Rusia ameninţă că petrolul va costa 300 de dolari dacă Occidentul interzice exporturile sale de energie

Rusia a ameninţat că va închide o conductă majoră de gaze către Germania şi a avertizat că preţul petrolului va ajunge la 300 de dolari dacă Occidentul va continua cu interzicerea exporturilor sale de energie, scrie CNBC.

1082 afișări
Imaginea articolului Rusia ameninţă că petrolul va costa 300 de dolari dacă Occidentul interzice exporturile sale de energie

"Este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecinţe catastrofale pentru piaţa globală", a declarat luni vicepremierul rus Alexander Novak, într-un discurs la televiziunea de stat. "Creşterea bruscă a preţurilor ar fi imprevizibilă. Ar fi de 300 de dolari pe baril, dacă nu chiar mai mult".

Novak a citat, de asemenea, decizia Germaniei de luna trecută de a opri certificarea gazoductului Nord Stream 2, spunând: "Avem tot dreptul să luăm o decizie şi să impunem un embargo asupra pompării gazului prin gazoductul Nord Stream 1".

"Până în prezent, nu luăm o astfel de decizie", a spus Novak. "Dar politicienii europeni, cu declaraţiile şi acuzaţiile lor împotriva Rusiei, ne împing spre acest lucru."

Comentariile sale vin în contextul în care atacul Rusiei asupra Ucrainei a intrat bine în a doua săptămână, iar criza umanitară deja gravă se aşteaptă să se acentueze, pe măsură ce Kremlinul îşi continuă invazia.

ONU a declarat că 1,7 milioane de refugiaţi au părăsit Ucraina de când a început invazia Rusiei, la 24 februarie, descriind-o ca fiind "criza refugiaţilor cu cea mai rapidă creştere în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial".

Statele Unite s-au gândit dacă să impună o interdicţie asupra exporturilor de petrol şi gaze ale Rusiei.

Cu toate acestea, Germania, Olanda şi Marea Britanie au părut să se retragă de la un embargo coordonat al Occidentului asupra exporturilor de energie rusească.

Analiştii din domeniul energiei au avertizat că o interdicţie asupra petrolului şi gazelor ruseşti ar avea repercusiuni seismice asupra pieţelor energetice şi a economiei mondiale.

Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume, după SUA şi Arabia Saudită, şi cel mai mare exportator de ţiţei pe pieţele globale. Este, de asemenea, un important producător şi exportator de gaze naturale.

Uniunea Europeană primeşte aproximativ 40% din gazele sale prin intermediul conductelor ruseşti, dintre care câteva trec prin Ucraina.

Preţul petrolului a urcat luni la maximele ultimilor 14 ani, participanţii de pe piaţa energiei concentrându-se pe perspectiva unor sancţiuni complete asupra exporturilor de energie ale Rusiei.

Contractele futures internaţionale de referinţă pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 2,1%, tranzacţionându-se la 125,75 dolari pe baril marţi dimineaţă la Londra, în timp ce contractele futures americane West Texas Intermediate au crescut cu 2%, la 121,83 dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
petrol,
rusia,
preţ

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici