Războiul din Ucraina, ziua 285. Rusia atribuie Ucrainei atacurile asupra a două baze militare ruse / Explozii în Lviv şi alte regiuni / Explozii pe două aeroporturi de lângă Moscova / Replica Rusiei: atacurile cu rachete au declanşat alerte aeriene în toată Ucraina

  • Rusia a ucis peste 9000 de civili de la începutul războiului
  • Reconstrucţia Ucrainei va costa până la 600 de miliarde de euro
  • Ruşii pierd în luptă efective importante de trupe
25157 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 285. Rusia atribuie Ucrainei atacurile asupra a două baze militare ruse / Explozii în Lviv şi alte regiuni / Explozii pe două aeroporturi de lângă Moscova / Replica Rusiei: atacurile cu rachete au declanşat alerte aeriene în toată Ucraina

FOTO libkos

UPDATE 22:57 Guvernator: Aproximativ 40% din locuitorii din regiunea Kiev au rămas fără electricitate

 

UPDATE 21:20 Operatorul reţelei de stat Ukrenergo: O parte din centralele electrice ucrainene nu vor putea funcţiona la capacitate maximă din cauza atacurilor masive ale ruşilor 

 

Din cauza consecinţelor atacurilor cu rachete ruseşti de luni, o parte din centralele electrice ucrainene nu vor putea funcţiona la capacitate maximă. La astea se adaugă vremea rece din zilele următoare, aşadar autorităţile se aşteaptă la pene de curent, a declarat operatorul de stat al reţelei Ukrenergo, luni seara. 

 

UPDATE 20:30 Sistemul aerian de apărare din Ucraina, lăudat de către Zelenski pentru reuşita de luni

 Apărarea a doborât peste 60 de rachete ruseşti.
 

UPDATE 19:00 Rusia atribuie Ucrainei atacurile asupra a două baze militare ruse

Administraţia de la Moscova a atribuit, luni seară, Ucrainei atacurile cu drone asupra a două baze aeriene ruse, soldate cu moartea a trei militari, informează cotidianul Le Monde. 
 
"Luni dimineaţă, regimul de la Kiev a încercat să efectueze atacuri cu drone de concepţie sovietică asupra Bazei aeriene Diagilevo, în regiunea Reazan, şi asupra Bazei Engels, în regiunea Saratov", anunţă Ministerul Apărării de la Moscova, precizând că trei militari ruşi au fost ucişi.
 
Potrivit presei ruse, citată de cotidianul The Guardian, un camion-cisternă a explodat luni dimineaţă în Baza aeriană Diagilevo, un incident soldat cu trei morţi şi cinci răniţi. Baza aeriană Diagilevo se află la periferia oraşului Reazan, la circa 150 de kilometri sud-est de Moscova şi la 450 de kilometri de frontiera cu Ucraina. În această bază sunt staţionate bombardiere strategice Tupolev Tu-95.
 
 
O altă explozie a avut loc în Baza Engels-2, în regiunea rusă Saratov, la aproximativ 700 de kilometri sud-est de Moscova şi la 430 de kilometri de frontiera Ucrainei. Şi în această bază sunt staţionate bombardiere de tip Tupolev Tu-95 care au participat la bombardamente în Ucraina.
 

UPDATE 18:10 Sursă ucraineană: stocurile de rachete ale ruşilor au ajuns la „niveluri critice" 

Ucraina afirmă că stocurile ruseşti de rachete de precizie au ajuns la „niveluri critice", dar atacurile sunt încă un „test serios" 
Serviciul de informaţii al apărării din Ucraina anunţă că, deşi stocurile de rachete ruseşti ar fi scăzut la „niveluri critice", Rusia încă mai are suficiente pentru a provoca daune grave infrastructurii ucrainene.
 
Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al serviciului, a declarat luni la televiziunea ucraineană că atacurile din timpul zilei au fost „un alt atac terorist asupra infrastructurii paşnice, civile, în primul rând asupra infrastructurii energetice". 
 
 
 

UPDATE 17:30 Natalia Gavriliţa: Condamn cu fermitate atacurile brutale asupra unor ţinte civile din Ucraina 

 
Premierul R. Moldova, Natalia Gavriliţa, condamnă atacurile din Ucraina şi incidentul cu racheta de la Briceni. Ea afirmă că autorităţile de la Chişinău fac toate eforturile pentru a menţine situaţia sub control, în contextul unui nou val de bombardamente şi al unor perturbaţii în sistemul energetic. 
 
„Dragi cetăţeni, în Ucraina are loc un nou val de atacuri cu rachete care generează consecinţe directe şi asupra ţării noastre. Am fost informată că în urmă cu puţin timp, o patrulă a Poliţiei de frontieră a descoperit componentele unei rachete în apropierea oraşului Briceni. Poliţia de frontieră a intensificat patrulele şi a ridicat gradul de alertă în Briceni şi Ocniţa. Zona unde a fost descoperit obiectul explozibil a fost izolată, iar la faţa locului se află serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne”, scrie pe Facebook Natalia Gavriliţa.
 
Ea afirmă că, în acelaşi timp, Moldelectrica anunţă despre perturbaţii în sistemul energetic care ar putea duce la posibile deconectări.
 
„Vă rugăm să urmaţi recomandările organelor abilitate şi să rămâneţi în siguranţă. Atât eu, cât şi colegii mei depunem toate eforturile ca să ţinem situaţia sub control şi să nu admitem riscuri pentru pentru oamenii noştri. Condamn cu fermitate aceste atacuri brutale asupra unor ţinte civile din Ucraina şi reiterez deplina noastră solidaritate cu poporul ucrainean în aceste clipe grele”, încheie Gavriliţa.

 

UPDATE 17:00 O rachetă a fost descoperită într-o livadă din apropierea oraşului Briceni, din Republica Moldova. 

 

UPDATE 16:30 Operatorul reţelei de stat Ukrenergo a confirmat că Rusia a lovit instalaţiile de infrastructură energetică pe 5 decembrie, ceea ce a dus la întreruperi de urgenţă ale energiei electrice în Ucraina

 

UPDATE 16:00 Un rănit în urma unor lovituri cu rachete ruseşti asupra infrastructurii din regiunea Odesa. 

 

UPDATE 15:45 Explozii raportate în oblasturile Lviv, Ternopil, Khmelnytskyi, Kryvyi Rih

 

UPDATE 15:30 Două persoane au murit în urma atacurilor aeriene de la Zaporojia 

 

UPDATE 15:00 Ucraina, alertă aeriană: rachete ruseşti peste cea mai mare parte a ţării

O alertă aeriană a fost declanşată astăzi în majoritatea regiunilor ucrainene, inclusiv la Kiev, unde sunt înregistrate atacuri cu rachete ruseşti, consemnează Ukrainska Pravda, care citează diferite autorităţi locale.

UPDATE 14:30 UE: Kievul are dreptul de a se apăra

„Ucraina este supusă unei agresiuni brutale din partea Rusiei, luptă pentru autoapărare şi are tot dreptul să facă acest lucru”. Un purtător de cuvânt al Comisiei UE a comentat astfel ştirea potrivit căreia unele baze militare ruseşti au fost lovite de drone ucrainene. „Nu comentăm evoluţiile militare în domeniu”, a subliniat oficialul.

UPDATE 14:00 Scholz: Occidentul trebuie să evite un nou Război Rece

Lumea se confruntă cu o „Zeitenwende”, un punct de cotitură şi o „schimbare tectonică epocală. De aceea Occidentul trebuie să evite crearea unui nou Război Rece, împărţind lumea în două blocuri”. Cancelarul german Olaf Scholz scrie într-un articol din Afaceri Externe. „Perioadele de relativă pace şi prosperitate din istoria omenirii, cum ar fi cea experimentată de cea mai mare parte a lumii în perioada timpurie de după Războiul Rece, nu trebuie să fie rare interludii sau simple abateri de la o normă istorică în care forţa brută dictează regulile. Şi deşi nu ne putem întoarce în timp, putem totuşi să ne întoarcem în valul agresiunii şi al imperialismului”, scrie Scholz, adăugând că „lumea complexă şi multipolară de astăzi face această sarcină mai dificilă”.

UPDATE 13:20 Medvedev: Occidentul se aprovizionează cu rachiu şi pături, iarna este lungă

Decizia ţărilor Uniunii Europene de a introduce un plafon pentru preţul petrolului rusesc nu va face decât să reducă disponibilitatea acestuia şi să provoace o creştere a preţului ţiţeiului, este convins vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a scris în Telegram că „este pur şi simplu incredibil cum îi place omenirii să calce constant pe aceeaşi greblă, încercând să ajusteze preţurile pentru a fi pe placul situaţiei politice. Aceste încercări se termină întotdeauna cu dispariţia produsului sau cu o creştere a preţurilor acestuia”. Decizia de a impune un plafon de 60 de dolari barilul pentru petrolul rusesc, potrivit lui Medvedev, „nu va aduce nimic bun pentru consumator, asta e sigur. Aşa că lăsaţi-i să se aprovizioneze cu rachiu şi pilote. Să mergem înainte, iarna abia a început”.

UPDATE 13:00 Peskov: Kremlinul nu cunoaşte cauzele exploziilor de la bazele aeriene

Kremlinul nu cunoaşte cauzele exploziilor de la bazele aeriene din regiunile Riazan şi Saratov, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Jurnaliştii i-au cerut lui Peskov să comenteze informaţiile publicate pe diverse canale Telegram conform cărora incidentele au fost cauzate de sabotajul ucrainean. „Am văzut astfel de ştiri doar în mass-media, dar nu am informaţii precise şi nu pot comenta. Vă sugerez să contactaţi Ministerul Apărării”, a spus el.

UPDATE 12:00 Detalii despre exploziile de lângă Moscova

UPDATE 11:00 A doua explozie la aeroportul Engels

O a doua explozie a avut loc şi pe aeroportul Engels, lângă Saratov, unde, potrivit surselor ruse, forţele armate ucrainene au avariat două bombardiere strategice Tu-95 folosind o dronă. Aeroportul militar Riazan găzduieşte centrul de instruire pentru aviaţie cu rază lungă de acţiune şi avioane cisternă.

UPDATE 10:40 Kiev: 540 de soldaţi ruşi pierduţi într-o singură zi

Rusia a pierdut 540 de oameni în ultima zi, ducând pierderile în rândurile ruseşti la 91.690 de la ziua atacului Moscovei asupra Ucrainei, pe 24 februarie. Despre acest lucru a anunţat buletinul zilnic al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, tocmai lansat pe Facebook, care raportează cifre care nu pot fi verificate independent. Potrivit raportului armatei ucrainene, pierderile ruseşti până în prezent ar fi în jur de 91.690 de oameni, 2.924 de tancuri, 5.900 de vehicule blindate, 1.914 de sisteme de artilerie, 395 de lansatoare de rachete multiple, 211 de sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit buletinului, care precizează că datele sunt actualizate din cauza luptei intense, forţele ruse ar fi pierdut şi 281 de avioane, 264 de elicoptere, 4.497 de vehicule, 16 unităţi navale şi 1.582 de drone.

UPDATE 10:30 Explozie la un aeroport la sud-est de Moscova, trei morţi

Trei persoane au fost ucise şi cel puţin cinci au fost rănite într-o explozie de astăzi pe un aeroport din apropiere de Riazan, la sud-est de Moscova, au declarat serviciile de urgenţă pentru agenţia de presă rusă Tass. Potrivit altor mass-media ruse raportate de presa occidentală, o cisternă încărcată cu combustibil a explodat şi şase au fost rănite.

UPDATE 10:20 Rusia desfăşoară noi rachete de coastă în Insulele Kurile

Ministerul rus al Apărării a confirmat desfăşurarea unui sistem de rachete de coastă în Paramushir, în Insulele Kurile. Pe insulă a fost instalată o tabără militară autonomă şi „pentru exploatarea şi întreţinerea echipamentelor au fost instalate structuri tehnice şi depozite”, pe lângă birouri de personal. Insulele Kuril sunt un mic arhipelag disputat istoric între Japonia şi Rusia şi situat între insula japoneză Hokkaido şi peninsula rusă Kamchatka. Arhipelagul este format dintr-un grup de insule - Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai - locuite de doar o mână de cetăţeni japonezi care au fost ocupaţi de trupele sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE 10:00 În ultimele 24 de ore, 7 rachete şi 32 de raiduri aeriene ruseşti asupra Ucrainei

Forţele ruse au lansat 7 rachete şi 32 de raiduri aeriene pe teritoriul ucrainean, în ultimele 24 de ore, a anunţat în această dimineaţă Statul Major al Kievului, în raportul său zilnic, potrivit UNIAN. În plus, ruşii au efectuat peste 50 de raiduri de bombardare cu sisteme multiple de lansare asupra poziţiilor şi aşezărilor ucrainene de-a lungul liniei de contact, a adăugat Statul Major. În acelaşi timp, forţele aeriene ucrainene au efectuat „18 atacuri asupra zonelor de concentrare a personalului militar, armamentului şi echipamentelor, precum şi un atac asupra poziţiilor sistemelor de rachete antiaeriene inamice”, a continuat armata. Forţele ucrainene au respins atacurile ruseşti în zonele Ploschanka şi Belogorivka din regiunea Lugansk şi lângă Berestovo, Belogorivka, Yakovlevka, Soledar, Bakhmutskoe, Bakhmut, Opytnoe, Kleschievka, Andreevka, Maryinka şi Novomikhailovka în regiunea Doneţk.

UPDATE 09:20 Oraşul natal al lui Zelenski, Krivoi Rog, din sudul ţării, a fost atacat peste noapte

A avut loc un atac cu rachetă, pe timp de noapte, asupra părţii industriale a Krivoi Rog, un oraş din regiunea Dmitropetrovsk, la aproximativ 100 de kilometri vest de Zaporojie. „Noapte tragică... Un mort, trei răniţi. După miezul nopţii, ruşii au tras trei rachete spre Krivoi Rog. Au lovit o fabrică, ucigând un muncitor”, a scris, pe Telegram, Valentin Reznichenko, şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk. Trupul său a fost recuperat de salvatori die sub dărâmăturile unei fabrici distruse.

UPDATE 09:00 Plângere: Creştere drastică a utilizării violenţei sexuale ca armă de război în Ucraina

Procurorul general al Kievului, Andri Kostin, a denunţat o „creştere drastică” a utilizării violenţei sexuale de către soldaţii ruşi ca armă de război în Ucraina. Potrivit lui Kostin, intervievat de grupul german Funke Media şi de cel francez Ouest-France, victimele sunt atât femei, cât şi bărbaţi. Iar violenţa sexuală este folosită ca armă de război „pentru a-i umili pe ucraineni”. DPA susţine că „în multe cazuri, oamenii sunt violaţi, torturaţi şi ucişi de soldaţii ruşi. Violurile au loc adesea în faţa rudelor şi copiilor”.

Kostin a explicat că inclusiv comandanţii ruşi deseori ordonă sau măcar sprijină violurile. „Atrocităţile împotriva civililor fac parte din tacticile de război împotriva soldaţilor ruşi din Ucraina”, a declarat Wenzel Michalski, directorul biroului german al Human Rights Watch, pentru Funke Media Group. „Actele violente comise de soldaţi, inclusiv violurile, nu sunt pedepsite de liderii politici ruşi şi de militari. Dimpotrivă, forţele care acţionează cu o brutalitate deosebită sunt lăudate”, a adăugat el.

UPDATE 08:30 Ruşii se tem de judecata de la Haga

UPDATE 08:00 Au pierdut o avere dintr-un foc

UPDATE 07:00 Kiev: 3 milioane de ucraineni mutaţi forţat în Rusia de la începutul războiului

De la începutul războiului, aproximativ 3 milioane de ucraineni au fost mutaţi forţat pe teritoriul Rusiei, a declarat comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme, Dmitro Lubineţ, după cum a raportat Ukrainska Pravda. „Din februarie, cel puţin 2.800.000 de ucraineni au fost forţaţi să plece sau au fost deportaţi pe teritoriul Rusiei”, spune comisarul.

UPDATE 05:00 Procuratura Generală înregistrează peste 51.000 de crime de război

Procuratura Generală a Ucrainei a raportat pe 5 decembrie că armata rusă a comis 51.161 de crime de război şi crime de agresiune în Ucraina de la începutul războiului. Agenţiile ucrainene de aplicare a legii au înregistrat, de asemenea, 18.585 de crime împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

UPDATE 04:00 Lituania sprijină logistic Ucraina

Lituania a trimis mai multe proiectile de artilerie în Ucraina, pentru a contracara ofensiva rusă. Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, a anunţat o nouă livrare de obuze de artilerie de 155 mm.

UPDATE 03:00 Rusia distruge infrastructura energetică din Zaporojie

Ruşii au atacat în noaptea de 4 spre 5 decembrie infrastructura industrială şi energetică a oraşului Zaporojie. Una dintre întreprinderile private a fost avariată în urma atacului. Nu sunt disponibile informaţii despre victime în acest moment. 

UPDATE 02:10 Ministerul de Interne: Rusia a ucis peste 9.400 de civili de la începutul războiului

Prim-viceministrul de interne Yevhen Yenin a declarat că la nivel oficial, conform statisticilor, 451 de copii se numără printre cei ucişi în războiul pe scară largă declanşat de Rusia. Alţi 6.800 de civili au fost răniţi.

Rezumatul zilei

  • Nouă vase cargo încărcate cu grâne au părăsit porturile ucrainene. Peste 336.000 de tone de grâne se îndreaptă spre statele africane.
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski este de părere că avariile produse sistemului energetic sunt o adevărată provocare iarna aceasta. Zelenski dă încredere populaţiei şi speră să găsească soluţii pentru a trece cu bine peste dificultăţile sezonului rece.
  • Ruşii şi-au intensificat atacurile asupra obiectivelor civile. Localităţile aflate în proximitatea frontului sunt cele mai afectate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici