleare ca parte a arsenalul său de teroare. Acest lucru le arată celor care încă mai au îndoieli în comunitatea internaţională cu privire la intenţiile sale, cât de departe este dispus să meargă în agresiunea sa împotriva poporului ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Afaceri Externe, Peter Stano, în cadrul briefing-ului de presă de la Bruxelles.

„Ceea ce este îngrijorător este că orice utilizare a armelor nucleare nu ar afecta doar teritoriul în care se desfăşoară, ci şi teritoriul Ucrainei, al Europei şi al Asiei. Ar avea consecinţe imprevizibile pentru întreaga lume. Comunitatea internaţională ar trebui să fie unită în a face presiuni asupra lui Putin, pentru a opri acest comportament nesăbuit.

Este un subiect care este în prezent în discuţie de lideri la Adunarea Generală a ONU”, a afirmat oficialul Ucraina, conchide el, „poartă un război legitim pentru autoapărare”, iar UE îl va sprijini „atât timp cât va fi necesar”.

UPDATE 16:00 Ruşii au epuizat în câteva minute bilete la cursele cu plecare din Moscova către destinaţii în care nu au vnevoie de viză de intrare

UPDATE 15:30 Kadîrov aprobă mobilizarea lui Putin

„Sustin pe deplin decizia preşedintelui Putin privind mobilizarea parţială a rezerviştilor. Noi, cei din Republica Cecenă, am participat activ la acest proces încă din prima zi, dar acum avem şi un ordin de la şeful statului şi îl vom duce la capăt 100%”, declarat de liderul cecen Ramzan Kadîrov pe canalele sale Telegram, relatează Ria Novosti.

UPDATE 15:00 Rusia, sleită de puteri pe front. Facilitate oferită de Putin străinilor care vor să lupte în Ucraina

UPDATE 13:00 -Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: Putin trebuie să oprească jocurile sale nucleare periculoase

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, a declarat miercuri că Putin joacă un „joc nuclear foarte periculos”, iar comunitatea internaţională trebuie să-l oblige să oprească „un astfel de comportament nesăbuit”.

„El foloseşte elementul nuclear ca parte a politicii sale teroriste şi acest lucru este inacceptabil”, a spus oficialul UE.

Potrivit lui Stano, toate declaraţiile recente ale lui Putin şi decizia sa de a-şi mobiliza parţial cetăţenii sunt un semn de disperare şi o cale spre escaladare în continuare.

„Aceasta este o altă dovadă că Putin nu este interesat de pace, îl interesează doar să pedaleze în continuare agresiunea”, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă a reprezentanţilor Comisiei Europene.

El a mai spus că Europa nu va recunoaşte niciodată rezultatele referendumurilor false, ilegitime, planificate în teritoriile ucrainene aflate sub ocupaţie.

 

UPDATE 12:00 

  • Shoygu a dat instrucţiuni pentru a începe punerea în aplicare a decretului lui Putin privind mobilizarea parţială, a anunţat Ministerul rus al Apărării
  • Peskov: Preşedintele a zburat acum spre Veliky Novgorod. Acolo, Putin se va întâlni cu lideri ai şcolilor de inginerie avansată. Preşedintele va participa, de asemenea, la un eveniment de gală pentru a marca cea de-a 1160-a aniversare a statului rus.

 

REACTII POLONIA/ Putin va „încerca să distrugă” Ucraina – premierul polonez


Reacţia încă se revarsă din partea puterilor globale după decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza „parţial” trupele.

Cel mai recent vine de la premierul polonez Mateusz Morawiecki, care a spus că Rusia va încerca să distrugă Ucraina şi să-i schimbe graniţele.

„Vom face tot ce putem cu aliaţii noştri, pentru ca NATO să sprijine şi mai mult Ucraina, astfel încât să se poată apăra”, a spus el.

Domnul Morawiecki a cerut mai mult ajutor pentru Kiev din partea aliaţilor occidentali.

 

 

Peskov: Cine va primi o amânare a mobilizării parţiale va fi stabilit de guvern cât mai curând posibil

Peskov, despre o posibilă conversaţie Putin-Macron: Nu există încă formate de comunicare convenite, dar acestea ar putea apărea în curând

"Aeroflot a negat rapoartele despre solicitarea certificatelor de înrolare militară de la bărbaţi: Companiile aeriene ale grupului funcţionează normal, nu există restricţii la vânzarea de bilete

Peskov: Kremlinul nu ştie deocamdată dacă administraţia prezidenţială va fi supusă unei amânări parţiale a mobilizării similare cu cea a parlamentarilor

 

 

REFERENDUM LUHANSK/ Declaraţii ale Olenei Kravchenko, şefa CEC a Republicii Populare Luhansk:

▪️CCE LNR a aprobat procedura de desfăşurare a referendumului privind aderarea la Federaţia Rusă;

▪️ Secţiile de votare pentru referendumul privind apartenenţa la Federaţia Rusă au fost amenajate pe întreg teritoriul LNR, în total 461;

▪️În Rusia au fost înfiinţate 181 de secţii de votare pentru ca locuitorii LNR să voteze la referendum;

▪️ Observatori străini vor lucra în LNR pentru referendumul privind aderarea republicii la Rusia.

▪️În teritoriile eliberate ale Republicii Populare Luhansk, se va putea vota la referendum folosind un paşaport LNR sau un paşaport ucrainean;

Pe lângă poliţie, miliţia populară a republicii va asigura securitatea în timpul referendumului în LNR.

 

PROTEST ANUNTAT LA MOSCOVA/ ORA 19.00/ ORA ROMANIEI. "Fără mobilizare". Mişcarea "Viasna" a chemat la un protest naţional împotriva mobilizării!
Mişcarea Viasna a lansat un apel la un protest în toată Rusia împotriva mobilizării anunţate de preşedintele rus Vladimir Putin

Activiştii îi invită pe cetăţeni să se adune la 21 septembrie, la ora 19.00, în centrul oraşelor lor.

"Mii de bărbaţi ruşi - taţii, fraţii şi soţii noştri - vor fi aruncaţi în maşina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor vărsa lacrimi mamele şi copiii?", a spus mişcarea într-un comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ţinut miercuri dimineaţă un discurs televizat către naţiune şi a anunţat o mobilizare parţială în ţară. Acesta a semnat deja decretul. "Activităţile de mobilizare vor începe astăzi", a declarat Putin, prezentând evaluarea sa asupra situaţiei militare din Ucraina şi promiţând sprijin pentru "referendumuri" în teritoriile aflate sub control. La rândul său, ministrul Apărării, Serghei Shoigu, a declarat că Rusia are "o rezervă uriaşă de mobilizare". Există planuri de a mobiliza 300.000 de persoane în rezervă.

 

Vicecancelarul german Habek: O mobilizare parţială în Rusia este o mişcare proastă şi greşită care va duce la escaladarea conflictului din Ucraina. Vom evalua acest lucru din perspectiva politicilor şi vom discuta despre cum să răspundem la această situaţie.

Reuters raportează că Letonia, membru al Uniunii Europene, care se învecinează cu Rusia, a declarat că nu va oferi refugiu niciunui rus care fuge de mobilizarea trupelor de la Moscova. Ministrul de Externe leton, Edgars Rinkevics, a făcut anunţul într-un tweet miercuri, invocând preocupări de securitate.

 

Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina, a declarat că Rusia a dat dovadă de slăbiciune anunţând o mobilizare a rezervelor sale militare şi stabilind referendumuri în teritoriile ocupate de Rusia din Ucraina, relatează Reuters.

„Referendumurile şi mobilizarea simulate sunt semne de slăbiciune, de eşec al Rusiei”, a spus Brink pe Twitter. „Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată pretenţia Rusiei privind pretinsul teritoriu ucrainean anexat”.

 

Papa condamnă „sălbăticia” în Ucraina

Papa Francisc a spus în această dimineaţă că Ucraina este „martirizată” – după ce Vladimir Putin a confirmat că rezervele ruseşti vor fi mobilizate astăzi.

Pontiful nu l-a numit pe Putin sau Rusia, ci a condamnat „sălbăticia, monstruozităţile şi tortura” care se desfăşoară în Ucraina.

Papa Francisc a vorbit la audienţa generală săptămânală la Vatican.

 

Mobilizarea este „semnul de panică” – premierul olandez

Cel mai recent dintr-o serie de lideri mondiali care au răspuns la mobilizarea „parţială” a lui Vladimir Putin în această dimineaţă este premierul olandez Mark Rutte. El spune că mişcarea este un semn clar de panică la Kremlin, în urma unei serii de câştiguri ucrainene în nord-estul ţării.

Rutte a adăugat că declaraţia lui Putin nu ar trebui să fie considerată o ameninţare directă de război total cu Occidentul.„Mobilizarea, care solicită referendumuri în Doneţk, este totul un semn de panică”, a spus el. „Retorica lui despre armele nucleare este ceva ce am auzit de multe ori înainte şi ne lasă rece.

"Totul face parte din retorica pe care o cunoaştem. Aş sfătui să rămânem calmi."

 

Vitali Klitschko , primarul Kievului, a postat pe Telegram răspunsul său la cuvintele lui Vladimir Putin în această dimineaţă.

El scrie:Mobilizarea şi ameninţările nucleare anunţate de Putin nu îl vor ajuta pe agresor în încercarea sa de a cuceri şi distruge Ucraina şi ucrainenii. Tiranul a lansat în sfârşit procesele care îl vor îngropa în ţara sa. Şi lumea civilizată trebuie să înţeleagă în sfârşit că răul trebuie eradicat de la rădăcini şi să nu vorbească despre nişte „negocieri de pace” iluzorii.

 

Secretarul Apărării din Marea Britanie: mobilizarea parţială a lui Putin „O admitere ca invazia eşuează”

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a emis o declaraţie ca răspuns la discursul lui Vladimir Putin în această dimineaţă. Ministrul conservator a spus: Încălcarea de către preşedintele Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza părţi ale populaţiei şi anexarea ilegală a unor părţi ale Ucrainei sunt o recunoaştere a faptului că invazia sa eşuează.

El şi ministrul său al Apărării şi-au trimis la moarte zeci de mii de proprii cetăţeni, prost echipaţi şi prost conduşi. Nici o cantitate de ameninţări şi propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina câştigă acest război, comunitatea internaţională este unită şi Rusia devine un paria global.

 

UPDATE 10:00 - Mişcarea anti-război „Vesna” („Primăvară”) din Rusia face apel la proteste împotriva mobilizării.

Mitingurile sunt anunţate pentru astăzi, ora 19.00, în centrul tuturor oraşelor ruseşti.

Bursa din Moscova consemnează scăderi ale principalelor companii listate. Anunţurile făcute de Putin şi de Shoigu duc la vale averile oligarhilor.

 

 

Anchetatorii percheziţionează vilele miliardarului Alisher Usmanov din Germania, de pe malul lacului Tegernsee.

Usmanov, considerat unul dintre cei mai bogaţi ruşi şi un prieten al lui Putin, este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani. Usmanov are legături şi cu regimul separatist de la Tiraspol, din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.(DER SPIEGEL)

 

Putin declară mobilizare parţială în Rusia! Doar cei care sunt în rezervă vor fi înrolaţi

 

UPDATE 9:00 - Putin anunţă oficial organizarea celor patru referendumuri în regiunea ucraineană Donbass pentru alipirea acesteia de Federaţia Rusă

Putin anunţă referendumuri în Zaporojie, Lugansk, Herson şi Doneţk pentru a fi anexate oficial de Federaţia Rusă.

Aminteşte că Rusia are arme nucleare mai performante decât Occidentul, aşă că, dacă integritatea federaţiei va fi pusă în pericol, va acţiona, şi că nu glumeşte.  

 

 

UPDATE 5:12 -UE respinge referendumurile planificate în zonele Ucrainei controlate de ruşi ca fiind ilegitime.

Şeful UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell a declarat într-o declaraţie din 20 septembrie că încercarea Rusiei de a-şi legitima controlul militar ilegal asupra teritoriilor ucrainene ocupate şi de a schimba forţat graniţele Ucrainei este o încălcare clară a Cartei ONU şi a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.


UPDATE 4:57 -Armata Ucrainei înfrânge 151 de trupe ruseşti în sudul Ucrainei 

Comandamentul Operaţional „Sud” al Ucrainei a raportat că forţele ucrainene au distrus şi şapte tancuri, 19 vehicule blindate şi militare, patru obuziere Msta-S şi Msta-B, două obuziere autopropulsate Akatsiya şi patru instalaţii de artilerie autopropulsată.


UPDATE 3:40 -Primar: Rusia lansează rachete asupra Harkivului.

Primarul din Harkov, Ihor Terekhov, a raportat că o rachetă rusă a lovit clădiri înalte din districtul Kholodnohirskyi peste noapte, pe 21 septembrie. Terekhov a declarat că salvatorii lucrează la faţa locului. Nu există informaţii despre victime momentan.


UPDATE 2:50-Forţele ruse bombardează şapte comunităţi din regiunea Sumy.

Guvernatorul regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytskyi, a raportat că forţele ruse au bombardat comunităţile Shalyhyne, Velyka Pysarivka, Krasnopillia, Esman, Yunakivka, Nova Sloboda şi Bilopillia, distrugând proprietăţile private şi ucigând capre şi găini. Nu au fost raportate victime.


UPDATE 1:34-Forţele aeriene au doborât două drone ruseşti în regiunea Herson.

Comandamentul aerian de „Sud” al Ucrainei a raportat că soldaţii lor au distrus două vehicule aeriene fără pilot pe 20 septembrie.


UPDATE 1:23 - Google: ruşii vor să fuga din ţară în caz de mobilizare generală

Potrivit datelor de la Google Trends, căutarea pentru a fugi din ţară a devenit foarte populară în Rusia pe 20 septembrie după ce Kremlinul şi împuterniciţii săi au anunţat planuri de a anexa teritoriile ocupate în Ucraina. Planurile de anexare au coincis, de asemenea, cu speculaţiile că mobilizarea va fi anunţată în urma adoptării de către parlamentul rus a pedepselor mai stricte pentru dezertori în timpul mobilizării şi a legii marţiale. Se aşteaptă ca dictatorul rus Vladimir Putin să facă o declaraţie despre aceste chestiuni pe 21 septembrie.

UPDATE 1:13 -ONU: 14.532 de victime civile în Ucraina din cauza războiului Rusiei

Până la 18 septembrie, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis cel puţin 5.916 de civili şi a rănit cel puţin 8.616, conform statisticilor ONU. Agenţia pentru drepturile omului a ONU consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari deoarece informaţiile din unele locuri, inclusiv Mariupol, Izium, Lysychansk, Popasna şi Sievierodonetsk, încă întârzie să sosească, iar multe rapoarte privind victimele civile trebuie încă confirmate.

 

UE condamnă planurile Rusiei de a organiza referendumuri în anumite regiuni ale Ucrainei

"Rusia, conducerea sa politică şi toţi cei implicaţi în aceste "referendumuri" şi în alte încălcări ale dreptului internaţional în Ucraina vor fi traşi la răspundere, iar măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei vor fi luate în considerare", a spus el.

Borrell a declarat că voturile de la referendumuri nu pot fi considerate "ca fiind expresia liberă a voinţei poporului" din aceste regiuni.

Macron cataloghează invazia Ucrainei drept o întoarcere la "imperialism"

Preşedintele francez a declarat în faţa ONU că invazia Rusiei în Ucraina aminteşte de o epocă anterioară a imperialismului.

"La ceea ce am asistat de la 24 februarie este o întoarcere la epoca imperialismului şi a coloniilor. Franţa refuză acest lucru şi va lucra cu perseverenţă pentru pace", a declarat Macron în faţa Adunării Generale a ONU, potrivit Al Jazeera.

Putin va susţine un discurs important

Liderul rus va susţine un discurs rar adresat naţiunii. Ultima dată când a ţinut un discurs în direct a fost pe 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

Liderii separatişti din patru zone din Ucraina ocupate de forţele ruse - Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie - şi-au anunţat marţi intenţia de a organiza referendumuri între 23 şi 27 septembrie privind aderarea la Federaţia Rusă.

Rezumatul zilei 209

  • Separatiştii din Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie organizează referendumuri pentru alipirea la Rusia
  • Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat într-un interviu acordat PBS la New York că Rusia ar trebui să returneze teritoriile ocupate Ucrainei
  • Premierul britanic Liz Truss a anunţat sprijin militar suplimentar de miliarde de dolari pentru Ucraina înainte de dezbaterea generală a ONU
  • 10 ani de închisoare pentru militarii ruşi care dezertează şi lucrătorii care absentează de la muncă
  • Zelenski spune că ruşii "intră în panică în mod palpabil"
  • Grupul Wagner încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori pentru război
  • Lavrov îndeamnă la "contacte suplimentare" pentru a rezolva problemele globale
  • Forţele armate ucrainene au recâştigat controlul asupra satului Bilohorivka, pregătindu-se să recucerească întreaga provincie Luhansk de la ocupanţii ruşi, a declarat guvernatorul Serhiy Haidai. Satul se află la 10 km vest de oraşul Lysychansk, care a căzut în mâinile Rusiei după săptămâni de lupte în iulie.
  • Creşterea capacităţii ucrainene de atac cu rază lungă de acţiune a Ucrainei a forţat probabil flota rusă a Mării Negre să mute unele dintre submarinele sale din portul Sevastopol din Crimeea în sudul Rusiei, a declarat marţi armata britanică.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că anchetatorii au descoperit noi dovezi ale torturii folosite împotriva unor soldaţi îngropaţi lângă Izium, în Harkov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici