LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 270. Putin, tot mai izolat pe scena mondială. Zelenski spune ce regiuni sunt grav afectate de atacurile asupra infrastructurii energetice. Ministrul Apărării din Noua Zeelandă a vizitat Ucraina după vizita premierului britanic Rishi Sunak

  • Cele trei summituri majore ale liderilor mondiali care au avut loc în Asia în ultima săptămână(G20, APEC; ASEAN) au făcut un lucru clar: Vladimir Putin este acum marginalizat pe scena mondială.
  • Ucraina începe evacuările voluntare din regiunile Herson şi Mykolaiv, potrivit unor oficiali
  • Zelensky spune că regiunile Kiev, Odesa şi Harkov se confruntă cu cele mai multe probleme de electricitate
4281 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 270. Putin, tot mai izolat pe scena mondială. Zelenski spune ce regiuni sunt grav afectate de atacurile asupra infrastructurii energetice. Ministrul Apărării din Noua Zeelandă a vizitat Ucraina după vizita premierului britanic Rishi Sunak

Hepta- Întâlnirea dintre Rishi Sunak şi Volodîmîr Zelenski

 

UPDATE 16:40 - WSJ: Rusia va intensifica atacurile în estul Ucrainei după retragerea din Herson

Potrivit Wall Street Journal (WSJ), retragerea Rusiei din Herson este o „lovitură majoră pentru Moscova”. Aproximativ 20.000 de militari  urmează să fie redistribuiţi în estul Ucrainei. Liderii militari ruşi vor fi „sub presiune pentru a obţine rezultate în Donbas după ce au renunţat la Herson”, a raportat WSJ, citând analişti militari. Statul Major al Ucrainei a declarat că forţele ruse au fost în ofensivă în apropierea oraşelor Bakhmut şi Avdiivka din regiunea Doneţk.

UPDATE 16:25 - Franţa trimite în Ucraina sistemele de apărare aeriană Crotale, MLRS

Franţa a trimis în Ucraina două sisteme de apărare aeriană Crotale şi două sisteme cu lansare multiplă de rachete, a declarat ministrul francez al Apărării, Sebastian Lecornu, pentru Le Journal du Dimanche. Lecornu a spus că Franţa a furnizat deja Ucrainei 18 obuziere Caesar şi ajutor militar în valoare de 550 de milioane de euro, făcând Franţa al cincilea cel mai mare contributor pentru apărarea Ucrainei în faţa agresiunii ruse. 

UPDATE 15:15 - Primar: Mall-urile din Rivne au fost evacuate din cauza ameninţărilor cu bombă

Autorităţile de la Rivne au primit sfaturi anonime pe 20 noiembrie despre presupusa prezenţă a dispozitivelor explozive la centrele comerciale din oraş, a informat primarul de la Rivne, Oleksandr Tretiak, pe 20 noiembrie. Au fost trimise servicii de urgenţă şi forţele de ordine, dar Tretiak a spus că situaţia este sub control.

UPDATE 15:07 - AIEA: Explozii raportate în apropierea centralei nucleare Zaporizhzhia

Experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) staţionaţi la Centrala Nucleară Zaporizhzhia au raportat „explozii puternice” peste noapte . Unele clădiri, sisteme şi echipamente necritice au fost avariate, a spus AIEA. , citându-l pe managerul fabricii. Deşi originea exploziilor nu este confirmată, operatorul nuclear ucrainean Energoatom a declarat că forţele ruse au bombardat zona în dimineaţa zilei de 20 noiembrie. Nu au fost raportate victime.

 

UPDATE 13:00 -  Guvernator: Ucraina restabileşte serviciul celular în regiunea Herson

Guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Yanushevych, a declarat pe 20 noiembrie că 52 de staţii de telefonie mobilă şi trei turnuri de telecomunicaţii  au fost restaurate în părţile eliberate ale Oblastului Herson. Yanushevych a adăugat că alimentarea cu gaz a fost restabilită pentru  6.300 de consumatori din 13 comunităţi din regiune. Alimentarea cu apă a fost, de asemenea, restabilită în cinci comunităţi.

 

UPDATE 11:00 - Statul Major ucrainean: Rusia a pierdut 84.210 de militari în Ucraina din 24 februarie

Statul Major al Ucrainei a raportat pe 20 noiembrie că Rusia a pierdut şi 2.886 de tancuri, 5.817 vehicule blindate de luptă, 4.371 de vehicule pentru alimentare, 1.868 de piese de artilerie, 393 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 209 de sisteme de apărare aeriană, 278 de avioane, 26 de elicoptere, 480 de rachete de croazieră şi 16 bărci.

 

UPDATE 10:00 Ministerul Apărării din Marea Britanie: Rusia se retrage din Herson 

Ministerul Apărării din Regatul Unit a raportat pe 20 noiembrie că o „comandă operaţională unică mai eficientă” ar fi putut duce la  retragerea ordonată a trupelor ruse din Ucraina.  Dar trupele ruse se retrag dezordonat, ceea ce demontrează că există o conducere slabă şi o ruptură în cadrul structurilor de comandă. 

 

UPDATE 09:00 Ministrul Apărării din Noua Zeelandă a vizitat Ucraina pentru a reafirma susţinerea poporului

Noua Zeelandă a declarat duminică că ministrul Apărării Peeni Henare a vizitat Kievul pentru a reafirma sprijinul naţiunii din Pacific pentru rezistenţa Ucrainei la invazia Rusiei.

Henare a vizitat, de asemenea, Zidul de comemorare a celor căzuţi pentru Ucraina de la Kiev pentru a aduce un omagiu victimelor războiului, potrivit Reuters.

UPDATE 08:00 Alimentarea cu energie electrică a Ucrainei este sub control, în pofida unei serii de atacuri ruseşti asupra infrastructurii de generare a energiei şi nu este nevoie de panică, a declarat sâmbătă Ministerul Energiei.

Operatorul reţelei naţionale ucrainene Ukrenergo a declarat că, deşi duminică vor avea loc pene de curent planificate în toate regiunile, nu are în vedere opriri de urgenţă neaşteptate ale energiei electrice.

UPDATE 07:00 Zelenski spune că regiunile Kiev, Odesa şi Harkov se confruntă cu cele mai multe probleme de electricitate

În discursul său nocturn, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se lucrează în continuare la restabilirea energiei electrice în zonele vizate de loviturile ruseşti asupra infrastructurii din această săptămână.

"Lucrăm în întreaga ţară pentru a stabiliza situaţia", a spus el.

"Cele mai multe probleme cu energia electrică sunt în oraşul Kiev şi în regiunea Kiev, în oraşul Odesa şi în regiunea Odesa, în oraşul Harkov şi în regiunea Harkov. Vinnytsia, Ternopil, Cherkasy, Chernihiv şi alte regiuni - lucrătorii din domeniul energiei fac tot posibilul pentru a le oferi oamenilor o viaţă normală", a adăugat el.

Zelenski i-a mulţumit, de asemenea, premierului britanic Rishi Sunak pentru întâlnirea cu el la Kiev.

"Vă mulţumesc, domnule prim-ministru Rishi, pentru disponibilitatea de a apăra libertatea şi mai puternic alături de noi. De asemenea, avem câteva decizii foarte necesare - am convenit asupra lor astăzi", a spus Zelenski.

Ucraina începe evacuările voluntare din regiunile Herson şi Mykolaiv, potrivit unor oficiali

Guvernul ucrainean va plăti toate costurile legate de evacuările voluntare din zonele din sudul regiunilor Herson şi Mykolaiv care au fost eliberate, potrivit unui oficial ucrainean.

Există mai multe probleme în zonele eliberate, pe măsură ce se apropie iarna, potrivit ministrului pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereshchuk, care a vorbit la o conferinţă cu presa ucraineană sâmbătă la Mykolaiv. O mare parte a teritoriului din sudul Ucrainei a suferit daune importante la infrastructură după ce forţele ucrainene l-au recucerit, ceea ce face dificilă supravieţuirea localnicilor fără electricitate, căldură şi alimentare cu apă.

"Este vorba despre pregătirea pentru iarnă. Temperaturile scad în timp ce vorbim; înţelegem că nu vom putea repara la timp daunele aduse infrastructurii", a declarat ea. 

Izolarea lui Putin pe scena mondială, tot mai evidentă

Cele trei summituri majore ale liderilor mondiali care au avut loc în Asia în ultima săptămână(G20, APEC; ASEAN) au făcut un lucru clar: Vladimir Putin este acum marginalizat pe scena mondială.

Preşedintele rus, al cărui atac asupra Ucrainei din ultimele nouă luni a devastat ţara europeană şi a zguduit economia globală, a refuzat să participe la oricare dintre întâlnirile diplomatice - şi, în schimb, s-a trezit supus unei cenzuri semnificative, pe măsură ce opoziţia internaţională faţă de războiul său părea să se înăsprească.

O reuniune a liderilor Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) de la Bangkok s-a încheiat sâmbătă cu o declaraţie care face referire la poziţiile naţiunilor exprimate în alte forumuri, inclusiv într-o rezoluţie a Naţiunilor Unite care deplânge "în termenii cei mai fermi" agresiunea rusă împotriva Ucrainei, menţionând în acelaşi timp opinii diferite.

Declaraţia reia textual o declaraţie de la summitul liderilor Grupului G20 de la Bali, desfăşurat la începutul acestei săptămâni.

"Majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina şi au subliniat că acesta provoacă suferinţe umane imense şi exacerbează fragilităţile existente în economia globală", se arată în document, adăugând că există "evaluări" diferite privind situaţia în cadrul grupului.

Lăsând la o parte discuţiile din cadrul summiturilor, săptămâna a arătat, de asemenea, că Putin - despre care se crede că a lansat invazia în încercarea de a restabili presupusa glorie de odinioară a Rusiei - este din ce în ce mai izolat, liderul rus stând ascuns la Moscova şi nefiind dispus nici măcar să se confrunte cu omologii de la marile reuniuni globale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici