Românii din Belgia strâng fonduri pentru tânărul rănit în explozia din Piatra Neamţ/ Pintea: Statul asigură transferul şi tratamentul pacientului

Mai mulţi români din Belgia s-au mobilizat şi organizează o campanie de strângere de fonduri pentru românul rănit în explozia de la Piatra Neamţ şi transportat în acel stat pentru îngrijiri şi operaţie. Comunitatea românilor încearcă să găsească şi cazare pentru familia tânărului.

530 afișări
Imaginea articolului Românii din Belgia strâng fonduri pentru tânărul rănit în explozia din Piatra Neamţ/ Pintea: Statul asigură transferul şi tratamentul pacientului

Românii din Belgia strâng fonduri pentru tânărul rănit în explozia din Piatra Neamţ

„Cautam cazare in Charleroi, cat mai aproape de Grand Hôpital De Charleroi - I.m.t.r., Rue de Villers 1, 6280 Loverval, Belgium! Aceasta cerere este pentru tatal lui Alexandru Băiaşu, tanarul de 29 de ani, victima a incendiului din Piatra Neamt, transferat ieri la acest spital. In acest moment doomnul Ionel Băiaşu a primit o camera la subsolul spitalului, o camera folosita de medicii de garda dar este o solutie temporara. Va trebui sa fie acolo, alaturi de Alexandru, saptamani bune de acum inainte. (...) Vom publica periodic ce donatii s-au facut, cu pastrarea confidentialitatii datelor personale a donatorilor”, a scris pe pagina sa de Facebook Cornel Radu-Loghin, unul dintre iniţiatorii campaniei.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează vineri că tânărul rănit în explozia de la Piatra Neamţ şi transferat la un spital din Belgia va fi operat luni, deoarece, potrivit spuselor medicilor din acel stat, pacientul mai are nevoie de tratament pentru stabilizare.

Tânărul rănit în explozia de miercuri din Piatra Neamţ urmează să fie operat luni, informează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, care mai precizează că medicii belgieni consideră că pacientul mai are nevoie de tratament pentru stabilizare.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, vineri dimineaţă, la Sibiu, că a primit în urmă cu câteva minute raportul în ceea ce priveşte starea tânărului grav rănit în explozia care s-a produs miercuri la un bloc de locuinţe din Piatra Neamţ.

”Este 50 - 50, şansele. Nu a putut fi operat, doar curăţate plăgile, pentru că starea lui este încă foarte gravă. Medicul care-l ţine sub observaţie este optimist în ceea ce-l priveşte, deşi starea sa este forte gravă”, a răspuns unei întrebări Sorina Pintea.

Tânărul cu arsuri pe 65 la sută din corp a fost transferat joi în Belgia, după ce a fost dus cu ambulanţa de la Piatra Neamţ la Iaşi în stare gravă, intubat şi ventilat mecanic, şi operat acolo.

O explozie urmată de incendiu s-a produs miercuri, într-un bloc din Piatra Neamţ, trei persoane fiind transportate la spital. Tânărul cu rănile cele mai grave a reuşit să iasă singur din bloc, iar apoi a leşinat.

Pintea, despre campania românilor din Belgia: Statul asigură transferul şi tratamentul pacientului

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a explicat, vineri, la Sibiu, întrebată despre campania umanitară a românilor din Belgia pentru tânărul rănit în explozia din Piatra Neamţ şi pentru a găsi un loc de cazare unde să stea familia, că statul român asigură doar transferul şi tratamentul pacientului.

"Statul român asigură transferul şi tratamentul pacienţilor. Tatăl lui ştiu că a fost cazat în spital. (...) Statul român asigură tratamentul şi cazarea pacientului. (...) Am asigurat transferul şi asigurăm costurile tratamentului. Pentru copiii până în 18 ani, statul român asigură cazarea părinţilor", a declarat ministrul Sorina Pintea, în conferinţă de presă, la Sibiu.

Întrebată dacă de acum orice caz de persoană cu arsuri grave va fi transferată în străinătate, Sorina Pintea a spus că „îl trimitem acolo unde el poate fi tratat corespunzător”.

"În acest moment avem 11 (paturi pentru mari arşi – n.r.), pentru că celelalte paturi, toate sunt ocupate şi dacă, Doamne fereşte, mai apare un pacient, decizia este uşoară: îl trimitem acolo unde el poate fi tratat corespunzător. Asta s-a întâmplat şi alaltăieri (miercuri – n.r.), paturile erau ocupate, pacientul avea nevoie de ajutor şi atunci am luat decizia să îl trimitem în străinătate", a răspuns Sorina Pintea.

Pintea a explicat că tânărul cu arsuri nu este singurul care a fost transferat în străinătate, în acest an, însă nu toate cazurile au fost publice.

"Unele cazuri nu au fost publice, acum s-a întâmplat să fie public, dar am mai făcut anul acesta transferuri", a mai spus ministrul

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici