Sesiunea Parlamentului de la Roma a fost suspendată. Mario Draghi trebuie să decidă clar ce va face

Sesiunea Parlamentului italian privind votul de încredere în favoarea Guvernului în exerciţiu a fost suspendată, miercuri după-amiază, în contextul în care premierul demisionar Mario Draghi nu a stabilit clar dacă acceptă cererile de continuare a mandatului, dat fiind că situaţia este dinamică.

370 afișări
Imaginea articolului Sesiunea Parlamentului de la Roma a fost suspendată. Mario Draghi trebuie să decidă clar ce va face

Premierul tehnocrat Mario Draghi, a cărui demisie imediată a fost respinsă de preşedintele Sergio Mattarella săptămâna trecută, s-a prezentat miercuri dimineaţă în Parlamentul italian pentru a verifica dacă mai are sau nu majoritate.

"Este necesar un nou pact pentru dezvoltare, un pact concret şi sincer. Întreb partidele dacă sunt pregătite să reconstruiască acest pact. Sunteţi pregătite? Ne aflăm în această sală doar pentru că italienii au cerut acest lucru", a declarat Mario Draghi, potrivit agenţiei ANSA.

Însă, în cursul sesiunii speciale a Parlamentului, formaţiunile politice Liga (extremă-dreapta) şi Forza Italia (centru-dreapta) au cerut o remaniere generală a Guvernului, care să fie condus în continuare de Mario Draghi, semnalând că, în caz contrar, sunt necesare alegeri anticipate.

"Senatul va acorda susţinerea pentru acţiunile unui guvern total înnoit, atât la nivel de opţiuni politice, cât şi din punctul de vedere al componenţei", au comunicat senatorii Roberto Calderoli şi Massimiliano Romeo, membri ai partidul Liga, condus de Matteo Salvini.

Imediat după formularea acestei solicitări, Mario Draghi a părăsit aula Parlamentului împreună cu ministrul Apărării, Lorenzo Guerini, membru al Partidului Democrat (centru-stânga), pentru noi consultări. Situaţia politică de la Roma continuă să fie volatilă, astfel că premierul Mario Draghi nu ştie clar dacă mai poate avea o majoritate legitimă, în contextul în care ieşirea din coaliţia de uniune naţională a Mişcării Cinci Stele (M5S, stânga, populistă) pare să fie urmată acum de poziţii oscilante ale altor partide.

În acest context, Elisabetta Casellati, preşedintele Senatului, a dispus suspendarea sesiunii plenare timp de o oră şi jumătate, conform cotidianului Corriere della Sera.

Printre scenarii se numără remanierea guvernamentală cu menţinerea premierului Mario Draghi, numirea altui prim-ministru ori convocarea alegerilor anticipate, cu un guvern interimar care să fie condus în continuare sau nu de Mario Draghi. Decizia îi va aparţine preşedintelui Sergio Mattarella, după ce Mario Draghi va anunţa clar ce intenţie are.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici