Rusia vrea să legitimeze o eventuală invazie. Parlamentul Rusiei solicită recunoaşterea independenţei regiunilor Doneţk şi Lugansk din Ucraina

  • Parlamentul rus va organiza săptămâna viitoare consultări cu privire la o idee de a face apel la preşedintele Vladimir Putin să recunoască două regiuni separatiste pro-ruse din estul Ucrainei ca state independente, a declarat vineri preşedintele Camerei.
  • Masarea trupelor ruseşti în apropierea Ucrainei a stârnit îngrijorări în rândul ţărilor occidentale că ar putea izbucni un război între fostele state din cadrul URSS, ale căror legături au fost tensionate de la anexarea Crimeei de către Moscova şi de la începutul unei insurgenţe susţinute de Rusia în estul Ucrainei în 2014.
16714 afișări
Imaginea articolului Rusia vrea să legitimeze o eventuală invazie. Parlamentul Rusiei solicită recunoaşterea independenţei regiunilor Doneţk şi Lugansk din Ucraina

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, a făcut acest anunţ înainte de discuţiile de vineri de la Geneva dintre cel mai înalt diplomat rus şi secretarul de stat american Antony Blinken, pentru a discuta despre tensiunile în creştere din cauza Ucrainei, potrivit Reuters

Recunoaşterea formală a autoproclamatei Republici Populare Doneţk şi a Republicii Populare Lugansk din Donbass, în estul Ucrainei, este văzută ca un potenţial pas pe care Putin l-ar putea face dacă nu reuşeşte să obţină garanţiile de securitate pe care le caută din partea Occidentului. 

Kremlinul a reacţionat vineri cu răceală la iniţiativa parlamentară. Acesta a declarat că este important să se evite paşii care ar putea creşte tensiunile şi a avertizat împotriva încercării de a obţine puncte politice într-o situaţie fragilă.

Volodin, într-o declaraţie postată pe contul său de pe serviciul de mesagerie Telegram, a declarat că a fost luată decizia de a examina în continuare un proiect de rezoluţie parlamentară prezentat miercuri de 11 legislatori - inclusiv liderul Partidului Comunist, Gennady Zyuganov - care a afirmat că Rusia trebuie să recunoască oficial cele două regiuni ca fiind independente pentru a proteja locuitorii lor de ameninţări externe.

Volodin a declarat că partidul pro-Putin aflat la putere, Rusia Unită, este îngrijorat de securitatea ruşilor care locuiesc în cele două zone separatiste. Moscova a înmânat peste 600.000 de paşapoarte ruseşti rezidenţilor din 2014.

"Întrebarea supusă examinării noastre este una foarte serioasă şi responsabilă", a declarat Volodin.

El a spus că, prin urmare, ar fi corect ca ea să fie discutată săptămâna viitoare între liderii principalelor partide reprezentate în parlament şi apoi de către consiliul de conducere al Dumei, care decide cu privire la calendarul şi volumul de lucru al camerei.

"Vedem că preşedintele (ucrainean) Zelenski ignoră acordurile (de pace) de la Minsk. NATO vrea să ocupe Ucraina. Ambele lucruri pot duce la o tragedie. Nu trebuie să lăsăm să se întâmple acest lucru", a declarat Volodin.

Zelenski a declarat în repetate rânduri că este deschis la discuţii cu Rusia, în timp ce liderii occidentali au precizat că nu există nicio perspectivă pe termen scurt ca Ucraina să adere la NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici