România urcă pe locul 40 în clasamentul celor mai paşnice ţări din lume. Vezi care sunt cele mai violente ţări

România ocupă locul 40 în clasamentul celor mai paşnice ţări din lume, urcând cinci poziţii faţă de 2010, potrivit Indicelui Global al Păcii (GPI) pe 2011, publicat miercuri.

5332 afişări

Imaginea articolului România urcă pe locul 40 în clasamentul celor mai paşnice ţări din lume. Vezi care sunt cele mai violente ţări

România urcă pe locul 40 în clasamentul celor mai paşnice ţări din lume. Vezi care sunt cele mai violente ţări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scorul României s-a schimbat uşor în 2011, urcând pe locul 40,după ce cu un an înainte ocupa locul 45, după o deteriorareaccentuată pe fondul instabilităţii politice şi a nesiguranţeieconomice.

În cadrul Europei Centrale şi de Est, România estedevansată de Cehia, Slovenia, Ungaria, Polonia, Slovacia şiCroaţia, clasându-se pe locul şapte în regiune. Un indicemai slab decât al României înregistrează însă ţările baltice(Lituania, Letonia, Estonia), Italia, Bulgaria (locul 53), Greciaşi Ciprul, toate membre UE.

Republica Moldova se clasează pe locul 59 în lume, faţă de 66anul trecut, imediat după Bulgaria, în rândul ţărilor europene.Aceasta devansează Bosnia, Albania, Ucraina, Macedonia, Serbia şiMuntenegru.

Rezultatele Indicelui Global al Păcii (GPI) pe 2011arată că lumea este, pentru a treilea an consecutiv mai puţinpaşnică, deteriorarea climatului fiind însă mai mică decâtîntre 2009 şi 2010. Ameninţarea cu atacuri teroriste şiprobabilitate unor manifestaţii violente au fost principalii doifactori care au făcut ca lumea să fie mai puţin paşnică în 2011,potrivit Indicelui Global al Păcii.

GPI, realizat de Institutul pentru Economie şi Pace(IEP), permite estimarea conflictelor internaţionale şi interneactuale, nivelul de siguranţă şi militarizare în societate, încadrul a 153 de ţări, în funcţie de 23 de indicidiferiţi.

Raportul pe 2011 arată impactul asupra clasamentelor naţionaleal "primăverii arabe". Astfel, Libia (locul 143) a înregistrat oscădere considerabilă de 83 de locuri, Bahrain (locul 123) apierdut 51 de locuri, iar Egiptul (locul 73) a pierdut în clasament24 de poziţii.

Agitaţia socială provocată de instabilitatea economică a condus,de asemenea, la un declin al păcii în Grecia (locul 65), în Italia(locul 45), în Spania (locul 28), în Portugalia (17) şi în Irlanda(locul 11).

"Scăderea indicelui în acest an este puternic legată deconflictul dintre cetăţeni şi guverne. Naţiunile trebuie săgăsească alte modalităţi decât forţa militară pentru a ajunge lastabilizarea ţărilor", a declarat Steve Killelea, fondatorul şipreşedintele IEP.

Islanda este ţara cea mai paşnică din lume, ea fiindurmată de Noua Zeelandă, Japonia, Danemarca şi Cehia.Irakul (locul 152) a evitat pentru prima dată ultimul loc înclasament. Africa subsahariană rămâne regiunea cel mai puţinpaşnică, incluzând 40 la sută dintre ţările cel mai puţin paşnicedin lume, între care Sudanul (locul 151) şi Somalia (ultimulloc).

Pentru al cincilea an consecutiv, Europa Occidentală esteregiunea cea mai paşnică din lume, majoritatea ţărilor saleclasându-se pe primele 20 de locuri. Patru ţări scandinave se aflăîn primele zece, Suedia înregistrând o scădere (locul 13) din cauzaindustriei sale de fabricare de armament şi a volumuluiexporturilor de arme convenţionale.

Apartenenţa la Uniunea Europeană are o influenţă pozitivă asupraţărilor membre din Europa Centrală şi Occidentală, dacă se are învedere exemplul Cehiei, care se clasează pentru prima dată pe loculcinci în lume, sau al Sloveniei, care ocupă poziţia a zecea.

Europa Centrală şi de Est rămâne pe locul al treilea al celormai paşnice regiuni din lume, după Europa Occidentală şi America deNord.

Luând în considerare scorurile înregistrate de la prima ediţie aGPI în 2007 şi ajustându-le pentru includerea unor ţărisuplimentare, regiunea a devenit mai paşnică în 2009, nivelul ascăzut în 2010, parţial din cauza crizei economice globale, în timpce în 2011 a fost înregistrată o îmbunătăţire uşoară.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
ROMÂNIA ,
GPI ,
PACE
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.