Regele Charles al III-lea, primul discurs în calitate de monarh al Marii Britanii. Mesaj emoţionant pentru „Mama”. William devine prinţ de Wales

  • Regele Charles a spus, în primul său discurs ca rege, că rolul şi îndatoririle Monarhiei Britanice rămân aceleaşi, ca pe vremea Reginei Elisabeta a II-a.
  • Charles a avut şi un mesaj pentru „Mama”: „Când îţi începi ultima călătorie alături de tata, îngerii să îţi cânte(...).Îţi mulţumesc”.
6284 afișări
Imaginea articolului Regele Charles al III-lea, primul discurs în calitate de monarh al Marii Britanii. Mesaj emoţionant pentru „Mama”. William devine prinţ de Wales

„Majestatea sa Regina, mult-iubita mea mamă, a fost un model pentru mine şi pentru întreaga familie, iar serviciul său de o viaţă întreagă reprezintă un angajament pe care îl reînnoiesc”, a spus, în începutul discursului său ca rege, Charles al III-lea.

Regele a spus că pe lângă durerea lui personală şi a familiei sale, împărtăşeşte durerea tuturor, din toate ţările în care regina a fost şef de stat, din Commonwealth şi din întreaga lume, şi care au un profund sentiment de recunoştinţă pentru cei peste 70 de ani în care Regina, „mama mea” le-a slujit şi a fost slujită.

„A fost mai mult decât o promisiune, a fost un angajament personal profund care a definit întreaga ei viaţă. A făcut sacrificii pentru datoria ei. Şi devotamentul suveranului nu s-a clintit niciodată (...) Am văzut acea dragoste permanentă pentru tradiţie, împreună cu acea îmbrăţişare neînfricată a progresului. (...) Afecţiunea, admiraţia şi respectul pe care le-a inspirat rămân şi fiecare membru al familiei mele poate depune mărturie. La ea puteam găsi aceste calităţi împreună: căldura, umorul şi capacitatea de a vedea mereu cu grijă”, a spus Regele.

Charles a vorbit şi despre momentul în care Regina Elisabeta a II-a a fost înscăunattă, când lumea încă se confrunta cu privaţiunile şi urmările celui de-al Doilea Război Mondial.

„Încă trăia după convenţiile din vremurile anterioare. În ultimii 70 de ani, am devenit normali? Probabil că da. Instituţiile statului s-au schimbat, s-a întâmplat. (...) Valorile noastre au rămas şi trebuie să rămână constante. Îndatoririle monarhiei rămân, de asemenea, la fel ca şi relaţia şi responsabilitatea specială a suveranilor faţă de Biserica Angliei. (...) Am fost educat să preţuiesc simţul datoriei faţă de ceilalţi. Privesc cu cel mai mare respect preţioasele tradiţii, libertăţi şi responsabilităţi ale istoriei noastre unice şi ale sistemului nostru de guvernare parlamentară”, a spus Regele Charles al III-lea.

Regele a spus că se „angajează solemn” să păstreze principiile constituţionale „pe parcrusul timpului rămas, pe care Dumnezeu mi-l va acorda”.

„Aşa cum regina însăşi a făcut-o cu un devotament atât de neclintit, şi eu m-am angajat acum solemn ca pe tot parcursul timpului rămas pe care Dumnezeu mi-l va acorda să păstrez principiile constituţionale din inima naţiunii noastre. Şi oriunde aţi trăi în Regatul Unit sau în regatele şi teritoriile din întreaga lume, şi oricare ar fi trecutul sau convingerile voastre, mă voi strădui să vă servesc cu loialitate, respect şi dragoste toată viaţa mea. În timp ce îmi asum noua o responsabilitate. Nu îmi va mai fi posibil să ofer atât de mult timp şi energie organizaţiilor caritabile şi problemelor la care ţin atât de mult oamenii. Ştiu că această muncă importantă va continua în mâinile de încredere ale altora”, a spus Regele.

Regele Charles al III-lea a spuc că acest moment aduce şi o mare schimbare pentru familia sa. El a a vorbit despre „ajutorul iubitor al scumpei mele soţii, Camilla” cu care s-a căsătorit în urmă cu 17 ani şi care devine Regina consort.

„Ştiu că va aduce în faţa exigenţelor noului ei rol datoria fermă pe care am ajuns să mă bazez atât de mult”, a spus Regele.

Regele Charles a spus că William îşi va asuma titlurile scoţiene, „care au însemnat atât de mult pentru mine”, pentru că fiul spu îi va succeda la tron. Tot William îşi asumă responsabilităţile pentru Ducatul de Cornwall, pe care Relege şi le-a asumat timp de mai bine de cinci decenii.

„Astăzi sunt mândru că el este Prinţ de Wales. A existat o companie din ţară al cărei titlu am avut marele privilegiu de a-l purta în timpul unei mari părţi din viaţa mea. Alături Prinţesa de Wales ştiu că va continua să inspire şi să conducă conversaţiile noastre naţionale, unde poate oferi ajutor important”, a spus Regele, care a vorbit şi despre fiul său Henry: „Vreau, de asemenea, să-mi exprim dragostea mea pentru Harry şi Meghan în timp ce continuă să-şi construiască viaţa”.

Regelele i-a îndemnat pe britanici să îşi amintească de Regina Elisabeta şi să îşi ia puterea din exemplul ei.

„În numele întregii mele familii, nu pot decât să vă ofer cele mai sincere mulţumiri pentru condoleanţe şi sprijin. Ele înseamnă pentru mine mai mult decât aş putea exprima vreodată”, a spus Regele.

În finalul discursului, Charles a avut un mesaj pentru „Mama”. „Pentru scumpa mea mamă. În timp ce îţi începi ultima ta mare călătorie alături de tata, vreau să spun doar atât: Mulţumesc. Mulţumesc, doamnă!”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici