SCURGERI RADIOACTIVE ÎN JAPONIA. Evacuări pe o rază de 20 de km. Cel puţin 3 persoane au fost iradiate - VIDEO - Mediafax

SCURGERI RADIOACTIVE ÎN JAPONIA. Evacuări pe o rază de 20 de km. Cel puţin 3 persoane au fost iradiate - VIDEO

O scurgere de cesiu radioactiv a fost detectată, sâmbătă, la centrala nucleară Fukushima 1, situată la 250 de kilometri nord de Tokyo, iar Agenţia pentru securitate nucleară şi industrială a apreciat că într-unul dintre reactoare s-ar putea declanşa un proces de fisiune nucleară.

199 afişări
Imaginea articolului SCURGERI RADIOACTIVE ÎN JAPONIA. Evacuări pe o rază de 20 de km. Cel puţin 3 persoane au fost iradiate - VIDEO

SCURGERI RADIOACTIVE ÎN JAPONIA. Clădirea reactorului de la Fukushima 1 s-a prăbuşit după o explozie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

19:20 - Explozia nua avariat reactorul 1 al centralei

Explozia produsă sâmbătă la centrala nucleară japoneză Fukushima1 nu a avut loc la reactorul 1, iar învelişul acestuia nu a fostavariat, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, YukioEdano, citat de agenţia Kyodo în pagina electronică.

El a precizat că deflagraţia a provocat prăbuşireaacoperişului şi zidurilor clădirii care adăposteşte reactorul, însăînvelişul acestuia nu a fost afectat.

Explozia a avut loc în momentul în care vaporii eliberaţi dinînveliş au intrat în contact cu oxigenul din atmosferă, a spusEdano.

El a adăugat că operatorul Tokyo Electric Power a începutrăcirea reactorului cu apă de mare şi injectează acid boric pentrua preveni o situaţie critică, însă procesul de injectare a apei vadura mai multe ore.

18:33 - Incidentulnuclear, evaluat la gradul 4 pe o scară cu şaptegradaţii

Incidentul nuclear produs sâmbătă în Japonia este evaluat lagradul 4 pe o scară cu şapte gradaţii, a anunţat Agenţia japonezăpentru securitate nucleară şi industrială.

Gravitatea unui eveniment produs într-o uzină nucleară esteevaluată cu valori cuprinse între 0, care indică absenţa oricăreianomalii, şi 7, care indică un accident major.

Nivelul 4 corespunde accidentelor care nu genereazăriscuri importante în afara centralei, conform documentelorAgenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Termenul "anomalie" este utilizat pentru evenimentele evaluatela nivelul 1, iar termenul "incident" este specific evenimentelorîncadrate la nivelele 2 şi 3.

Un reprezentant al agenţiei nipone a precizat că uneveniment de nivelul 4 este cel mai grav înregistrat până înprezent în Japonia.

17:30 - Cel puţin treijaponezi care locuiesc într-un oraş situat în apropierea centraleinucleare afectate de o explozie au fost iradiaţi

Aceste trei persoane făceau parte dintr-un grup de circa90 de pacienţi internaţi într-un spital din oraşul Futaba-machi şiau fost alese la întâmplare de medici pentru a fi supuse unor testedupă incidentul nuclear, a anunţat televiziunea publicăNHK.

Medicii au descoperit că toţi trei au fost iradiaţi, au declaratNHK şi agenţia Jiji, citând guvernul local din Fukushima.

Pacienţii au aşteptat echipele de salvare într-o şcoală în carefuseseră transferaţi apoi cu elicopterul, în momentul în care oexplozie s-a produs în centrala nucleară Fukushima Nr.1.

Aceste trei persoane, a căror vârstă nu este cunoscută, vor fisupuse unui procedeu special pentru decontaminare radioactivă, darstarea lor de sănătate nu prezintă nimic anormal, a afirmatNHK.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, a adăugat cănivelul radiaţiilor de la faţa locului "mai degrabă a scăzut" dupăexplozie.

16:20 - O replicăseismică a avut loc în apropierea centraleinucleare

O replică seismică având magnitudinea preliminară de 6 s-aprodus sâmbătă în apropiere de centrala nucleară Fukushima Nr.1 dinJaponia, afectată deja de o explozie, relatează Sky News.

14:20 - Guvern:Învelişul reactorului nu a fost avariat deexplozie

Învelişul reactorului numărul 1 de la centrala nuclearăFukushima 1 nu a fost avariat în urma exploziei de sâmbătă, adeclarat purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, citândinformaţii furnizate de operatorul Tokyo Electric Power(TEPCO).

El a adăugat că nivelul de radioactivitate din zona centralei ascăzut după explozia produsă sâmbătă, în urma căreia acoperişul şipereţii unei clădiri a centralei s-au prăbuşit.

14:00 - Explozia,provocată de vapori de apă din procesul derăcire

Explozia de sâmbătă de la centrala nucleară japoneză Fukushima afost provocată de vapori de apă proveniţi din procesul de răcire şinu a afectat reactoarele, a anunţat guvernul nipon, citat deCNN.

12:30 - Evacuare peo rază de 20 de kilometri în jurul centralelornucleare

Autorităţile japoneze au decis sâmbătă evacuareapersoanelor aflate pe o rază de 20 de kilometri în jurulcentralelor nucleare de la Fukushima.

Măsura de precauţie suplimentară a fost decisă de Guvern, la maipuţin de patru ore după o explozie care a distrus parţial clădireacare adăposteşte reactorul 1 al centralei.

După cutremur, sistemul de răcire al reactorului a fost avariat,iar presiunea internă a înregistrat creşteri anormale.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, a declaratsâmbătă că autorităţile "iau toate măsurile pentru a asigurasecuritatea locuitorilor" din zona centralelor.

Agenţia japoneză pentru securitate nucleară şi industrialăconsideră că este puţin probabil ca explozia de sâmbătă de lacentrala nucleară Fukushima 1 să fi avariat grav incintareactorului.

12:10 - Guvernuljaponez ia măsuri pentru asigurarea securitatăţii locuitorilor dinzonă

Autorităţile japoneze iau toate măsurile pentru a asigurasecuritatea locuitorilor din zona centralelor nucleare de laFukushima.

Explozia, produsă la ora locală 15.36 (8.36, ora României), s-asoldat şi cu rănirea uşoară a patru persoane, a precizat postulpublic de televiziune NHK.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, adeclarat că "a fost informat despre o explozie" produsă laFukushima 1, precizând că autorităţile încearcă să obţină mai multedate despre incident. El a adăugat că în zonă urmează să ajungăechipe speciale de pompieri, antrenate pentru intervenţii însituaţii de urgenţă.

10:30 - Clădireareactorului de la centrala nucleară Fukushima s-aprăbuşit

Acoperişul şi zidurile clădirii reactorului de la centralanucleară Fukushima s-au prăbuşit, la scurt timp după ce în zonă afost auzită o explozie, a anunţat televiziunea japoneză NHK.

Deasupra centralei este vizibil un nor de fum alb, iarmai mulţi angajaţi au fost răniţi, conform preseijaponeze.

VEZI AICI IMAGINI LIVE DINJAPONIA

Surse guvernamentale au declarat că explozia a avut loc sâmbătă,în jurul orei locale 16.00 (9.00, ora României), iar Tokyo ElectricPower (TEPCO), operatorul centralei, a precizat că explozia a avutloc după o replică seismică, aceasta determinând şi prăbuşireaclădirii.

Televiziunea publică japoneză NHK le-a recomandat sâmbătălocuitorilor din zona centralelor nucleare de la Fukushima săînchidă ferestrele şi să-şi etanşeizeze locuinţele.

Experţi şi jurnalişti ai postului de televiziune lerecomandă persoanelor aflate în exterior să îşi protejeze căilerespiratorii şi să evite contactul direct al pielii cuaerul.

Cantitatea de radiaţii absorbită într-o oră de opersoană în zona centralei nucleare japoneze Fukushima este egalăcu limita de radiaţii maximă la care poate fi expusă o persoanăîntr-un an.

10:07 - Explozie lacentrala nucleară Fukushima 1

O explozie a fost auzită, sâmbătă, la centrala nuclearăjaponeză Fukushima 1, iar deasupra zonei este vizibil un nor de fumalb, a anunţat agenţia niponă Jiji.

Nivelul de radioactivitate în zonă este de 20 de ori mai maredecât cel normal, a precizat televiziunea japoneză NHK, adăugând cămai mulţi angajaţi au fost răniţi în urma incidentului.

Un purtător de cuvânt al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO)a precizat însă că procesul de fisiune nu a fost declanşat,iar compania încearcă să obţină o creştere a nivelului apei pentrurăcirea reactorului numărul 1.

După cutremurul devastator produs vineri în Japonia, sistemul derăcire al reactorului 1 de la Fukushima a înregistrat mai multedefecţiuni, urmate de o creştere anormală a presiunii interne.

Mai mult de 215.000de persoane au fost evacuate şi cazate în adăposturi din nordul şiestul Japoniei.

Mai mult de 100.000 de persoane au fost evacuate numai înprefectura Fukushima, 45.000 dintre acestea fiind locuitori dinzona centralelor nucleare de la Fukushima.

Numărul total al persoanelor evacuate ar putea fi mult mai mare,însă poliţia nu dispune încă de informaţii privind situaţia dinprefectura Miyagi, cel mai grav afectată de cutremur. Autorităţilejaponeze au afirmat că mii de persoane sunt încă blocate în clădiriizolate de ape în prefectura Miyagi.

Guvernul a decis evacuarea populaţiei pe o rază de 10 kilometriîn jurul centralei nucleare Fukushima 1 şi pe o rază de treikilometri în zona centralei Fukushima 2, unde au fost înregistratedefecţiuni ale sistemelor de răcire a reactoarelor. Cele douăcentrale, care deservesc parţial regiunea Tokyo, sunt situate lacirca 250 de kilometri nord de capitala niponă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici