Rusia a trimis trupe în Belarus pentru exerciţii comune. Lukaşenko: „Sunt nişte capetele fierbinţi care cer război”

  • Rusia a trimis trupe suplimentare în Belarus pentru exerciţiile comune ce vor începe în februarie.
  • Mişcarea ar putea stârni temeri de invazie deoarece exerciţiile sunt planificate şi lângă graniţele statelor membre NATO, Polonia şi Lituania.
6168 afișări
Imaginea articolului Rusia a trimis trupe în Belarus pentru exerciţii comune. Lukaşenko: „Sunt nişte capetele fierbinţi care cer război”

Rusia a început să trimită trupe în Belarus pentru exerciţii militare comune, într-o mişcare care ar putea creşte temerile celor din vest cu privire la o posibilă pregătire a Moscovei pentru o invazie.

Exerciţiile militare comune, denumite United Resolve, urmează să aibă loc în timp ce Rusia adună  forţe de-a lungul graniţei de est a Ucrainei, ameninţând cu o potenţială invazie ce ar putea declanşa cel mai mare conflict din Europa din ultimii zeci de ani.

Mai multe videoclipuri postate pe reţelele de socializare din Belarus arătau diverse vehicule militare care soseau pe platformele unor vagoane deţinute de compania de căi ferate a Rusiei. Alexander Volfovich, actualul secretar al Consiliului de Securitate de Stat al Republicii Belarus, a declarat într-un briefing că trupele ruseşti au venit, într-adevăr, ceva mai repede decât era programat.

Alexander Lukaşenko a răspuns presiunilor internaţionale prin întărirea legăturilor cu Rusia, oferind sprijin vocal pentru consolidarea militară a lui Putin, în timp ce acesta primeşte sprijin diplomatic şi economic de la Kremlin pentru a lupta împotriva sancţiunilor occidentale. El a abandonat, de asemenea, poziţia neutră a ţării sale cu privire la conflictul din Ucraina şi a susţinut public anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Exerciţiile vor avea loc în vestul Belarusului, în apropiere atât de graniţele statelor membre NATO, Polonia şi Lituania, cât şi de flancul sudic cu Ucraina, a spus Lukaşenko.

„Stabiliţi o dată exactă şi anunţaţi-ne, astfel încât să nu fim învinuiţi că am adunat din senin nişte trupe aici, de parcă ne pregătim să mergem la război”, a spus liderul Belarusului înalţilor oficiali militari, citat de The Guardian.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat, înainte de o întâlnire cu omologul său rus ce a avut loc marţi, că speră ca tensiunile să fie rezolvate pe cale diplomatică, Moscova riscând să plătească un „preţ mare” în caz contrar.

Nu au fost specificate numere concrete de trupe trimise şi nici un interval de timp exact pentru exerciţiile comune Rusia-Belarus pe care Putin le-a anunţat în timpul unui summit cu Lukaşenko, de la sfârşitul lunii decembrie.

Liderul Belarusului a mai spus că exerciţiile sunt necesare din cauza prezenţei forţelor NATO în Polonia şi în statele baltice vecine. Totodată, există o îngrijorare şi cu privire la desfăşurarea de trupe din Ucraina.

„De ce ni se reproşează nouă şi Rusiei că ţinem manevre, exerciţii şi aşa mai departe când ai venit de departe?” a precizat Lukaşenko, subliniind că ţările occidentale au trimis aproape 30.000 de soldaţi în apropierea graniţelor ţării sale. „Sunt nişte capetele fierbinţi care cer război. Auzim aceste declaraţii”.

Volfovich a mai spus că exerciţiile vor implica soldaţi bieloruşi şi ruşi care se vor antrena pentru a respinge atacurile aeriene şi terestre, pentru a neutraliza sabotorii inamici şi pentru a practica alte manevre. De asemenea, el a minimizat semnificaţia momentului lor, spunând că nu este „nimic extraordinar” deoarece aceste exerciţii au fost anunţate încă de la finalul anului trecut.

Rapoartele din Rusia au arătat că mai multe echipamente militare, inclusiv tancuri şi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, au fost transportate prin toată ţara către Ucraina în ultima săptămână.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici