LIVE UPDATE   Războiul din Ucraina, ziua a 89-a. Rusia ar vrea reluarea negocierilor / Record negativ de morţi la Desna / Condamnare pe viaţă pentru un soldat rus / Două monede în Herson / Începe procesul Azovstal? Nici ruşii nu scapă de judecată

Administraţia Vladimir Putin a semnalat, duminică seară, că este pregătită să reia negocierile cu Ucraina, dar reprezentanţii Kievului avertizează că nu vor accepta să cedeze teritorii.

14515 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 89-a. Rusia ar vrea reluarea negocierilor / Record negativ de morţi la Desna / Condamnare pe viaţă pentru un soldat rus / Două monede în Herson / Începe procesul Azovstal? Nici ruşii nu scapă de judecată

Rzăboiul din Ucraina. Rusia ar vrea reluarea negocierilor. Ucraina avertizează că nu va accepta pierderi teritoriale

UPDATE 23:00 5 companii Ukroboronprom controlate de Rusia

Cinci întreprinderi ale Ukroboronprom (compania de producţie industrială de stat pentru apărare) sunt sub controlul Rusiei, scrie Ukrinform. „Toate datele despre angajaţi sunt distruse sau inaccesibile”, anunţă compania.

UPDATE 22:30 20 de ţări au anunţat un nou ajutor militar pentru Kiev

20 de ţări au anunţat noi pachete de ajutor militar pentru Ucraina, a anunţat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la finalul unei întâlniri virtuale cu aliaţii care vizează coordonarea armamentului destinat Kievului. Printre cei care au anunţat noi pachete se numără Italia, Danemarca, Grecia, Norvegia şi Polonia, a precizat Austin.

Danemarca va furniza un lansator de rachete antinavă Harpoon, iar Cehia a donat elicoptere de atac, tancuri şi sisteme de rachete, a spus Austin, afirmând că Italia, Grecia, Norvegia şi Polonia au anunţat noi donaţii de „sisteme de artilerie şi muniţie”.

UPDATE 22:00 După ce un soldat a fost condamnat pe viaţă, alţi 48 de militari ruşi vor ajunge în faţa instanţelor de judecată

UPDATE 21:30 Danemarca va furniza Ucrainei sisteme de lansare anti-navă Harpoon

Danemarca furnizează Ucrainei lansatoare antinave Harpoon şi rachete pentru a-şi apăra ţărmurile. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat vestea astăzi. „Suntem recunoscători Danemarcei, care a anunţat astăzi că va furniza harponul şi lansatorul de rachete pentru a ajuta Ucraina să-şi apere ţărmurile”, a declarat Austin, într-o conferinţă de presă după reuniunea Grupului de Contact pentru Apărare pentru Ucraina.

UPDATE 21:20 Kiev: anchete în peste 13.000 de crime de război

Autorităţile ucrainene investighează „peste 13.000” de cazuri de presupuse crime de război ruseşti în Ucraina. Procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, a declarat pentru Washington Post, în ziua în care primul soldat din Moscova judecat pentru crime de război a fost condamnat pe viaţă la Kiev.

UPDATE 21:00 Kiev: Ruşii organizează „tururi” ale molozului din teatrul de la Mariupol

„Tur” organizat prin molozul teatrului Mariupol care a fost distrus într-un atac aerian. Ministerul de Externe ucrainean a denunţat acest lucru, distribuind pe Twitter un videoclip în care sunt văzuţi oameni în civil umblând printre ruine. Potrivit Kievului, „sute de ucraineni” au murit în clădire. La momentul raidului, desfăşurat la jumătatea lunii martie, guvernul ucrainean i-a acuzat pe ruşi că îl ţintesc în ciuda faptului că pe exterior era scris cuvântul „copii” în limba rusă. Ministerul rus al Apărării a negat această acuzaţie.

UPDATE 20:30 Kremlinul: bomba împotriva primarului pro-rus al Energodar este act de terorism

Explozia unei bombe care l-a rănit, ieri, pe Andri Şevciuk, primarul pro-rus al Energodar, regiune din sud-estul Ucrainei, împreună cu bodyguarzii săi, a fost un „atac terorist” comis de „elemente naţionaliste” ucrainene, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS. Lupta împotriva acestor elemente „este exact scopul operaţiunii militare ruse”, a adăugat el.

UPDATE 20:15 Demisie de răsunet a unui rus care activa la sediul ONU de la Geneva

UPDATE 20:00 Primul proces al soldaţilor de la Azovstal, posibil la Mariupol

Primul proces împotriva militarilor ucraineni care s-au predat uzinei siderurgice Azovstal ar trebui să aibă loc la Mariupol, susţine o sursă familiarizată cu pregătirile pentru proces. „Informaţiile preliminare disponibile indică faptul că primul proces provizoriu va avea loc chiar aici, la Mariupol”, a spus sursa. Acesta va fi urmat, potrivit autorilor statutului instanţei, de alte câteva faze, care ar putea avea loc în alte locaţii, a adăugat respectiva persoană. S-a zvonit că militarii din Batalionul Azov ar putea fi daţi la schimb cu prizonieri ruşi.

UPDATE 19:00 Rusia: 177 de avioane şi 3.000 de vehicule blindate ucrainene distruse

De la începutul ofensivei din Ucraina, forţele ruse au distrus „177 de avioane ucrainene şi peste 3.200 de vehicule blindate inamice”: a informat într-un briefing purtătorul de cuvânt al Apărării Moscovei, Igor Konaşenkovin. În special, au fost distruse şi 125 de elicoptere, 990 de drone, 319 baterii antiaeriene şi peste 1.600 de piese de artilerie, „inclusiv câteva tunuri obuzier americane furnizate Kievului”.

UPDATE 18:20 Starbucks a decis să plece din Rusia

UPDATE 18:00 Monedă dublă introdusă în Herson

Guvernatorul regiunii Kherson de sud, instalat de Rusia, Vladimir Saldo, a declarat că, începând de luni, regiunea va deveni oficial o zonă cu două monede, cu ruble ruseşti şi grivne ucrainene. Saldo a anunţat apoi că în regiune va fi deschis un birou al unei bănci ruseşti, potrivit agenţiei de presă Ria Novosti.

Forţele ruse au preluat controlul asupra regiunii Herson, care se învecinează cu regiunea Doneţk la est şi Crimeea la sud, la începutul războiului şi au înfiinţat acolo o administraţie pro-Kremlin. Un oficial al administraţiei a anunţat că va face apel la preşedintele rus Vladimir Putin să anexeze regiunea la Federaţia Rusă. Putin a declarat anterior că Rusia nu are de gând să ocupe Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că locuitorii din regiunile ucrainene trebuie să „determine cum şi cu cine vor să trăiască”.

UPDATE 17:30 Drumul cerealelor este întrerupt din cauza războiului

UPDATE 17:00 Militarul rus găsit vinovat de crime de război a fost condamnat pe viaţă

UPDATE 16:30 Peskov, despre schimbul militar Azovstal-Medvedciuc

Moscova exclude un schimb între armata ucraineană capturată după atacul asupra uzinei Azovstal din Mariupol şi deputatul ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuc. „Am spus deja că Medvedciuc este un cetăţean ucrainean, şi nu un soldat”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „În cazul oamenilor care s-au predat lui Azovstal, vorbim de militari şi membri ai formaţiunilor naţionaliste, deci sunt cu totul alte categorii şi cu greu se poate vorbi de schimburi”. Cât despre posibilitatea unui schimb cu armata rusă, Peskov s-a limitat la a spune că următorul pas trebuie făcut de partea ucraineană: „Ei sunt cei care, dacă va fi nevoie, vor vorbi”.

UPDATE 16:00 87 de persoane au murit la Desna, săptămâna trecută, după un atac aerian rusesc

UPDATE 15:30 Putin spune că economia Rusiei rezistă bine sancţiunilor

UPDATE 15:00 Erdogan despre Finlanda şi Suedia în NATO: Sunt necesari paşi concreti

„Ca ţară care a plătit preţul pentru aderarea la NATO, ne aşteptăm la măsuri concrete pentru securitatea noastră, mai degrabă decât la declaraţii diplomatice”, a afirmat preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit agenţiei Anadolu privind aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. „O politică de extindere care nu ţine cont de principalele noastre sensibilităţi de securitate nu poate fi bună pentru noi sau pentru NATO”, a adăugat el.

UPDATE 14:00 Primarul Kievului: trezeşte-te sau va veni războiul peste tine!

Comunitatea internaţională trebuie să se „trezească” pentru că războiul Rusiei împotriva Ucrainei „vă bate la uşi”, iar ucrainenii „nu luptă doar pentru Ucraina, ci pentru voi, pentru valorile democraţiei şi libertăţii”. Vitalo Klitschko, primarul Kievului, a spus acest lucru adresându-se Occidentului la Forumul Economic Mondial.

UPDATE 12:45 Ministerul britanic al Apărării face o nouă „analiză” succintă a prezenţei invadatorilor ruşi în Ucraina

Instituţia compară pierderile umane suferite de Rusia cu cele suferite de URSS: trei luni, comparativ cu nouă ani, dând de înţeles că Putin eşuează ca strateg şi ca om politic. 
 
În primele trei luni ale „operaţiunii militare speciale” în Ucraina, Rusia a pierdut aproximativ acelaşi număr de soldaţi ca URSS-ul în timpul celor nouă ani de război în Afganistan, transmite Ministerul britanic al Apărării, luni, pe Twitter.
 
Ministerul britanic susţine că de vină ar fi „un amestec de tactici slabe, lipsa acoperirii aeriene, lipsa flexibilităţii pe câmpul de luptă şi un comandament militar gata să repete greşeli şi să eşueze”. Pe acest fond slab, numărul soldaţilor ruşi morţi a crescut, iar trendul continuă în confruntările din Donbas.
 
Societatea rusă a dovedit în trecut „sensibilitate vizavi de pierderile umane ale ţării pe timp de război”, aşa că, este posibil ca din ce în ce mai mulţi ruşi să devină nemulţumiţi de războiul purtat în Ucraina, pe măsură ce numărul soldaţilor ruşi morţi va creşte, mai consideră ministerul britanic.
 
Marţi, 24 mai, se împlinesc trei luni de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

UPDATE 10:00 Ruşii au recucerit de la forţele armate ucrainene unele poziţii la nord de Harkov, inclusiv oraşul Rubizhne din estul ţării, a anunţat Institutul american pentru studii de război.

UPDATE 9:10 Promotoarea rusă pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, a cerut Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să îi furnizeze informaţii despre prizonierii de război ruşi şi să ajute la vizitarea acestora 

UPDATE 7:20 Salvatorii din Harkov au declarat că au scos de sub dărâmături peste 150 de cadavre ale unor persoane decedate în oraş de la începutul invaziei

UPDATE Noi cifre surprinzătoare ale ONU arată că războiul din Ucraina a provocat strămutarea a peste 8 milioane de persoane

Potrivit noilor date ale UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi, numărul persoanelor forţate să fugă din calea conflictelor, a violenţei, a încălcărilor drepturilor omului şi a persecuţiilor la nivel mondial a depăşit pentru prima dată în istorie pragul de 100 de milioane, propulsat de conflictul din Ucraina şi de alte războaie mortale.

Rusia ar vrea reluarea negocierilor. Ucraina avertizează că nu va accepta pierderi teritoriale

"Din punctul nostru de vedere, noi suntem pregătiţi să continuăm dialogul. Blocarea negocierilor a fost în totalitate o iniţiativă a Ucrainei. Mingea este în terenul Ucrainei. Rusia nu a refuzt niciodată negocierile", a afirmat duminică seară Vladimir Medinski, şeful delegaţiei Rusiei în negocieri, conform cotidianului Le Figaro.

Negocierile dintre Moscova şi Kiev pentru un armistiţiu general sunt în impas de câteva săptămâni din cauza intensificării atacurilor armatei ruse în estul şi sudul Ucrainei.

La rândul său, Mihailo Podoliak, unul dintre membrii delegaţiei Ucrainei, a afirmat că Administraţia Volodimir Zelenski nu este dispusă să cedeze teritorii în negocierile cu Rusia, deoarece, chiar dacă ar fi agreat un armistiţiu, conflictul ar risca să reizbucnească ulterior. "Războiul nu se va încheia. Ar fi doar o pauză pentru ceva timp. Vor începe o nouă ofensivă, chiar mai sângeroasă şi mai amplă", a afirmat Mihail Podoliak, citat de BBC News.

Premierul Italiei, Mario Draghi, a cerut joi Rusiei şi Ucrainei să facă tot posibilul pentru a ajunge rapid la un armistiţiu. "Pentru a evita agravarea crizei umanitare, trebuie să ajungem cât se poate de rapid la o încetare a focului şi la relansarea negocierilor. Aceasta este poziţia Italiei, a Uniunii Europene şi pe care am împărtăşit-o cu preşedintele Biden. Italia va acţiona împreună cu partenerii europeni şi cu aliaţii pentru orice posibilitate de mediere, dar Ucraina, nu altcineva, va decide ce fel de pace va accepta, o pace fără Ucraina nu ar fi acceptabilă", a afirmat premierul italian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici