LIVE TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 239. UE a sancţionat Iranul din cauza livrărilor de drone către Rusia / Criză energetică în Ucraina: o treime din centralele ţării, lovite de atacuri / 146 de cadavre găsite într-o groapă comună din Lyman / Medvedev a sărit din nou calul

  • Biden spune că Putin se află într-o "poziţie incredibil de dificilă" în Ucraina şi că a rămas fără opţiuni în afară de încercarea de a "brutaliza" civilii pentru a-i face să se predea
  • Forţele de ocupaţie ruseşti din Herson, în sudul Ucrainei, afirmă că au relocat deja 7.000 de civili pe teritoriul controlat de Moscova, potrivit agenţiilor de presă ruseşti.
  • Zelenski şi alţi politicieni importanţi au organizat o reuniune de criză pentru a discuta măsurile energetice de urgenţă după ce multe dintre instalaţiile ţării au fost distruse în ultimul val de lovituri ruseşti
16237 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 239. UE a sancţionat Iranul din cauza livrărilor de drone către Rusia / Criză energetică în Ucraina: o treime din centralele ţării, lovite de atacuri / 146 de cadavre găsite într-o groapă comună din Lyman / Medvedev a sărit din nou calul

UPDATE 23:00 Putin a pus mâna pe puşcă

UPDATE 22:00 Casa Albă: iranienii din Crimeea îi ajută pe ruşi cu drone

Personalul iranian se află în Crimeea pentru a-i ajuta pe ruşi în atacurile cu drone de la Teheran împotriva Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al consilierului pentru securitate naţională a Casei Albe, John Kirby.

UPDATE 21:00 Zelenksi: va fi o catastrofă, dacă ruşii distrug barajul Kakhovka

În discursul său în faţa Consiliului European, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat teama că, dacă barajul hidrocentralei Kahovka s-ar prăbuşi din cauza bombardamentelor ruseşti, 80 de sate şi însuşi Herson ar putea fi inundate. Odată cu prăbuşirea structurii, s-ar produce dificultăţi serioase pentru aprovizionarea cu energie a Ucrainei pentru iarnă, pe lângă riscul unui nou impuls migrator de a părăsi ţara.

UPDATE 20:00 UE sancţionează Iran pentru dronele trimise Rusiei

Consiliul UE a adoptat astăzi sancţiuni împotriva a trei soldaţi iranieni şi a unei companii pentru culpa de a fi furnizat drone Rusiei, care le foloseşte împotriva Ucrainei. Ei sunt un general-maior, Mohammed Hossein Bagheri, şeful de stat major al Forţelor Armate iraniene, care supraveghează programul de avioane militare fără pilot al Iranului, un general şi un general de brigadă.

A fost sancţionată şi Shahed Aviation Industries, care dezvoltă dronele Shahed, furnizate Moscovei şi folosite împotriva Kievului. Cei sancţionaţi sunt afectaţi de îngheţarea oricăror bunuri deţinute în UE, de interdicţia de a călători în UE şi de interdicţia de finanţare de către entităţile UE.

UPDATE 19:30 Kiev: 146 de cadavre găsite într-o groapă comună din Lyman

Departamentul de poliţie al regiunii Doneţk a raportat că a găsit 146 de cadavre într-o groapă comună din oraşul eliberat Lyman, după cum a raportat Kiev Independent. Poliţia ucraineană a declarat că trupurile a 111 civili şi 35 de soldaţi au fost îngropate în tranşee, iar unele morminte nu au fost marcate.

UPDATE 19:00 Navalnîi riscă 30 de ani

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost acuzat de noi infracţiuni, pedepsite cu 30 de ani de închisoare. Acuzaţiile, a anunţat anturajul lui Navalnîi, sunt „promovarea terorismului”, „apel la extremism”, „finanţarea activităţilor extremiste” şi „reabilitarea nazismului”. „Avocaţii au calculat că sunt vreo 30 de ani (de închisoare), având în vedere pedepsele prevăzute pentru fiecare dintre aceste articole” din Codul Penal, au scris colaboratorii lui Navalnîi într-o postare pe reţelele de socializare.

UPDATE 18:50 Pro-ruse: 15.000 de civili evacuaţi din regiunea Herson

În Ucraina continuă evacuarea civililor din regiunea Herson, pe care Rusia a anexat-o în urmă cu trei săptămâni în ceea ce Occidentul a definit drept un „referendum-farsă”. „Evacuarea locuitorilor din Herson continuă cu calm”, a scris prorusul Kirill Stremooussov pe Telegram, precizând că 15.000 de oameni s-au refugiat pe malul stâng al râului Nipro, care flanchează oraşul Herson. Autorităţile de ocupaţie ruse au anunţat ieri începerea evacuărilor, pe care Kievul le-a catalogat drept „deportare” a civililor ucraineni în Rusia. O contraofensivă a forţelor ucrainene este în desfăşurare în regiune.

UPDATE 18:40 Piese de radar furate în Suedia găsite în dronele ruseşti

Mici camere video furate în august din camerele de înregistrat viteza automobilelor de-a lungul autostrăzilor suedeze şi la Stockholm au fost găsite în interiorul dronelor de recunoaştere ruseşti Orlan-10 lansate în Ucraina, scrie site-ul suedez Aftonbladet, citat de presa ucraineană.

Specialiştii de la Kiev au demontat dronele căzute şi au găsit camerele ataşate de plăci de oţel folosite la radarele pe care au fost montate. Serviciile de securitate suedeze au spus că sunt la curent cu legătura dintre dronele ruseşti şi furtul camerelor, dar nu au vrut să dezvăluie mai multe detalii.

Majoritatea celor aproximativ o sută de furturi au avut loc la sfârşitul lunii august, între oraşele Thirp şi Hargshamn, altele din zona Stockholm. În septembrie au fost şi altele, mai ales în zona Uppland.

Potrivit Eva Lundberg, coordonatorul naţional al Autorităţii Suedeze de Transport, acum este necesară înlocuirea camerelor furate şi repararea radarelor sparte.

UPDATE 18:30 Orban: Plafonul de preţul gazului este sinucidere economică

„Cel mai recent plan de la Bruxelles privind preţul maxim al gazului în UE este egal cu un embargo total pe gaz pentru Ungaria. Sinuciderea economică nu va ajuta Ucraina. Mă aştept la o mare dezbatere la următorul summit”, a scris premierul ungar Viktor Orban într-un tweet.

UPDATE 18:00 Prigojin: Formăm miliţia populară în Belgorod

Yevgheny Prigojin, omul de afaceri rus cunoscut sub numele de „Bucătarul lui Putin” şi considerat a fi adevăratul lider al celebrei companii de mercenari Wagner, a spus că un reprezentant al său construieşte „structuri defensive” şi formează „o miliţie populară” în regiunea rusă a Belgorod, nu departe de graniţa cu Ucraina invadată de trupele Kremlinului.

Prigojin, cunoscut sub numele de „Bucătarul lui Putin” pentru că este considerat apropiat de liderul de la Kremlin şi pentru că şi-a făcut avere în domeniul restaurantelor, se află sub sancţiunile UE şi SUA şi se crede, de asemenea, că este organizatorul aşa-numitei „fabricii de troli” din San Petersburg, care umple web-ul cu comentarii în favoarea guvernului rus.

„Lucrăm activ cu regiunea Belgorod, unde l-am trimis pe reprezentantul meu, eroul Rusiei, Andrey Bogatov, acum două săptămâni”, a spus Prigojin, potrivit Meduza.

„El este angajat nu numai în construcţia de structuri defensive, ci şi în crearea unei miliţii populare pe teritoriul regiunii Belgorod. Mai multe companii produc elementele necesare structurilor defensive, iar instructorii Wagner pregătesc cetăţenii care vor apăra graniţele regiunii. Fără îndoială, suntem gata să oferim tot sprijinul posibil altor regiuni care trebuie să se ocupe de apărarea lor”.

UPDATE 17:30 PPE: Putin este un criminal de război

„Pentru noi, cei din PPE, este foarte clar: suntem total de partea prietenilor ucraineni. Putin este un criminal de război. Este un fapt şi pentru asta trebuie să piardă acest război. Aceasta este poziţia PPE şi este cu toate guvernele noastre. Susţinem guvernele, ceea ce se aplică şi celui italian, care au o abordare pro-europeană, pro-ucraineană şi pro-statul de drept”, a declarat preşedintele PPE, Manfred Weber, la sosirea sa la pre-summit-ul din Partidul Popular European.

UPDATE 17:00 Michel: Sancţiuni împotriva Iranului pentru sprijinirea Rusiei

„Luăm măsuri rapide împotriva Iranului, care sprijină războiul Rusiei în Ucraina. Salut decizia Consiliului European de a adopta măsuri restrictive în timp record împotriva celor din Iran care oferă sprijin militar Rusiei”, a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

UPDATE 16:30 Vaccinuri şi război, Medvedev împotriva lui Von der Leyen şi Scholz

Atac dur al lui Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, împotriva preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a cancelarului german Olaf Scholz.

Von der Leyen este acuzată de Medvedev pentru gestionarea vaccinurilor anti-Covid. „Mătuşa Ursula von der Leyen a cumpărat cumva 4,6 (!) miliarde de doze de vaccin COVID-19 de la compania farmaceutică Pfizer pentru 71 (!) miliarde de euro la scară de copii. Există zece doze de vaccinuri pentru fiecare cetăţean al UE. Scara este uluitoare. Atunci bine. La urma urmei, ea este ginecolog şi şefa unui fel de Comisie Europeană, iar acum este o reprezentantă a Big Pharma. O femeie curajoasă şi strălucitoare. Nimic nu se teme”, a scris Medvedev pe Telegram.

Scholz, pe de altă parte, este acuzat de Medvedev că şi-a urmărit „iubita din guvern, Baerbock (ministrul de externe), şi a pornit pe drumul murdar de a acuza ţara noastră că foloseşte foamea şi energia în timpul conflictului”, a scris el.

Medvedev a mai zis că Scholz ar face mai bine „să-şi amintească de perioada nazismului din statul său şi de aproximativ 30 de milioane de cetăţeni ai ţării noastre care au murit de război, foame şi frig”.

UPDATE 16:00 Peste 300 de atacuri ruseşti în 10 zile împotriva infrastructurii electrice

Rusia a efectuat peste 300 de atacuri aeriene asupra infrastructurii electrice a Ucrainei începând cu 10 octombrie, a informat ministrul energiei al ţării. Guvernul ucrainean a impus restricţii privind utilizarea energiei electrice la nivel naţional pentru prima dată din februarie, în urma unui val de atacuri care, aşa cum a spus preşedintele ţării, au lovit o treime din centralele Ucrainei.

Ministrul ucrainean al energiei a spus că Guvernul încearcă să obţină o reducere cu 20 la sută a consumului de energie şi că ucrainenii răspund la apelul de a limita utilizarea acestuia.

UPDATE 15:40 Noi ameninţări de la ruşi

UPDATE 14:30 Ministrul britanic de Externe James Cleverly va face un anunţ despre sancţiunile privind dronele iraniene în cursul zilei de joi, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al ministerului

 
Rusia a lansat zeci de drone "kamikaze" asupra Ucrainei, lovind infrastructura energetică şi omorând cinci persoane în capitala Kiev. Ucraina spune că este vorba de drone de atac Shahed-136 de fabricaţie iraniană.
 
Teheranul neagă că ar fi furnizat dronele Moscovei, iar Kremlinul a negat marţi că forţele sale ar fi folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina.
 
Marea Britanie a condamnat ceea ce a spus că a fost decizia Iranului de a furniza drone şi instruire Rusiei. "Furnizarea de drone de către Iran este incompatibilă cu rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU şi este o dovadă în plus a rolului pe care Iranul îl joacă în subminarea securităţii globale", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.
 
SUA, Marea Britanie şi Franţa au declarat că există "numeroase dovezi" că Rusia foloseşte drone iraniene pentru a atacat civili în Ucraina, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de miercuri.
 
 

UPDATE 14:20 Rusia a efectuat peste 300 de lovituri aeriene asupra infrastructurii energetice din Ucraina începând cu 10 octombrie, potrivit ministrului ucrainian al Energiei

Guvernul ucrainean a impus restricţii privind utilizarea energiei electrice la nivel naţional pentru prima dată din februarie, în urma unui şir de atacuri despre care preşedintele Volodimr Zelenski a declarat că au lovit o treime din toate centralele electrice.
 
În cadrul noului regim de economisire a energiei, alimentarea cu energie electrică în întreaga Ucraină a fost restricţionată joi între orele 7.00 şi 23.00.
 
Ministrul ucrainean al Energiei a declarat că guvernul urmăreşte o reducere cu 20% a consumului de energie şi că ucrainenii răspund la apelul de limitare a consumului.
 
"Observăm o scădere a consumului", a spus el. "Vedem o scădere voluntară. Dar când nu este suficient, suntem nevoiţi să introducem opriri forţate", a declarat ministrul Herman Halushchenko la televiziunea ucraineană.
 
Una dintre instalaţiile afectate miercuri a fost o termocentrală pe cărbune din oraşul Burshtyn din vestul Ucrainei. 
 

UPDATE 14:00 VIDEO Un manager de restaurant din Franţa a scos afară două cliente ucrainene: „Sunt francez. Trăiască Putin!” / Reacţia francezului când doi bărbaţi ucraineni i-au cerut socoteală 

„Sunt francez. Trăiască Putin! La revedere” a strigat managerul restaurantului Le Cosy Montparnasse, din Paris, în timp ce aplauda şi le „escorta” pe cele două femei spre ieşirea din clădire. Bărbatul a strigat „Viva Putin” de trei ori, râzând.
 
Incidentul a fost filmat şi distribuit pe reţelele de socializare.  
 
Câteva ore mai târziu, doi bărbaţi ucraineni au mers în acelaşi restaurant şi au stat de vorbă cu managerul. Atitudinea sa agresivă a dispărut. El şi-a cerut scuze naţiunii ucrainene şi a spus că „Putin e un ticălos”.  

UPDATE 13:00 UE este de acord cu noi sancţiuni împotriva Iranului din cauza livrărilor de drone către Rusia 

 
Membrii Uniunii Europene au convenit asupra unor noi măsuri împotriva Iranului ca urmare a furnizării de drone către Rusia, a anunţat joi preşedinţia cehă a UE.
 
„Ambasadorii UE au convenit asupra unor măsuri împotriva entităţilor care furnizează drone iraniene care au lovit Ucraina. Statele UE au decis să îngheţe activele a trei persoane şi a unei entităţi responsabile pentru livrările de drone (şi) este, de asemenea, pregătită să extindă sancţiunile la alte patru entităţi iraniene care figurau deja pe o listă anterioară de sancţiuni", a precizat preşedinţia cehă a UE pe Twitter. 
 

UPDATE 12:00 O şcoală din Zaporojia a fost lovită de rachete ruseşti 

Atacul a avut loc joi dimineaţă. Rachete ruseşti au lovit o şcoală dintr-un sat din regiunea Zaporojia din sud-estul Ucrainei.
 
„În această dimineaţă, în jurul orei 7:20 (locală), teroriştii ruşi au lansat un atac cu rachete pe teritoriul unei şcoli din satul Komyshuvakha", a anunţat Kyrylo Tymoshenko, adjunctul şefului Biroului preşedintelui ucrainean, pe Telegram.
 
Autorităţile nu ştiu încă dacă în urma atacului au fost înregistrate victime. 
 

UPDATE 11:00 De la începutul războiului din Ucraina, 428 de copii au murit şi peste 817 au fost răniţi, potrivit Parchetului General al Ucrainei

 

UPDATE 09:45 Recenta recunoaştere a situaţiei din partea Rusiei că „a apărut o situaţie dificilă” în regiunea Kherson este extrem de neobişnuită şi probabil indică faptul că autorităţile iau în considerare o retragere majoră a forţelor lor din zona de la vest de râul Dnipro, cred serviciile secrete britanice

 
Comandantul recent numit de Moscova al forţelor ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a făcut acest anunţ la începutul acestei săptămâni.
 
Cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării arată următoarele:
 
  • Autorităţile ruse iau în considerare în mod serios o retragere majoră a forţelor lor din zona de la vest de râul Dnipro.
  • O provocare cheie a oricărei operaţiuni de retragere rusească ar fi extragerea trupelor şi a echipamentelor lor peste râul de 1000 de metri lăţime.
  • Având în vedere că toate podurile permanente au fost grav avariate, este foarte probabil ca Rusia să se bazeze în mare măsură pe un pod de barje temporar pe care l-a finalizat în apropiere de Kherson în ultimele zile şi pe unităţile militare de feriboturi cu pontoane, care continuă să funcţioneze în mai multe locaţii." 
 

UPDATE 9:20 Tensiune la ONU din cauza dronelor folosite de ruşi în Ucraina 

 
SUA, Franţa şi Marea Britanie îşi unesc forţele pentru a intensifica presiunea asupra reprezentanţilor Rusiei la ONU în ceea ce priveşte utilizarea dronelor asupra oraşelor din Ucraina, potrivit Sky News. 
 
Presiunea la Naţiunile Unite se intensifică asupra Rusiei pe tema presupusului transfer de drone din partea Iranului.
 
Statele Unite şi Franţa şi-au unit forţele cu Marea Britanie pentru a-şi exprima „îngrijorarea gravă" cu privire la presupusa achiziţie de UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) de la Teheran.
 
„Avem acum numeroase dovezi că aceste UAV-uri sunt folosite pentru a lovi civili ucraineni şi infrastructuri civile critice. Nu vom ezita să folosim sancţiunile noastre şi alte instrumente adecvate asupra tuturor celor implicaţi în aceste transferuri", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU. 

UPDATE 08:30 Zelenski, mesaj pentru ucrainenii din teritoriile ocupate temporar de Rusia: „Ruşii vor încerca să recruteze oameni în armata lor. Evitaţi pe cât posibil asta. Încercaţi să părăsiţi teritoriul ocupat”

 
„Curând, ocupanţii vor încerca să recruteze oameni în armata lor. Peste tot este la fel ca în Doneţk şi Lugansk. Vă rog să evitaţi pe cât posibil asta. Încercaţi să părăsiţi teritoriul ocupat. Dacă asta este imposibil şi intraţi în structurile militare ruseşti, încercaţi cu prima ocazie să depuneţi armele şi să ajungeţi de partea ucraineană. Şi cel mai important, protejează-ţi-vă propria viaţa. Şi asiguraţi-vă că îi ajutaţi pe cei din jurul vostru. Sarcina noastră comună este să perseverăm. Să fim împotriva acestor ciudaţi”, a transmis Zelenski miercuri noaptea pe pagina sa de Facebook.
 
Zelenski a vorbit şi despre succesele recente ale apărării ucrainene: „Avem deja rezultate semnificative: 233 de UAV-uri Shahed şi zeci de rachete au fost doborâte în cursul lunii. Zece drone iraniene au fost distruse astăzi şi asta doar în direcţia Kiev. Alte 11 drone Shahed au fost doborâte datorită soldaţilor din comandamentul aerian Pivden. Mulţumim băieţi pentru munca excelentă! Există rezultate şi în alte zone.”
 
Totodată, oficialul a adus în discuţie noile daune din infrastructura critică. „Astăzi, trei instalaţii energetice au fost distruse de inamic. Bineînţeles, vom face tot posibilul pentru a restabili capacităţile energetice normale ale ţării noastre. Dar este nevoie de timp. Iar acest lucru necesită eforturile noastre comune. (...)  Vor exista clarificări din partea şefilor administraţiilor regionale şi a oficialilor guvernamentali, dar, în general, este necesar să fim deosebit de conştienţi de consumul de energie electrică începând de la ora 7 dimineaţa”.
 
Zelenski face apel la populaţie să consume responsabil energia electrică, pentru ca penele de curent să dureze puţin: „Vă rugăm să nu porniţi aparate electrice care nu sunt vitale. Vă rugăm să vă limitaţi consumul de energie electrică şi să nu folosiţi acele aparate care consumă multă energie”. 

SUA vizează reţeaua de achiziţii militare ruseşti în cadrul unor noi sancţiuni

SUA au impus noi sancţiuni Rusiei, vizând o reţea pe care Washingtonul o acuză că achiziţionează tehnologii militare şi cu dublă utilizare de la producătorii americani şi le furnizează utilizatorilor ruşi.

Departamentul Trezoreriei al SUA a declarat că a impus sancţiuni împotriva cetăţeanului rus Yury Yuryevich Orekhov, pe care l-a acuzat că este un agent de achiziţii, şi împotriva a două dintre companiile sale - Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH şi Opus Energy Trading LLC.

Forţele de ocupaţie ruseşti spun că mii de persoane au fost relocate din Herson

Forţele de ocupaţie ruseşti din Herson, în sudul Ucrainei, afirmă că au relocat deja 7.000 de civili pe teritoriul controlat de Moscova, potrivit agenţiilor de presă ruseşti.

Administraţia de ocupaţie a făcut apel la populaţie să se adune în portul Herson. "Fiecare persoană are dreptul la 50 de kilograme de bagaje", au precizat autorităţile. "Animalele pot fi luate cu ele".

Zelenski, întâlnire cu ministrul grec al afacerilor externe şi cu un comisar european

Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu ministrul grec de externe, Nikos Dendias, şi cu comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Pe canalul său Telegram, liderul ucrainean a mulţumit ulterior Greciei pentru "poziţia sa principială şi fermă" în susţinerea candidaturii de succes a Ucrainei la statutul de candidat la UE.

Discuţiile anterioare dintre Dendias şi omologul său ucrainean Dmytro Kuleba au fost întrerupte de sirenele de raid aerian din Kiev. Potrivit lui Kuleba, discuţiile au fost reluate într-un adăpost antiaerian. Aceştia au semnat un acord de cooperare în timpul întâlnirii.

De asemenea, Zelenski i-a acordat lui Lenarčič un Ordin de Merit "pentru contribuţia sa personală la susţinerea Ucrainei".

Kievul discută măsuri de urgenţă în domeniul energiei după atacurile ruseşti

Zelenski şi alţi politicieni importanţi au organizat o reuniune de criză pentru a discuta măsurile energetice de urgenţă după ce multe dintre instalaţiile ţării au fost distruse în ultimul val de lovituri ruseşti.

Se lucrează în prezent pentru a furniza energie pentru infrastructura critică din marile oraşe, oraşele şi satele importante, a declarat Zelenski.

"Ne pregătim pentru diferite scenarii şi pentru consecinţele acestora. Ucraina se va apăra indiferent de ceea ce plănuieşte sau face inamicul", a spus el într-o postare pe Facebook.

Putin se află într-o "poziţie incredibil de dificilă" în războiul din Ucraina

Biden spune că Putin se află într-o "poziţie incredibil de dificilă" în Ucraina şi că a rămas fără opţiuni în afară de încercarea de a "brutaliza" civilii pentru a-i face să se predea, relatează Al Jazeera.

"Cred că Vladimir Putin se află într-o poziţie incredibil de dificilă", a declarat Biden reporterilor la Casa Albă. "Se pare că singurul instrument pe care îl are la dispoziţie este să brutalizeze cetăţeni individuali din Ucraina, cetăţeni ucraineni, pentru a încerca să îi intimideze să capituleze. Ei nu vor face asta".

Rezumatul zilei 238

  • Preşedintele Vladimir Putin, la o şedinţă a Consiliului de Securitate, a anunţat că a semnat un decret privind introducerea legii marţiale în patru regiuni anexate Rusiei - în Republicile Populare Doneţk şi Lugansk, regiunile Zaporojie şi Herson
  • Administraţia Joseph Biden a catalogat, miercuri seară, drept "tactică disperată" decizia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a institui legea marţială în regiunile ucrainene anexate în mod unilateral.
  • Consilierul prezidenţial al lui Volodimir Zelenski, Mykhailo Podolyak, a condamnat decretul de lege marţială al lui Putin ca fiind o "pseudo-legalizare".
  • Israelul nu va trimite arme în Ucraina, a declarat ministrul Apărării Benny Gantz, la două zile după ce Rusia a avertizat că o acţiune israeliană de întărire a forţelor Kievului ar afecta grav relaţiile.
  • Zelenski a declarat că utilizarea pe scară largă de către Moscova a dronelor de fabricaţie iraniană în recentele atacuri asupra ţării sale este un simbol al "falimentului militar şi politic" al Kremlinului.
  • Kirill Stremousov, administratorul adjunct al regiunii Kherson, instalat de Rusia, a declarat într-un mesaj pe Telegram postat marţi seara târziu că, ''în viitorul foarte apropiat va începe bătălia pentru Kherson''.
  • Kievul a acuzat Crucea Roşie de "inactivitate" în privinţa prizonierilor ucraineni deţinuţi de Rusia.
  • O tentativă de a prelua controlul asupra centralei nucleare din Zaporizhzhia (ZNPP) cu ajutorul unor ambarcaţiuni încărcate cu forţe speciale ucrainene a fost respinsă, potrivit unuia dintre oficialii instalaţi de Rusia în estul ocupat al Ucrainei.
  • Noul comandant al forţelor ruse din Ucraina, Serghei Surovikin, a recunoscut că situaţia militară din Ucraina este "tensionată", în special în jurul oraşului Herson, ocupat în sudul ţării.
  • Statele Unite vor continua să ia măsuri "practice şi agresive" pentru a îngreuna vânzarea de drone şi rachete iraniene către Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, adăugând că Washingtonul dispune de o serie de instrumente pentru a trage la răspundere atât Moscova, cât şi Teheranul.
  • Ministrul rus de externe Serghei Lavrov afirmă că Moscova şi-ar putea reduce prezenţa diplomatică în ţările occidentale, dând vina pe relaţiile acide cu Europa şi Statele Unite şi pe nevoia Rusiei de a construi legături în alte părţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici