Războiul din Ucraina, ziua 220. Yermak: Steagul ucrainean arborează în Lyman, regiunea Doneţk / Kadîrov cere utilizarea armelor nucleare / Convoi umanitar ucrainean atacat în Harkov, soldat cu zeci de morţi şi de răniţi / Ucraina se pregăteşte de ce e mai rău în Odessa

  • Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a salutat succesele contraofensivei ucrainene în est, în timp ce forţele Kievului par să se apropie de recucerirea oraşului-cheie Lyman, capturat de Moscova în primăvară.
  • Statele Unite consideră că procesul de aderare a Ucrainei la NATO "ar trebui reluat la un alt moment", a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan
  • Volodomir Zelenski a afirmat că ţara a depus cererea de aderare în cadrul unei "proceduri accelerate".
  • Yermak: Steagul ucrainean arborează în Lyman, regiunea Doneţk.
21923 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 220. Yermak: Steagul ucrainean arborează în Lyman, regiunea Doneţk / Kadîrov cere utilizarea armelor nucleare / Convoi umanitar ucrainean atacat în Harkov, soldat cu zeci de morţi şi de răniţi / Ucraina se pregăteşte de ce e mai rău în Odessa

Războiul din Ucraina, ziua 220. Explozii majore la principala bază aeriană militară rusă din Belbek, în Crimeea. Yermak: Steagul ucrainean arborează în Lyman, regiunea Doneţk / Kadîrov cere utilizare armelor nucleare / Contraofensivă ucraineană în Est. Zelenski: "Avem rezultate semnificative în estul ţării noastre" / SUA: Discuţia privind aderarea Ucrainei la NATO "ar trebui reluat la un alt moment" / Directorul general al centralei de la Zaporojie, arestat pentru „terorism de stat”

UPDATE 23:00 Proteste la Belgrad împotriva anexărilor ruseşti

O demonstraţie de protest împotriva anexării de către Rusia celor patru teritorii ucrainene aflate sub controlul Moscovei a avut loc seara în centrul Belgradului.

„Pace Ucrainei - libertate Rusiei”, „Putin, mâinile departe de Ucraina”, „Putin nu este un frate, Putin este război”, scria pe câteva pancarte şi bannere afişate de manifestanţii care au răspuns la un apel al organizaţiei „Ruşi, ucraineni, bieloruşi şi sârbi împreună împotriva războiului”.

În ultimele zile, această mişcare a organizat un protest similar împotriva mobilizării militare parţiale ordonate de preşedintele rus Vladimir Putin.

Aceste mitinguri sunt animate, în mare măsură, de numeroşii cetăţeni ruşi care s-au mutat la Belgrad, pentru a-şi putea continua munca fără probleme sau pentru a evita să fie recrutaţi pentru a merge pe front.

În trecut, pe străzile capitalei sârbe erau demonstraţii pro-Putin.

UPDATE 22:00 Austin: Nu cred că Putin a decis să folosească arme nucleare

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a condamnat ameninţarea „sabiei nucleare” a Kremlinului, dar a spus că se îndoieşte că preşedintele rus Vladimir Putin a decis să folosească arme nucleare în Ucraina. „În acest stadiu, nu văd nimic care să mă facă să trag concluzia că preşedintele rus, Vladimir Putin, a luat o decizie similară”, a spus Austin, într-un interviu pentru CNN care va fi difuzat integral mâine.

UPDATE 21:30 Atacul împotriva convoiului umanitar la Harkov: 26 de morţi şi 81 de răniţi

Numărul morţilor - inclusiv 13 copii şi o femeie însărcinată - a crescut la 26, iar numărul răniţilor în urma atacului rusesc asupra unui convoi umanitar ucrainean din Kupiansk, în regiunea Harkov, la 81. Acesta este al doilea astfel de atac în două zile, după cel de ieri din Zaporojie, care a costat viaţa a 30 de oameni. Potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii, Oleg Sinegubov, „ocupanţii ruşi au atacat civili care încercau să scape de bombardamente, este o brutalitate care nu are nicio justificare”.

UPDATE 21:00 Ucraineni se pregătesc de atac atomic

UPDATE 20:00 Soldaţii ruşi încorporaţi recent primesc mâncare de acasă

UPDATE  20:00 Danemarca: nu mai există scurgeri de la gazoductul Nord Stream 2

Gazul a încetat să mai curgă din conducta subacvatică Nord Stream 2, afirmă oficialii danezi care au mai declarat că au fost alertaţi de operatorii conductei. Operatorii spun că presiunea din conductă s-a stabilizat, ceea ce înseamnă că nu se mai descarcă gaz.

UPDATE 19:30 Un avion militar s-a prăbuşit pe aeroportul din Crimeea

Un avion militar rus s-a prăbuşit, în timp ce ateriza, pe o pistă de pe aeroportul Belbek din Crimeea, spune guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, potrivit căruia aeronava a ieşit de pe pistă şi a luat foc. Unele surse Telegram ucrainene au difuzat imagini care arată o coloană mare de fum care se ridică din zona aeroportului şi au raportat, fără a furniza dovezi, că avionul prăbuşit era plin de muniţie.

UPDATE 19:00 Kiev: 13 copii şi o femeie însărcinată au fost ucişi la Harkov

Bilanţul atacului rusesc asupra unui convoi de civili ucraineni care fuge din regiunea de est a Harkovului se înrăutăţeşte. Victimele au crescut la 24, inclusiv o femeie însărcinată şi 13 copii. Guvernatorul Oleg Sinegubov a raportat acest lucru. „Aşa sunt consecinţele teribile ale bombardării unui convoi de şapte maşini de către ocupanţi între satele Kurylivka şi Pishchane, din districtul Kupyansk. Ruşii au tras în civili aproape de la mică distanţă”, a spus guvernatorul, precizând că” bombardamentul a avut loc pe 25 septembrie, în jurul orei 9.

UPDATE  18:40 Explozii majore la principala bază aeriană militară rusă din Belbek, în Crimeea

Nori de fum deasupra Lyubimovka (lângă Belbek lângă Sevastopol). Martorii oculari spun că au auzit o explozie. Potrivit datelor preliminare, un avion militar s-a prăbuşit pe aeroportul Belbek din Sevastopol.  S-a rostogolit de pe pistă şi a luat foc, iar apoi muniţia de la bord a explodat. Acum salvatorii lucrează la faţa locului.

„Situaţie extraordinară” de la aerodromul Belbek relatează şeful Sevastopolului, Mihail Razvozhaev. Potrivit informaţiilor oficiale, „în timpul aterizării, avionul a ieşit de pe pistă şi a luat foc”. La faţa locului lucrează acum pompierii.

UPDATE 18:20 Ruşii bat în retragere pe front

UPDATE 18:00 Kadîrov: Moscova ia în considerare utilizarea armelor nucleare de joasă intensitate

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a cerut Rusiei să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare de joasă intensitate în Ucraina, în urma veştii despre retragerea trupelor ruse din Lyman. Într-un mesaj pe Telegram în care îi critica pe comandanţii ruşi pentru abandonarea oraşului strategic din estul Ucrainei, Kadyrov, citat de Reuters, a scris: „După părerea mea, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marţiale la frontieră şi utilizarea armelor nucleare cu randament redus”.

UPDATE 17:30 Israel: Nu recunoaştem referendumul de anexare

„Israelul sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Nu recunoaştem anexarea celor patru regiuni ucrainene la Rusia. Israelul şi-a repetat clar poziţia, chiar şi în ultimele zile”. Ministerul israelian de Externe a scris pe Twitter, reiterându-şi poziţia împotriva anexării de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zhaporizhzhia şi Herson.

Directorul centralei de la Zaporojie, arestat pentru „terorism de stat”

Ucraina condamnă „reţinerea ilegală” de către forţele ruse a lui Igor Murashov, directorul general al centralei nucleare Zaporojie. „Această crimă este un nou act de terorism de stat al Rusiei şi reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional. Facem apel la comunitatea internaţională, inclusiv ONU, AIEA şi G7, să ia măsuri decisive în acest sens”, a declarat într-un comunicat Ministerul de Externe de la Kiev.

10 copii ucişi în Harkov

Există cel puţin zece copii printre cei douăzeci de civili ucraineni ucişi în atacul asupra convoiului de maşini din regiunea de est a Harkov, a informat şeful serviciilor de securitate (Sbu) din Kiev, Vasily Malyuk, citat de Ukrainska Pravda. Atacul a avut loc în aşa-numita „zonă gri”, între oraşul recent eliberat Kupiansk şi Svatove, încă ocupată, în regiunea Harkov, la graniţa cu Lugansk, spune Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Şeful interimar al Serviciului, Vasil Maliuk, a spus că „atacul brutal asupra civililor a fost efectuat de un grup de sabotaj şi recunoaştere. Inamicul a arătat încă o dată că scopul său este distrugerea tuturor ucraineanilor, indiferent de vârstă şi sex”. Potrivit şefului administraţiei regionale de stat din Harkiv, Oleh Synehubov, ruşii „au atacat civilii care încercau să scape de bombardament. Aceasta este o cruzime care nu are nicio justificare”.

Un rapper din Rusia s-a sinucis, refuzând astfel să meargă la război

Zelensky anulează recrutarea de toamnă, dar amână demobilizarea

Preşedintele Volodimir Zelenski a anulat în această toamnă proiectul pentru serviciul militar regulat în Ucraina şi a amânat demobilizarea programată pentru octombrie-decembrie, potrivit unui decret publicat pe 30 septembrie.

Yermak: Steagul ucrainean arborează în Lyman, regiunea Doneţk

Şeful Biroului Preşedintelui, Andriy Yermak, a publicat pe 1 octombrie un videoclip cu soldaţi ucraineni stând lângă semnul Lyman de la intrarea în oraş, ţinând drapelul ucrainean. Trupele ruse au ocupat acest oraş din regiunea Doneţk din luna mai.

 

 

Turcia respinge anexarea celor patru teritorii ucrainene de către Rusia

Turcia nu recunoaşte anexarea celor patru teritorii ucrainene de către Rusia, declară ministrul turc de Externe, conform Reuters.Turcia îşi menţine poziţia, conformă cu cea din momentul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia în urma referendumului ilegitim din anul 2014, menţionează oficialul. Acesta reiterează „susţinerea fermă pentru integritatea teritorială a Ucrainei, independenţa şi suveranitatea sa”.


Zelenski îi mulţumeşte lui Biden pentru ajutorul financiar suplimentar: „Este un act real de solidaritate”

Preşedintele ucrainean i-a mulţumit sâmbătă omologului său american Joe Biden pentru semnarea unui sprijin suplimentar de 12,35 miliarde de dolari pentru Ucraina.Volodymyr Zelenskiy a scris pe Twitter: „Legea prevede finanţarea programelor de apărare, precum şi un puternic sprijin bugetar direct pentru Ucraina. Acest ajutor este mai important astăzi decât oricând”.

Directorul general al centralei nucleare din Zaporojie, reţinut de o patrulă rusă

Directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, a fost reţinut de o patrulă rusă, a anunţat sâmbătă Energoatom, compania de stat care se ocupă de centrală.

 

 

 

Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a salutat succesele contraofensivei ucrainene în est, în timp ce forţele Kievului par să se apropie de recucerirea oraşului-cheie Lyman, capturat de Moscova în primăvară.

"Avem rezultate semnificative în estul ţării noastre. Există deja suficiente informaţii publice despre acest lucru. Toată lumea a auzit ce se întâmplă în Lyman, regiunea Doneţk. Aceşti paşi înseamnă foarte mult pentru noi", a declarat Zelenski în discursul său.

"Trebuie să ne eliberăm întreaga noastră ţară şi aceasta va fi cea mai bună dovadă că dreptul internaţional şi valorile umane nu pot fi încălcate de niciun stat terorist, chiar şi de unul atât de obraznic ca Rusia", a adăugat el .

Comentariile lui Zelenski vin după ce vineri preşedintele rus Vladimir Putin a anexat în mod oficial patru regiuni ale Ucrainei, în urma unor referendumuri organizate în grabă, pe care Occidentul le-a condamnat ca fiind o "farsă".

Vineri, liderul din Doneţk, susţinut de Rusia, a declarat că trupele ruseşti şi aliaţii lor rezistă în Lyman cu "ultimele lor forţe" şi că forţele Moscovei din oraş sunt "parţial încercuite", relatează Agenţia France-Presse.

SUA: Discuţia privind aderarea Ucrainei la NATO "ar trebui reluat la un alt moment"

Statele Unite consideră că procesul de aderare a Ucrainei la NATO "ar trebui reluat la un alt moment", a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, după ce preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a afirmat că ţara a depus cererea de aderare în cadrul unei "proceduri accelerate".

"Statele Unite au fost clare timp de decenii că susţin o politică a uşilor deschise pentru NATO", a declarat Sullivan reporterilor în cadrul unui briefing de presă la Casa Albă. "Orice decizie privind aderarea la NATO este între cei 30 de aliaţi şi ţările care aspiră să adere".

"În acest moment, opinia noastră este că cel mai bun mod în care putem sprijini Ucraina este prin sprijin practic, pe teren, în Ucraina şi că procesul de la Bruxelles ar trebui reluat la un alt moment", a continuat el. 

Anterior, vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că statele membre ale alianţei susţin "dreptul Ucrainei de a-şi alege propria cale", dar a avertizat că orice decizie privind aderarea trebuie să fie luată de toţi cei 30 de membri ai alianţei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici