Republica Moldova a reiterat intenţia de a cere la ONU retragerea forţelor militare străine din ţară/ Liderul regimului separatist de la Tiraspol avertizează Chişinăul să nu-i încerce "curajul"

Vicepremierul şi ministrul de Externe moldovean Andrei Galbur a reconfirmat, marţi, intenţia Chişinăului de a promova includerea pe agenda Adunării Generale a ONU a unui subiect intitulat "Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova", relatează moldpres.md.

1525 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova a reiterat intenţia de a cere la ONU retragerea forţelor militare străine din ţară/ Liderul regimului separatist de la Tiraspol avertizează Chişinăul să nu-i încerce "curajul"

Republica Moldova a reiterat intenţia de a cere la ONU retragerea forţelor militare străine din ţară/ Ambasadorul Rusiei la ONU consideră ca este vorba despre "o acţiune neprietenoasă"

Andrei Galbur s-a întâlnit la Chişinău cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, pentru a discuta despre situaţia actuală şi perspectivele dialogului politic bilateral.

În contextul abordării subiectului prezenţei militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova, ministrul Galbur a reconfirmat intenţia de a promova includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale a ONU a unui subiect suplimentar intitulat "Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova".

TITLURILE ZILEI

Andrei Galbur a subliniat faptul că această iniţiativă nu vizează retragerea militarilor ruşi care fac parte din forţa trilaterală de menţinere a păcii ce operează în zona de securitate din regiunea Transnistria.

În cadrul întrevederii diplomatice au fost abordate şi unele aspecte legate de promovarea procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.

La 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a votat declaraţia înaintată de deputaţii din Partidul Democrat în privinţa retragerea trupelor ruse din Transnistria, despre care se consideră că se află ilegal pe teritoriul statului moldovean. Preşedintele Igor Dodon se opune acestui demers.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, consideră ca este vorba despre "o acţiune neprietenoasă" care reflecta diviziunile existente între preşedinte şi restul puterii executive de la Chişinău, iar ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţa, a fost convocat pentru a oferi explicaţii.

Liderul regimului prorus din Transnistria, Vadim Krasnoselski, a avertizat, miercuri, autorităţile moldoveneşti să nu pună la încercare "curajul" republicii autoproclamate, făcând aluzie la izbucnirea unui război pe Nistru, relatează site-ul deschide.md.

Recent, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite, Victor Moraru, a solicitat ONU să includă subiectul retragerii trupelor militare ruse din Transnistria pe agenda următoarei sesiuni a Adunării Generale.

"Eu recomand tuturor să nu ne încerce «curajul». Vă spun aceasta din postura mea de preşedinte, de comandant suprem şi de general. Nu vă veţi alege cu nimic bun din aceasta. Dimpotrivă, trebuie să căutăm un numitor comun pentru a soluţiona problemele economice, culturale şi cele umanitare. Nu trebuie să ne gândim la război. La război nu există învingători. Există o frază excelentă: «Cel ce se pregăteşte de război, nu trebuie să se aştepte la victorie, dar la înfrângerea, pe care n-o poţi evita»", a declarat Krasnoselski.

Liderul de la Tiraspol a reiterat că Transnistria este un "stat iubitor de pace", dar cu o doctrină militară de apărare, făcând referire la eventuala apariţie a armatei Republicii Moldova în imediata apropiere a zonelor în care sunt detaşate trupele transnistrene.

"Părerea mea este că Republicii Moldova încă nu i-a trecut dorinţa de a soluţiona problema pe cale de război. Reamintesc: Curtea Constituţională a Republicii Moldova a calificat Rusia drept stat ocupant, iar Transnistria – regiune ocupată. Pacificatorii au demonstrat punându-şi viaţa în pericol că sunt eficienţi. Timp de 25 de ani nu a murit niciun pacificator, nu s-a produs niciun conflict serios. Acum, concluzionăm că pacificatorii ruşi ameninţă cu pacea Republica Moldova", a mai spus Krasnoselski.

Vadim Krasnoselski consideră că, în cazul în care discuţiile în formatul 5+2 (Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina şi observatori din partea SUA şi UE) privind Transnistria nu vor progresa, Tiraspolul va avea dreptul să se adreseze către ONU prin intermediul Rusiei.

"În contextul în care noi observăm o stagnare a negocierilor în formatul 5+2, de ce nu am putea aduce procesul de negocieri pe o platformă nouă, la un nivel nou - ONU, unde va fi auzită vocea noastră şi unde va fi rezolvată problema noastră. Vom veni cu această propunere către Rusia. Timpul va arăta cum Rusia va aborda propunerile noastre. Rusia este garant în procesul de negocieri şi are dreptul de a veni cu asemenea propuneri la ONU", a precizat Krasnoselski.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici