Regimul lui Lukaşenko nu scapă nepedepsit. Statele Unite impun sancţiuni mai multor bieloruşi

  • Statele Unite au anunţat joi că impun restricţii de călătorie pentru mai mulţi bieloruşi, invocând represiunea sportivilor din străinătate, inclusiv tentativa de repatriere forţată a unei atlete la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
  • Kristsina Tsimanouskaya a refuzat să se îmbarce în avionul de întoarcere acasă anul trecut, când a fost îndepărtată de la jocuri împotriva voinţei sale după ce s-a plâns public de antrenorii echipei naţionale.
1185 afișări
Imaginea articolului Regimul lui Lukaşenko nu scapă nepedepsit. Statele Unite impun sancţiuni mai multor bieloruşi

Ea a dezertat în Polonia, spunând că se temea pentru siguranţa ei dacă s-ar fi întors în Belarus. Preşedintele Alexander Lukaşenko a declarat că a fost "manipulată". "Suntem solidari cu doamna Tsimanouskaya şi cu toţi ceilalţi care au experimentat încercările regimului de a reduce la tăcere criticile", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, informează agenţia Reuters.

Măsura de joi se referă la "implicarea în activităţi serioase şi extrateritoriale de combatere a disidenţei", dar declaraţia Departamentului de Stat nu a detaliat cine este vizat de noile limite de vize.

Tensiunile sunt ridicate între Rusia şi Statele Unite din cauza unei posibile invazii în Ucraina, în condiţiile în care NATO afirmă că în ultimele zile a avut loc o mişcare semnificativă a forţelor militare ruseşti în Belarusul vecin.

De asemenea, în luna mai a anului trecut, un avion al companiei Ryanair a fost nevoit să aterizeze forţat în capitala belarusă Minsk, când controlorii au invocat o ameninţare cu bombă. Odată ajuns la sol, un jurnalist disident belarus aflat la bordul avionului a fost arestat împreună cu partenera lui. Belarus a declarat că a acţionat legal şi în conformitate cu toate normele internaţionale şi a acuzat Occidentul că s-a folosit de acest episod pentru a încerca să-l submineze pe Lukaşenko.

Joi, Blinken a cerut Minskului "să elibereze imediat toţi prizonierii politici şi să se angajeze într-un dialog sincer  cu opoziţia democratică şi societatea civilă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici