Senatul SUA a adoptat bugetul pe 2014-2015

Senatul american a adoptat miercuri bugetul pentru următorii doi ani, acesta fiind un semn pentru o mai bună stabilitate a Statelor Unite în domeniul fiscal, după tensiunile provocate de posibilitatea unei noi paralizii a administraţiei federale.

387 afișări
Imaginea articolului Senatul SUA a adoptat bugetul pe 2014-2015

Senatul SUA a adoptat bugetul pe 2014-2015 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Textul, care urmează să fie promulgat de preşedintele american Barack Obama, a fost votat de toţi senatorii democraţi şi de nouă republicani. Documentul fixează cheltuielile pentru 2014 şi 2015, anulând astfel tăierile automate care urmau să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

Datorită anulării parţiale a acestei austerităţi, cheltuielile federale, după doi ani de scădere, ar trebui să crească începând din 2014, ajungând la 1.012 miliarde de dolari anul următor şi 1.014 miliarde de dolari în 2015.

Cheltuielile în domeniul militar, care au suferit o reducere uşoară, vor creşte, spre marea satisfacţie a Pentagonului şi a întregului sector al Apărării.

Republicanii au acceptat o creştere a mai multor taxe, în special pentru pasagerii mijloacelor de transport aeriene, însă impozitele nu au fost majorate, conform promisiunii senatorilor republicani.

Totuşi, mai mulţi republicani, inclusiv liderul minorităţii din Senat Mitch McConnell, au votat împotriva acestui acord, apreciind că aceste cheltuieli, aflate într-o uşoară creştere, depăşesc plafonul stabilit prin bugetul pentru 2011.

Majoritatea senatorilor au primit cu uşurare votarea bugetului pentru următorii doi ani. Acest vot marchează succesul cooperării dintre republicani şi democraţi, după blocajul bugetar care, la începutul lui octombrie, a paralizat funcţionarea instituţiilor publice din Statele Unite.

"Datorită acestui compromis, am împiedicat o nouă paralizie a administraţiei", a afirmat senatorul democrat Tim Kaine.

"Aceasta este o bună primă etapă", a declarat Obama, citat într-un comunicat, adăugând că acest acord va "direcţiona economia noastră în următorii ani, ceea ce înseamnă că americanii nu vor mai suferi din cauza unei crize dureroase în domeniul administrativ".

Totuşi, acest acord este, în primul rând, un compromis. Cele mai importante reforme ale Statelor Unite în domeniul social (programele pentru pensionare, sănătate, ajutor social) sau fiscal sunt amânate pe termen nedefinit.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici