Alegeri parlamentare în Republica Moldova: Peste 1.200 000 de cetăţeni au votat până la ora 18:00/ PMP: Zeci de autocare cu proruşi au trecut Nistrul/ Varniţa blocată de sute de cetăţeni | VIDEO

Cetăţenii Republicii Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a vota componenţa viitorului Parlament de la Chişinău, care va conduce ţara pentru următorii patru ani, secţiile de vot se deschid la ora 7:00 şi se închid la ora 21:00. Alegerile parlamentare din Republica Moldova se desfăşoară pentru prima dată după sistemul electoral mixt. Astfel, 50 de deputaţi vor fi aleşi conform sistemului proporţional, iar alegătorii vor vota partidul sau blocul electoral din circumscripţia naţională. Restul de 51 de deputaţi vor fi aleşi potrivit sistemului electoral uninominal. Alegătorii vor vota candidatul sau candidata din circumscripţia uninominală unde îşi au înregistrat domiciliul. În cazul primilor 50 de deputaţi, mandatele se distribuie proporţional în baza numărului de voturi obţinute de fiecare partid sau bloc electoral. Pragul electoral pentru un partid este de 6%, iar pentru un bloc electoral, 8%. În cazul circumscripţiilor uninominale, candidatul/candidata cu cel mai mare număr de voturi dintr-o circumscripţie va obţine mandatul de deputat. Cele mai recente sondaje de opinie arată că niciun partid nu va obţine majoritatea în Parlamentul de la Chişinău, situaţie care poate conduce la negocieri politice îndelungate pentru formarea guvernului sau chiar la alegeri anticipate. Potrivit sondajelor din ultimele săptămâni, Partidul Socialiştilor ar putea obţine între 40 şi 49% la sută din voturi, fiind urmat de Partidul Democrat din Moldova, condus de Vladimir Plahotniuc, cu un scor cuprins între 14% şi 19,5%, şi de Blocul electoral ACUM (Platforma DA şi PAS) - condus de Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate) şi de Andrei Năstase (Platforma Demnitate şi Adevăr) -, cu 16%.

3844 afișări
Imaginea articolului Alegeri parlamentare în Republica Moldova: Peste 1.200 000 de cetăţeni au votat până la ora 18:00/ PMP: Zeci de autocare cu proruşi au trecut Nistrul/ Varniţa blocată de sute de cetăţeni | VIDEO

Republica Moldova îşi alege duminică componenţa viitorului Parlament

UPDATE: Peste 1.200 000 de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat până la ora 18:00

Peste 1.200 000 de cetăţeni ai Republicii Moldova, circa 44% dintre alegători, au votat până la ora 18:00, a anunţat Comisia Electorală Centrală (CEC), subliniind că rata de participare este mai mare comparativ cu alegerile parlamentare din 2014, relatează jurnal.md.

De asemenea, CEC a precizat că cei mai în procesul electoral rămân vârstnicii, în timp ce tinerii de până la 25 de ani sunt cea mai pasivă categorie de alegători. În acelaşi timp, la mijlocul zilei a crescut uşor participarea alegătorilor din categoria de vârtsă 41-55 ani (25,57%).

Preşedinta CEC, Alina Russu, a declarat că în unele secţii de votare din afara Republicii Moldova s-au format cozi. Este vorba despre secţiile de votare din Frankfurt, Bologna, Modena, Parma.

  • Peste 2,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt chemaţi duminică la urne pentru a alege un nou Parlament.
  • Secţiile de votare se vor închide duminică, la ora 21.00.

„În 2014, până la ora 13:00, au ieşit la vot 21% de alegători înscrişi în cursa electorală pentru participare. În 2016, la alegerile prezidenţiale, la această oră, în primul tur au votat circa 28%, iar în turul doi, circa 29%”, a spus Alina Russu.

Până la această oră, peste 800 de mii de moldoveni şi-au exprimat votul, circa 27%. De asemenea, secţiile de votare deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului sunt asaltate.

Comisia Electorală Centrală informează că la unele secţii de votare de peste hotare, cum ar fi în Frankfurt sau Parma, s-au format cozi.

Dacă la Bucureşti, potrivit unor martori, prezenţa este slabă, la Consulatul Republicii Moldova din Frankfurt, prezenţa este mai mare. Zeci de moldoveni stau la coadă şi aşteaptă să voteze.

Alina Rusu a spus că cetăţenii pot verifica cât de aglomerate sunt secţiile de votare pe diaspora.voteaza.md.

Peste o oră se vor dechide şi secţiile de votare din SUA şi Canada.

Cozi la Iaşi la secţia unde pot vota moldovenii. La Cluj au votat 195 de persoane, iar la Galaţi 100

O coadă s-a format la secţia de votare din cadrul Consulatului General al Republicii Moldova de la Iaşi, unde moldovenii au mers să îşi aleagă noii parlamentari. La Galaţi zeci de moldoveni au trecut deja pe la secţia de votare, în timp ce la Cluj au votat 195 de persoane.

Iaşi

Duminică după-amiază, s-au format cozi la secţia de votare din cadrul Consulatului General al Republicii Moldova de la Iaşi, unde moldovenii au mers să îşi aleagă noii parlamentari. Marea majoritate a celor veniţi sunt studenţi basarabeni care învaţă în centrele universitare ieşene, dar şi cetăţeni moldoveni deţinători ai cetăţeniei române stabiliţi la Iaşi.

Printre cei care au votat la Iaşi s-a aflat şi interpretul de muzică populară Ion Paladi. Acesta era venit din Bucureşti la Iaşi pentru un eveniment şi a trecut pe la secţia de votare, pentru ca apoi să-şi continue drumul spre Piaţa Neamţ.

„Am votat pentru un viitor mai bun şi mai frumos pentru noi şi copii noştri", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Ion Paladi.

La secţia de vot de la Consulatul Republicii Moldova de la Iaşi au fost trimise 5.000 de buletine de vot pentru circumscripţia naţională şi 5.000 de buletine de vot pentru circumscripţia uninominală.

Galaţi

Sute de persoane au trecut duminică pe la secţia de votare amenajată în sediul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul Republicii Moldova. Procesul electoral s-a desfăşurat fără incidente, iar moldovenii care au votat spun că doresc prosperitate, eliminarea corupţiei, un viitor la ei în ţară şi alegeri corecte.

Secţia de votare din Galaţi este deschisă în special pentru studenţii basarabeni aflaţi la studii în centrul universitar gălăţean. Zeci de tineri au votat duminică gândindu-se la viitor şi sperând că într-o zi se vor întoarce acasă.

„Sunt chestii la noi în ţară pentru care se încearcă găsirea unei rezolvări, nu s-a reuşit. De aceea, noi tinerii încercăm să facem alegerea corectă, ne informăm, analizăm situaţia, analizăm ce a fost, încercăm să ne construim viitorul, dar nu depinde doar de noi. Nu noi conducem ţara, nu noi facem alegerea finală. Sunt din Republica Moldova, sunt studentă la Galaţi în anul 1, la jurnalism şi sper să profesez acasă”, a spus Cristina, una dintre studentele de la Universitatea „Dunărea de Jos”.

La secţia de votare au ajuns şi moldoveni aflaţi în tranzit sau stabiliţi în Galaţi. Chiar dacă locuiesc departe de casă, ei spun că au votat pentru schimbare şi vor ca alegerile să fie corecte

„Dorim ca Republica Moldova să se schimbe spre binele ţării şi al populaţiei. Am votat pentru un viitor prosper. Aşteptăm ca alegerile să fie corecte, să nu mai fie falsificate”, a declarat un medic stomatolog.

La Galaţi au votat şi persoane în vârstă care vor un viitor diferit pentru copiii şi nepoţii lor.

Nadejda Dabrija, fosta învăţătoare, 82 de ani , a venit la rude în Galaţi. „Sperăm să fie mai bine, dorim un viitor mai bun pentru copiii noştri, nepoţii şi strănepoţii noştri. Eu sunt din raionul Roşcani, sunt fostă învăţătoare”, a spus Nadejda Dabrija.

Ludmila Cordoneanu locuieşte în Focşani şi a parcurs aproape 100 de kilometri împreună cu soţul şi doi copii ca să voteze la secţia din Galaţi.

„Am venit cu gânduri bune. Sperăm ca fiecare să-şi facă datoria de cetăţean al Republicii Moldova şi să vină al vot. Aşteptăm să se schimbe foarte multe lucruri. Ţara arată jalnic la momentul actual”, a spus Ludmila Cordoneanu la ieşirea de la urne.

La secţia de votare din Galaţi nu au fost incidente. Până la finalul zilei, la urna de la universitatea gălăţeană sunt aşteptaţi aproximativ 700 de cetăţeni din Republica Moldova.

„Nu avem niciun fel de probleme, nici un fel de incidente, totul decurge bine. Până acum (n.r. ora 13.00) au votat aproximativ 100 de persoane. Dacă luăm în calcul numărul de cetăţeni care a votat la alegerile anteriore, ne aşteptăm la 700 de persoane. Secţia deserveşte Brăila, Vrancea, aşteptăm cetăţenii la vot”, a declarat preşedintele secţiei de votare de la Galaţi, Nicolae Mâinea.

Secţia de votare de la Galaţi s-a deschis la ora 7.00 şi se va închide la ora 21.00.

Cluj-Napoca

Şi la Cluj-Napoca au votat în mare parte studenţi.

Preşedintele Secţiei de votare deschisă la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, Gheorghe Soltan, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că la urne sunt aşteptate peste 1.500 de persoane.

„Activitatea a început la ora 7, procesul de votare decurge normal, iar secţia se va închide la ora 21. Până duminică la amiază votaseră peste 195 de cetăţeni ai Republici Moldova. Avem liste suplimentare şi estimăm că ar putea vota peste 1500 de persoane, studenţi dar şi oameni în vârstă”, a spus Soltan.

Una dintre studentele din Republica Moldova care învaţă la Cluj-Napoca, Alina, a afirmat că a votat pentru o schimbare în bine.

„Vrem un viitor mai bun pentru Republica Moldova, pentru părinţii noştri şi fraţii noştri care sunt acolo, iar acest viitor nu poate fi decât alături de UE”, a spus aceasta.

Adrian, un student care a venit din Târgu-Mureş să voteze la Cluj-Napoca, a spus că a votat pentru un viitor prosper, pentru o viaţă mai bună în Republica Moldova.

Câteva zeci de alegători din Republica Moldova nu au putut vota la Cluj-Napoca deoarece aveau paşapoartele expirate şi nu s-a putut vota cu cartea de identitate.

Rata de participare la vot este de 15 la sută până la ora 11.00

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a anunţat că rata de participare la secţiile de vot a ajuns la 15 la sută până la ora 11.00, astfel au votat circa 415.000 de cetăţeni.

Secţiile de votare s-au deschis duminică, la ora 7.00, în Republica Moldova pentru alegerile parlamentare.

Sunt aşteptaţi la urne peste 3 milioane de alegători. În total au fost deschise 2141 de secţii de votare, dintre care 123 peste hotare.

Eugen Tomac, despre alegerile din Republica Moldova: Deja zeci de autocare cu proruşi au trecut Nistrul

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a atras un semnal de alarmă cu privire la alegerile din Republica Moldova, susţinând că zeci de autocare cu proruşi au trecut deja Nistrul pentru a vota. El mai afirmă că bătălia nu este despre cine va conduce sau nu, ci despre anexarea din nou a Republica Moldova de către Rusia.

”De mai bine de o oră a început votul peste Prut. Sunt alegeri decisive pentru următorii zece ani pentru R. Moldova. Bătălia nu este despre cine va conduce sau nu, ci despre anexarea din nou a R. Moldova de către Rusia. Spre deosebire de cetăţenii R. Moldova care invocă dezamăgirea sau lehamitea, proruşii ies la vot. Deja zeci de autocare din Transnistria au trecut Nistrul şi votează masiv în sectiile speciale deschise special pentru cei din zona de conflict pe teritoriul R. Moldova. Ei ştiu de ce s-au mobilizat, rămâne de văzut dacă şi cetăţenii moldoveni care întodeauna s-au mobilizat în ceasul al 12-lea ştiu pentru ce să iasă masiv la vot. Acum ori niciodată!”, a scris pe Facebook Eugen Tomac.

Varniţa blocată de zeci de autocare şi sute de cetăţeni aduşi din stânga Nistrului

Sute de oameni aduşi organizat cu autocarele au dat năvală dis-de-dimineaţă în mai multe secţii de votare deschise pentru cei din stânga Nistrului, reţelele de socializare abundă de imagini cu autocare în rând şi cu mulţimi de oameni care se îndreaptă spre secţiile de votare, relatează jurnal.md.

Imagini incredibile vin de la Varniţa, acolo unde localitatea, dar în special secţiile de votare sunt pur şi simplu paralizate de zeci de autocare cu cetăţeni aduşi din stânga Nistrului, anunţă portalul unimedia.info.

Potrivit localnicilor, primele autocare au ajuns în localitate pe la ora 6.50. Din primele informaţii se pare că alegătorii au fost adunaţi de structurile de forţă transnsitrene, dar şi angajaţii companiei Sheriff. Martorii spun că ei au fost instruiţi să voteze candidaţii democraţi şi pentru participare vor primi câte 20 de dolari. Despre acest ucru a vorbit şi preşedintele Igor Dodon. Reprezentanţii PDM nu au comentat deocamdată informaţiile.

„Uitaţi-vă cum vin din nou cu sutele, cu miile, transnistrenii care nu achită un leu în bugetul naţional, vin şi ne hotărăsc soarta. Moldoveni, ieşiţi la votare, nu le daţi voie să ne hotărască soarta. E straşnic ce se întâmplă”, scrie Vasile Dânga, unul dintre internauţi, care a surprins imagini cu rândurile de alegători care mărşăluiesc organizat spre secţia de votare.

La Rezina, batalionul de alegători au fost aduşi chiar înainte de deschiderea secţiei de votare. „Ora 6:54, uitaţi-vă cum vine lumea la secţia de la casa de cultură din Rezina. Ce patrioţi sunt oamenii din Pridnestrovia. Nu-s indiferenţi deloc faţă de ceea ce se face la noi în ţară”, a ironizat Ilian Caşu, care a postat imaginile.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a venit cu unele precizări privind anumite situaţii apărute în desfăşurarea procesului electoral de astăzi din Republica Moldova.

Astfel, privind cazurile de transportare la secţiile de votare a cetăţenilor cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale au precizat că legislaţia naţională nu prevede interdicţii privind transportarea cetăţenilor către secţiile de votare.

"Aceste cazuri urmează să fie documentate în modul corespunzător şi examinate inclusiv prin prisma fenomenului de corupere a alegătorilor. Inspectoratul General de Poliţie a fost sesizat despre aceste fapte", au menţionat reprezentanţii CEC.

Totodată, CEC a subliniat că în cazurile când alte persoane autorizate observă desfăşurarea procesului electoral în cadrul secţiilor de votare şi încearcă să influenţeze decizia alegătorilor despre participarea la scrutin, se atenţionează că doar funcţionarii electorali se pot implica în procesul de organizare a votării.

"Aceştia eliberează alegătorilor toate tipurile de buletine de vot, atât pentru alegerile parlamentare, cât şi pentru referendumul republican consultativ, fapt pentru care alegătorii vor semna în listele electorale. Decizia de a vota în cadrul referendumului şi a alegerilor parlamentare aparţine alegătorului", a potrivit reprezentanţilor CEC.

Republica Moldova îşi alege duminică componenţa viitorului Parlament

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici