Sauli Niinisto, favorit în alegerile prezidenţiale din Finlanda

Conservatorul proeuropean Sauli Niinisto este favoritul alegerilor prezidenţiale din Finlanda, unde primul tur de scrutin va avea loc duminică, campania sa electorală fiind axată în principal pe rolul ţării în UE şi în zona euro.

128 afișări
Imaginea articolului Sauli Niinisto, favorit în alegerile prezidenţiale din Finlanda

Sauli Niinisto (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Niinisto, la vârsta de 63, este omul politic cel mai experimentat din Finlanda. Membru al partidului Coaliţia Naţională al Premierului Jyrki Katainen, el îi devansează pe ceilalţi adversari politici conform sondajelor, profilându-se chiar o victorie în primul tur.

În urma ultimelor sondaje, candidatul conservator ar obţine între 40 la sută şi 50 la sută din voturi.

Euroscepticul Paavo Vayrynen, membru al partidului de centru, ar obţine 17 la sută dintre voturi. Timo Soini, carismaticul lider al Partidului Finlandezilor ar putea obţine nouă la sută dintre voturi, conform sondajelor. Candidatul Ligii Verzi, Pekka Haavisto, este creditat cu 17 la sută din intenţiile de vot.

TITLURILE ZILEI

Din 4,4 milioane de alegători, 1,3 milioane şi-au exprimat opinia în avans.

Dacă Niinisto nu va obţine 50 la sută din voturi duminică, al doilea tur este programat pe 5 februarie pentru a desemna pe succesorul foarte popularei Tarja Halonen, ajunsă la sfârşitul celui de al doilea mandat succesiv de şase ani.

Şef al armatei, preşedintele numeşte şi demite miniştri, promulgă legi şi hotărăşte împreună cu Guvernul asupra politicii externe. Puterea preşedintelui a mai scăzut în ultimii ani, mai ales după ce în luna octombrie i s-a retras prerogativa asupra politicii europene în favoarea Guvernului.

În timpul campaniilor electorale, candidaţii s-au confruntat mai ales pe tema politicii europene şi pe cea a datoriei în zona euro, dar şi pe cele privind readerarea la NATO sau reformele municipale.

Finlanda este una dintre membrele zonei euro care a păstrat calificativul AAA din partea agenţiilor de rating.

Finlandezii au trecut printr-o lungă perioadă de austeritate în anii '90. Majoritatea nu au fost de acord cu dorinţa UE de a împrumuta financiar Grecia, considerând că Atena este responsabilă de proasta gestionare a economiei.

Niinisto a insistat însă asupra faptului că economia finlandeză foarte dependentă de exporturi este direct influenţată de o funcţionare bună a zonei euro şi că abandonarea monedei unice nu este o idee bună. "Finlanda a ajuns în această poziţie datorită apartenenţei la UE şi la zona euro", menţiona acesta în timpul campaniei.

Soini, având 49 de ani şi mare învingător al alegerilor legslative din aprilie 2011 care au propulsat formaţiunea sa politică în poziţia a treia a forţelor parlamentare, a insistat în discursurile sale asupra rezultatelor bune ale ţărilor nordice care nu sunt membre ale zonei euro, ca Suedia şi Danemarca.

Ecologistul Pekka Haavisto, în vârstă de 53 de ani, ar "putea seduce tinerii alegători" axându-se pe rezolvarea conflictelor, pe subiecte de egalitate socială şi de mediu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici