LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 345. Zelenski: Alarmă de două ore la Kiev, în ziua summit-ului UE / Rusia se pregăteşte pentru o „ofensivă masivă” pentru capturarea Donbasului până în martie / Bombardament în Izium, doi fraţi ucişi / Progojin, acuzat oficial de crime de război

  • SUA vor trimite Ucrainei bombe inteligente cu rază mai lungă de acţiune într-un nou pachet de ajutor
  • Serviciile de informaţii avertizează că Rusia se pregăteşte pentru o „ofensivă masivă” de capturarea Donbasului până în martie
  • Zelensky: „Ucraina vrea negocieri privind aderarea la UE în 2023”
7012 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 345. Zelenski: Alarmă de două ore la Kiev, în ziua summit-ului UE / Rusia se pregăteşte pentru o „ofensivă masivă” pentru capturarea Donbasului până în martie / Bombardament în Izium, doi fraţi ucişi / Progojin, acuzat oficial de crime de război

Sursa Foto - Saab

 

UPDATE 16:02 - Bloomberg: Germania şi Suedia, în discuţii privind acordarea de rachete sol-aer Ucrainei

Germania şi Suedia sunt în discuţii cu privire la un nou pachet de arme, în baza căruia Stockholm ar furniza Ucrainei rachete de apărare aeriană şi lansatoare pentru sistemele germane IRIS-T, a informat Bloomberg pe 3 februarie. 

UPDATE 15:06 - Lituanienii donează 1 milion de euro într-o oră pentru a cumpăra radare pentru Ucraina

Lituanienii au donat pe 3 februarie peste 1 milion de euro într-o oră pentru a cumpăra radare tactice multifuncţionale pentru Ucraina, ca parte a  campanie de strângere de fonduri Radarom!, a declarat pe Facebook Andrius Tapinas, fondatorul postului Laisves TV din Lituania. 

UPDATE 15:15  - Germania aprobă livrarea de tancuri Leopard 1 mai vechi către Ucraina

Germania a aprobat exportul tancurilor de luptă principale Leopard 1 mai vechi în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Hebestreit, pe 3 februarie, citat de Deutsche Welle. Hebestreit nu a oferit alte detalii, dar Süddeutsche Zeitung a raportat mai devreme, citând surse din guvern, că tancurile Leopard 1 vor fi scoase din stocurile industriale şi livrate imediat ce lucrările de reparaţii vor fi terminate. 

 

UPDATE 15:00- Peskov: Operaţiunea specială trebuie să continue

„Donbas nu este încă pe deplin protejat, aşa că operaţiunea militară specială continuă”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor, relatează agenţia de presă rusă Tass. „Trebuie să protejăm oamenii care locuiesc acolo. Acest obiectiv nu a fost încă atins pe deplin”. Răspuns diferit de cel venit de la purtătorul de cuvânt al Crimeei: „Siguranţa este garantată”.

UPDATE 14:30- Corupţia, eradicată la Kiev

UPDATE 14:00- Alerta de raid aerian în toată ţara s-a încheiat după două ore

Potrivit postului de stat ucrainean Suspilne, alerta aeriană în vigoare la Kiev şi în restul ţării s-a încheiat după aproximativ două ore. Summitul dintre guvern şi reprezentanţii Comisiei Europene are loc astăzi în capitala Ucrainei, la care participă şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

UPDATE- 13:50 OK-ul guvernului german pentru livrarea a 88 de tancuri Leopard 1 la Kiev

Germania a dat undă verde industriei germane pentru a livra 88 de tancuri vechi Leopard 1 la Kiev. Despre aceasta a relatat presa germană, citând surse guvernamentale, şi explicând că guvernul a aprobat propunerea producătorului Rheinmetall de a livra aceste tancuri vechi, după ce au fost reparate pentru o sumă totală de peste 100 de milioane.

UPDATE- 13:40 Stoltenberg: Rusia nu-şi respectă obligaţiile New Start

„Aliaţii NATO sunt de acord că Tratatul New Start contribuie la stabilitatea internaţională. Observăm cu îngrijorare că Rusia nu şi-a respectat obligaţiile obligatorii din punct de vedere juridic, inclusiv în ceea ce priveşte inspecţiile, şi solicităm Rusiei să-şi îndeplinească obligaţiile în temeiul tratatului” Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris pe Twitter.

UPDATE- 13:30 Case bombardate cu muniţii cu dispersie în Doneţk

Potrivit autorităţilor ucrainene, armata rusă a bombardat Pokrovsk, regiunea Doneţk, folosind muniţii cu dispersie puternic explozive interzise: locuitorii au raportat că au auzit 40 de explozii, anunţă Rbc-Ucraina. „Teritoriul parcului şi o zonă rezidenţială din Pokrovsk au fost atacate de ocupanţi. În urma a aproximativ 40 de explozii, peste 30 de case private şi clădiri comerciale au fost avariate. Chiar şi liniile electrice şi vehiculele civile au fost distruse”.

UPDATE- 13:20 Soţul Liudmilei, fosta soţie a lui Putin, luat în vizor

Un copil în exclava Kaliningrad, apoi studentă în Leningrad; apoi însoţitoare de bord la Aeroflot, apoi prima doamnă. Timp de 30 de ani, ea a fost partenerul de viaţă al celui mai puternic om al Rusiei, Vladimir Putin. A cincea viaţă a Liudmilei Skrebneva, fosta Putina, născută în 1958, a început pe 6 iunie 2013, odată cu divorţul consensual de Ţar. Acum, numele ei de familie este Ocheretnaia. Cel de-al doilea soţ, Artur Ocheretni, un triatlet Ironman cu 20 de ani mai tânăr, este mai puţin cunoscut decât primul soţ. Nu este suficient pentru a-l proteja pe Ocheretni de sancţiuni în Regatul Unit, deocamdată, dar este posibil ca şi Bruxelles-ul să urmeze exemplul britanicilor.

UPDATE- 13:10 Kremlin: embargoul asupra derivatelor petroliere va duce la dezechilibre

Embargoul european asupra produselor petroliere rafinate, care trebuie să intre în vigoare pe 5 februarie, va duce la „alte dezechilibre pe pieţe”, după cel aplicat deja petrolului rusesc exportat pe mare în decembrie anul trecut, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Tass.

UPDATE 13:00- Norvegia vrea tancuri germane

UPDATE 12:30- Recrutarea Wagner din închisori este în scădere

Recrutarea de prizonieri de către Grupul Wagner a scăzut semnificativ de la apogeul înregistrat în vara şi în toamna anului 2022, a declarat British Intelligence în buletinul zilnic.

UPDATE 12:10- Parchetul din Kiev îl acuză pe şeful grupului Wagner de crime de război

Procuratura Generală a Ucrainei l-a acuzat pe Evgheni Prigojin, şeful grupului Wagner, de crime de război, potrivit Ukrinform.

UPDATE 12:00- Medvedev: Sfârşitul inevitabil al Ucrainei ca stat se apropie

Perspectiva „eşecului complet al statului ucrainean” şi „sfârşitul lui inevitabil” sunt clar vizibile, iar Occidentul va asista în tăcere la „moartea” Ucrainei. Aşa a declarat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, în ziua summitului UE-Ucraina de la Kiev. „Perspectiva falimentului complet al statului ucrainean şi sfârşitul lui inevitabil devine din ce în ce mai clar vizibil”, a avertizat fostul preşedinte rus. Occidentul, potrivit lui, va rămâne tăcut şi va veghea. „Sfârşitul vieţii sau moartea fostului stat va fi însoţit de râsul nebunesc şi de bufoniile clovneşti ale bandei naziste şi de tăcerea de moarte a „medicilor” occidentali, care cu dispreţ rece vor urmări agonia propriului pacient torturat”, a adăugat el.

UPDATE 11:50- Moscova include noi regiuni în districtul militar de sud

Moscova şi-a extins Districtul Militar de Sud al forţelor sale armate, pentru a include cele patru regiuni ucrainene pe care le-a anexat după un referendum controversat, în urma invaziei sale în ţară: Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 11:40- A sunat alarma la Kiev

UPDATE 11:20- Când se poate decide războiul

UPDATE 10:30- Cartier din Izium bombardat, doi fraţi ucişi

Un bombardament rusesc la primele ore ale dimineţii a lovit case private în oraşul Barvinkovo ​​​​din districtul Izium, ucigând doi fraţi şi rănindu-i tatăl. Acest lucru a fost anunţat de şeful administraţiei militare regionale din Harkiv, Oleg Sinegubov, după cum a raportat UNIAN. „În jurul orei 4.30, inamicul a bombardat oraşul Barvinkovo. Doi fraţi, de 49 şi 42 de ani, au fost ucişi. Tatăl în vârstă de 70 de ani a fost rănit”, a spus Sinegubov.

UPDATE 10:00- Reprezentantul SUA la OSCE: 14.000 de copii deportaţi în Rusia

„Peste 14.000 de copii au fost transferaţi cu forţa din teritoriile ucrainene cucerite în Federaţia Rusă”, a declarat Michael Carpenter, Reprezentant permanent al SUA la OSCE.

La o şedinţă a Consiliului Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, diplomatul american a adăugat că „autorităţile Federaţiei Ruse urmăresc să elimine toate manifestările de identitate naţională ucraineană şi să transforme toţi ucrainenii în supuşi loiali ai „Imperiului Rus”.

Carpenter a mai subliniat că Statele Unite vor continua să coopereze cu partenerii internaţionali şi cu Ucraina, pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei care au comis crime pe teritoriul ucrainean.

UPDATE 09:30- Şeful CIA spune că Xi este intimidat de războiul din Ucraina

Directorul CIA, William Burns, a declarat joi că agenţia de informaţii consideră că preşedintele chinez Xi Jinping a fost oarecum speriat de războiul din Ucraina, dar că ar fi o greşeală să subestimăm angajamentul Beijingului şi Moscovei de a lucra împreună. Burns, vorbind la un eveniment de politică externă la Universitatea Georgetown din Washington, a mai spus că Xi menţine ambiţii serioase asupra Taiwanului şi a avertizat că un conflict asupra naţiunii insulare ar fi „profund neplăcut” pentru toate părţile implicate.

China, care a semnat anul trecut un parteneriat „nelimitat” cu Rusia, s-a abţinut să condamne invazia Ucrainei chiar dacă ţările occidentale, conduse de Statele Unite, au impus sancţiuni ample împotriva Moscovei. Dar Burns, care a călătorit recent în Ucraina pentru a se întâlni cu preşedintele ţării, a spus că Xi a fost surprins şi supărat de ceea ce a numit performanţa slabă a armatei ruse. Burns a adăugat că prietenia dintre Rusia şi China nu este fără limite. 

UPDATE 09:20- Statele Unite încearcă să expulzeze mercenarii ruşi din Sudan şi Libia

Statele Unite au intensificat presiunea asupra aliaţilor din Orientul Mijlociu pentru a expulza Grupul Wagner, un contractant militar cu legături strânse cu preşedintele rus, din Libia şi Sudan, ţări devastate de haos şi unde s-a extins în ultimii ani, au declarat oficialii regionali. . Efortul SUA descris de oficiali vine în timp ce administraţia Biden depune un efort larg împotriva mercenarilor. În ultimele luni, Statele Unite au impus noi sancţiuni Grupului Wagner din cauza rolului său tot mai mare în războiul Rusiei din Ucraina. Grupul este deţinut de oligarhul rus Evgheni Prigojin, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE 09:00- Senatul SUA: Fără F-16, dacă Turcia dacă blochează aderarea Suediei la NATO

Un apel bipartizan a fost lansat de senatorii americani către preşedintele Joe Biden pentru a-l face pe premierul turc Recep Erdogan să înţeleagă că Congresul nu va aproba furnizarea de avioane militare F-16 către Ankara, dacă Turcia continuă să nu ratifice intrarea Suediei şi a Finlandei în NATO. Senatorul democrat Jeanne Shaheen şi republicanul Thom Tillis, preşedinţii observatorului NATO din Senat, împreună cu alţi douăzeci şi cinci de colegi au declarat că „Congresul nu poate lua în considerare sprijinul pentru Turcia, inclusiv vânzarea de F-16, până când Turcia nu finalizează ratificarea aderării. protocol" al Suediei şi Finlandei. Dintre cei treizeci de membri ai NATO, doar Turcia şi Ungaria nu au ratificat încă aderarea celor două ţări nord-europene. Budapesta ar trebui să o facă până în februarie. 

UPDATE 08:30 Trump: Negociaţi pacea

Washingtonul ar trebui să negocieze o soluţie paşnică a conflictului din Ucraina şi să adopte o abordare moderată a problemei aprovizionării cu arme la Kiev. Acest lucru a declarat fostul preşedinte american, Donald Trump, într-un interviu cu prezentatorul de radio Hugh Hewitt. „Cred că Statele Unite ar trebui să negocieze pacea între Rusia şi Ucraina, nu cred că Statele Unite ar trebui să furnizeze atât de multe arme. Trebuie să negociem pacea", a subliniat Trump, vorbind despre posibilitatea aprovizionării SUA către Ucraina cu aeronave F-16.

UPDATE 08:20- Presiunile aliate asupra FMI pentru împrumuturi către Ucraina de până la 16 miliarde de dolari

Aliaţii Ucrainei îndeamnă Fondul Monetar Internaţional să accelereze planurile pentru un program de împrumut de mai multe miliarde de dolari către Kiev, a raportat Financial Times. Reprezentanţii FMI sunt programaţi să se întâlnească cu oficialii ucraineni la mijlocul lunii februarie, pentru a continua discuţiile cu privire la un împrumut care ar putea varia între 14 şi 16 miliarde de dolari, scrie ziarul de business, citând oficiali „familiarizaţi cu discuţiile”.

UPDATE 08:00- 200.000 de soldaţi ruşi ucişi şi răniţi

Aproape 200.000 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi şi răniţi în timpul războiului din Ucraina. Estimarea vine de la New York Times, care vorbeşte despre o „cifră simbolică” care ar indica, potrivit „oficialilor americani şi occidentali”, cât de rău merge „invazia dorită de Vladimir Putin”. În orice caz, este o estimare dificil de făcut, având în vedere că Moscova ar „subestima în mod regulat numărul de morţi şi răniţi, subliniind că masacrul luptei în şi în jurul oraşului Bakhmut din estul ucrainean şi oraşul Soledar ar umfla deja o sumă mare”. În orice caz, scrie New York Times, potrivit „analiştilor ruşi este puţin probabil ca pierderea de vieţi omeneşti să fie un factor de descurajare pentru obiectivele de război ale lui Putin”.

UPDATE 07:30 Casa Albă este pentru blocarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice din 2024

SUA susţin blocarea sportivilor ruşi şi belarusi de la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, cu excepţia cazului în care este „absolut clar” că aceştia nu îşi reprezintă ţările respective, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Katerine Jean-Pierre. Dacă Comitetul Olimpic Internaţional permite sportivilor ruşi şi belarusi să participe, ar trebui interzisă utilizarea steagurilor, emblemelor sau imnurilor oficiale ruse sau belaruse, au adăugat americanii.

UPDATE 07:00- Planul de pace al SUA, 20% din Ucraina oferit Rusiei. Casa Albă neagă

Şeful CIA, William Burns, i-ar fi oferit lui Vladimir Putin o cincime din teritoriul ucrainean - suprafaţă aproximativ egală cu dimensiunea Donbas - pentru a pune capăt războiului în curs, ca parte a unui plan de pace elaborat în numele preşedintelui Joe Biden. Newsweek o scrie citând ziarul elveţian-german Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Casa Albă neagă. Purtătorul de cuvânt adjunct al Consiliului de Securitate Naţională, Sean Davitt, a declarat pentru săptămânal că ştirile „nu sunt exacte”.

NZZ susţine, citând politicieni străini germani de rang înalt, că, la mijlocul lunii ianuarie, Burns a prezentat Kievului şi Moscovei un plan de pace care a oferit Kremlinului „aproximativ 20% din teritoriul ucrainean”. Un oficial CIA a declarat pentru Newsweek că afirmaţiile din articolul NZZ conform cărora Burns a făcut o călătorie secretă la Moscova în ianuarie şi că a existat o propunere de pace pe care a făcut-o în numele Casei Albe sunt „complet false”.

Kievul şi Moscova, potrivit NZZ, ar fi respins propunerea: Ucraina - „pentru că nu este dispusă să-şi împartă teritoriul”, în timp ce oficialii ruşi ar fi afirmat că „pe termen lung vom câştiga războiul oricum”. Politicienii germani au spus că Biden a vrut să evite un război prelungit în Ucraina şi oferă teritoriul ca parte a planului de pace. După ce Ucraina şi Rusia au respins propunerea, administraţia Biden s-a angajat să aprovizioneze Kievul cu tancuri Abrams, potrivit ziarului elveţiano-german.

UPDATE 23:54-  SUA vor trimite Ucrainei bombe inteligente cu rază mai lungă de acţiune într-un nou pachet de ajutor

Următorul lot de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, care ar putea fi anunţat pe 3 februarie, este de aşteptat să includă bombe de diametru mic (GLSDB) lansate la sol, potrivit  Financial Times.


UPDATE 23:45- Serviciile de informaţii avertizează că Rusia se pregăteşte pentru o „ofensivă masivă” de capturarea Donbasului până în martie

 

UPDATE 23:40- Zelensky: „Ucraina vrea negocieri privind aderarea la UE în 2023”

Preşedintele Volodymyr Zelensky consideră că Ucraina trebuie să participe la negocieri privind aderarea la Uniunea Europeană în 2023. 

Sursa -The  Kyiv Independent 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici