Reportaj CNN despre reţelele de prostituţie din România - Declaraţii şocante: Un proxenet i-a scos ochiul unei fete pentru că nu aducea suficienţi bani - VIDEO

Un reportaj realizat de CNN descrie modul de operare al grupărilor din România specializate în trafic de fiinţe umane şi proxenetism, prezentând cazul a doi bărbaţi din Alexandria condamnaţi în Marea Britanie pentru astfel de infracţiuni.

1320 afișări
Imaginea articolului Reportaj CNN despre reţelele de prostituţie din România - Declaraţii şocante: Un proxenet i-a scos ochiul unei fete pentru că nu aducea suficienţi bani - VIDEO

Reportaj CNN despre reţelele de prostituţie din România: Un proxenet i-a scos ochiul unei fete pentru că nu aducea suficienţi bani

"Aceasta este linia întâi a acţiunilor autorităţilor române pentru combaterea reţelelor de proxenetism. Aceste imagini filmate de poliţie nu au mai fost difuzate niciodată. Rapoartele Naţiunilor Unite descriu România ca fiind o locaţie fierbinte pe harta globală a negustorilor de sclavi sexuali. Am venit aici pentru a-i investiga pe doi dintre ei, tată şi fiu - Bogdan şi Marius Nejloveanu -, care ademeneau femei din România pentru a le duce în Marea Britanie, unde le vindeau pentru servicii sexuale. Reţeaua Nejloveanu şi-a început activitatea în oraşul Alexandria, situat în sudul României, de unde a transportat femei în Madrid pentru a le exploata ca prostituate; nu a durat mult până ce afacerea s-a extins în Marea Britanie, în bordeluri din Manchester", explică reporterul CNN Dan Rivers.

Am investigat deja saloanele de masaj din Manchester, unde fetele erau obligate să muncească 12 ore pe zi de clanul Nejloveanu. Poliţia din Manchester afirmă că este cel mai grav caz cu care s-a confruntat până acum, precizează reporterul CNN.

"Nici măcar nu pot explica modul groaznic în care erau exploatate aceste fete. Este teribil. Au fost violate şi abuzate de membrii clanului", afirmă Mike Sanderson, detectiv la poliţia din Manchester.

În ianuarie, românii Bogdan şi Marius Nejloveanu au fost condamnaţi la şase, respectiv, 21 de ani de închisoare pentru că aduceau tinere românce în Marea Britanie, unde le obligau să se prostitueze.

Reporterul CNN s-a deplasat în România pentru a afla mai multe despre clanul Nejloveanu şi despre traficul sexual.

În localitatea Buzescu (judeţul Teleorman), mama lui Bogdan Nejloveanu insistă că acesta nu a făcut nimic rău: "E nevinovat. Băiatul meu face puşcărie degeaba".

Însă poliţia din România nu este de aceeaşi părere. Ştefan Florea, de la poliţia din Alexandria, a ajutat la prinderea membrilor clanului Nejloveanu şi afirmă că Marius ademenea tinere în străinătate minţindu-le de fiecare dată. "Le spunea tuturor fetelor că le iubeşte şi că doreşte să se căsătorească cu ele. Iar când femeile ajungeau în Spania, le obliga să se prostitueze", declară Florea.

Reporterul CNN a stat de vorbă şi cu una dintre cele 11 tinere pe care Bogdan şi Marius le-au transportat în Europa. Potrivit reporterului, aspectul cel mai dramatic este că rudele tinerei au împins-o în mâinile reţelei de traficanţi. Tânăra trăieşte într-o sărăcie lucie şi a refuzat ca discuţia sa cu reporterul CNN să fie filmată.

O altă tânără descrie însă abuzurile la care a fost martoră, conform unei înregistrări pusă la dispoziţie de Poliţia română. "Am văzut cum unul (dintre agresori - n.red.) i-a scos ochiul unei fete pentru că nu aducea suficienţi bani. Altă dată am văzut cum i-au crestat piciorul unei fete cu un cuţit şi au turnat sare pe rană. Tuturor fetelor le era frică să fugă sau să se adreseze poliţiei", declară tânăra.

Poliţiştii români spun că există multe alte cazuri de acest fel, unele fiind mult mai grave.

Reporterul CNN a vizitat şi o închisoare din România pentru a discuta cu un deţinut condamnat pentru o crimă asociată cu traficul de persoane şi proxenetismul. "Am plătit 50 de dolari. Am luat-o la mine acasă, ne-am certat, am lovit-o, m-am culcat cu ea; a doua zi nu s-a mai trezit; ştiu că ceea ce am făcut este rău", afirmă Armand Ceanac, condamnat la 22 de ani de detenţie.

Potrivit CNN, Ceanac este doar unul dintre cei 609 suspecţi anchetaţi de autorităţile române pentru trafic de persoane şi proxenetism în primele şase luni ale anului 2010.

"Comerţul cu tinere în vederea practicării prostituţiei este vast şi profitabil, iar, de cele mai multe ori, victimele sunt persoane foarte vulnerabile. Clanul Nejloveanu, ca şi alte reţele, exploata tinere cu probleme mentale, provenind din familii destrămate, aducându-le într-o lume care le va lăsa urme pentru totdeauna", încheie reporterul CNN Dan Rivers.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici