Revenirea lui Băsescu la Cotroceni, comentată de presa internaţională

Parlamentul a aprobat luni revenirea lui Băsescu în funcţia de preşedinte, la şase zile după ce CC a invalidat referendumul privind destituirea sa, convocat de majoritatea parlamentară, punând capăt unei lupte politice cu repercusiuni economice, anunţă principalele agenţii de presă internaţionale.

2396 afișări
Imaginea articolului Revenirea lui Băsescu la Cotroceni, comentată de presa internaţională

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit procedurii, unul dintre cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale, Ştefan Minea, a anunţat în faţa celor două Camere reunite ale Parlamentului "încheierea interimatului asigurat de către preşedintele Senatului Crin Antonescu şi reluarea de către (Traian) Băsescu a prerogativelor constituţionale", relatează agenţia France Presse (AFP), într-un material preluat de publicaţiile Le Figaro, Le Parisien şi postul paneuropean Euronews.

Parlamentarii Uniunii Social-Liberale (USL, coaliţia la putere) au anunţat iniţial că au decis să boicoteze reuniunea Parlamentului, după care s-au reunit în sală pentru a asigura cvorumul, precizează agenţia franceză.

Ei ar fi fost chemaţi la ordine de către premierul social-democrat Victor Ponta, care le-ar fi trimis mesaje SMS din Africa de Sud, unde asistă la o reuniune a Internaţionalei Socialiste, potrivit presei locale, citată de AFP.

Ponta a oferit asigurări în mai multe rânduri, săptămâna trecută, că majoritatea "nu doreşte să întârzie" revenirea lui Băsescu la preşedinţie prin artificii procedurale, chiar dacă premierul român a declarat că decizia Curţii este, în opinia sa, "ilegală şi nedreaptă".

Un fost premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu (USL) a calificat, de asemena, drept un "abuz" decizia Curţii Constituţionale (CC) care, în opinia sa, "a ignorat votul unei majorităţi a românilor", favorabili destituirii lui Băsescu.

Curtea, gardianul Constituţiei române, a decis marţi cu o majoritate de şase din nouă judecători că referendumul privind destituirea lui Băsescu nu poate fi validat, din cauza unei participări inferioare pragului minim de 50% plus unu dintre alegătorii înscrişi pe liste. Peste 87% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne s-au pronunţat pentru destituirea lui Băsescu.

Preşedintele de centru-dreapta, care a fost suspendat din funcţie de către Parlament la 6 iulie, urmează, totuşi, să coabiteze cu majoritatea parlamentară de centru-stânga, condusă de Ponta şi Antonescu, conchide AFP.

Agenţia Reuters scrie că Parlamentul a recunoscut luni decizia CC potrivit căreia preşedintele suspendat Traian Băsescu trebuie să se întoarcă la Cotroceni, punând capăt unei confruntări politice care a condus la o creştere a preţurilor, într-un material preluat de Irish Sun.

Încercarea alianţei de stânga a premierului Ponta de a-l îndepărta din funcţie pe rivalul său de dreapta a declanşat critici din partea Uniunii Europene (UE) şi Statelor Unite cu privire la respectarea de către Guvernul pe care îl conduce a statului de drept şi sistemului judiciar, notează agenţia.

CC a invalidat referendumul privind destituirea lui Băsescu din cauza prezentării la urne a mai puţin de jumătate din electorat, chiar dacă 88% dintre cei care au votat s-au pronunţat pentru demiterea preşedintelui, precizează Reuters.

De asemenea, agenţia Associated Press (AP) scrie că decizia CC de invalidare a destituirii preşedintelui României a fost aprobată de către Parlament, într-un material preluat de către Washington Post, postul ABC NEWS şi Wall Street Journal.

Parlamentarii s-au întrunit luni într-o sesiune extraordinară pentru citirea hotărârii CC, singura condiţie pentru aprobarea acesteia fiind prezenţa majorităţii parlamentarilor, subliniază AP.

Luna trecută, Parlamentul l-a suspendat din funcţie pe Băsescu în vederea destituirii, după ce majoritatea aleşilor a votat acuzaţia conform căreia acesta a încălcat grav Constituţia. Un referendum a fost organizat la 29 iulie, în cadrul căruia majoritatea celor care s-au prezentat la urne au susţinut decizia Parlamentului. Însă CC a invalidat ulterior referendumul, din cauza neatingerii unui prag al prezenţei la urne, precizează agenţia.

Luni, doar peste 50% dintre parlamentari s-au prezentat la sesiunea specială, notează AP, care îl citează pe preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea care, după vot, a declarat "suntem un stat european şi suntem obligaţi să respectăm legea".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici