Scandalul cărnii de cal - Comisar european: Sunt necesare progrese în materie de trasabilitate a alimentelor

Michel Barnier, comisarul european pentru Piaţă Internă şi Servicii, a apreciat luni că vor trebui înregistrate progrese în materie de trasabilitate a alimentelor în Europa, după descoperirea cărnii de cal în loc de vită în produse congelate.

152 afișări
Imaginea articolului Scandalul cărnii de cal - Comisar european: Sunt necesare progrese în materie de trasabilitate a alimentelor

Scandalul cărnii de cal - Comisar european: Sunt necesare progrese în materie de trasabilitate a alimentelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din ceea ce ştiu, nu există problema siguranţei alimentare. Prin urmare, nu vorbim de scandal sanitar (...) Dar este un scandal şi va trebui ca justiţia (...) să fie nemiloasă cu cei care au comis înşelătoria sau frauda", a declarat Barnier pentru postul Europe 1.

În opinia sa, "există lecţii de învăţat", căci "consumatorii au dreptul la transparenţă, (...) la adevăr, (...) la trasabilitate, (...) la calitate".

"Multe progrese au fost făcute, mai ales în ţara noastră (...), dar există progrese de făcut pe două planuri" la nivel european, a apreciat Barnier, citând în primul rând trasabilitatea.

"Trebuie să mergem mai departe ca să le spunem consumatorilor nu numai natura cărnii pe care o consumă, ci şi originea ei, inclusiv pentru produsele congelare sau gătite", a preconizat el.

A doua lecţie "este că în spatele acestei situaţii există speculaţie (...), sunt bani", a dezvăluit Barnier. El a denunţat faptul că "în spatele fraudei sau înşelătoriei există (...) oameni ce vor să vândă carne de cal, care costă cu cel puţin 30% mai puţin, în loc de carne de vită".

"Este o chestiune de profit pe spatele consumatorilor. De aceea este scandalos", a continuat comisarul european, criticând "speculaţia în creştere şi financiarizarea pieţelor de materii prime sau agricole".

Primele elemente ale anchetei efectuate de către autorităţile franceze cu privire la produsele congelate contaminate cu carne de cal dezvăluie un circuit comercial internaţional.

Carnea, care provine din România, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la furnizorul francez, Spanghero, şi a fost redirecţionată către preparatorul Comigel, el însuşi furnizor pentru Findus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici