Statele Unite pun pe lista neagră 34 de entităţi chineze, invocând încălcări ale drepturilor omului

Administraţia Biden a anunţat că a impus restricţii comerciale pentru peste 30 de institute de cercetare şi entităţi chineze din cauza încălcării drepturilor omului şi a presupusei dezvoltări de tehnologii, cum ar fi dispozitive de control al creierului, care subminează securitatea naţională a SUA.

1687 afișări
Imaginea articolului Statele Unite pun pe lista neagră 34 de entităţi chineze, invocând încălcări ale drepturilor omului

Statele Unite pun pe lista neagră 34 de entităţi chineze, invocând încălcări ale drepturilor omului

Conform CNBC, Departamentul Comerţului a acuzat Academia de Ştiinţe Medicale Militare a Chinei şi 11 dintre institutele sale de cercetare că folosesc biotehnologia "pentru a sprijini utilizările şi utilizatorii finali militari chinezi, inclusiv presupuse arme de control al creierului", potrivit unui anunţ publicat în Registrul Federal.

Notificarea nu oferă mai multe detalii despre presupusele dispozitive.

"Biotehnologia şi a inovaţia medicale pot salva vieţi. Din nefericire, Republica Populară Chineză alege să folosească aceste tehnologii pentru a urmări controlul asupra poporului său şi represiunea membrilor minorităţilor etnice şi religioase", a scris secretarul american al Comerţului, Gina Raimondo, într-o declaraţie, referindu-se la Republica Populară Chineză şi la încălcările drepturilor omului din regiunea Xinjiang, situată în extremitatea vestică a Chinei.

Departamentul de Stat a descris anterior abuzurile împotriva uigurilor şi a membrilor altor minorităţi musulmane ca fiind în regiunea Xinjiang drept "muncă forţată generalizată, sponsorizată de stat" şi "detenţie în masă".

La începutul acestei luni, Casa Albă a anunţat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, citând "genocidul şi crimele împotriva umanităţii în curs de desfăşurare în Xinjiang şi alte abuzuri împotriva drepturilor omului".

Beijingul neagă faptul că a abuzat minorităţile religioase şi etnice din Xinjiang.

Departamentul Comerţului a adăugat alte patru corporaţii chineze pe lista sa de entităţi pentru rolul lor în modernizarea armatei chineze, ceea ce contravine intereselor de securitate naţională şi de politică externă ale SUA.

De asemenea, departamentul a adăugat alte cinci companii chineze pentru că ar fi "achiziţionat sau încercat să achiziţioneze tehnologie din Statele Unite pentru a contribui la modernizarea Armatei Populare de Eliberare".

În cursul zilei de joi, Departamentul Trezoreriei a anunţat sancţiuni împotriva a opt entităţi tehnologice chineze pentru "supravegherea şi urmărirea biometrică a minorităţilor etnice şi religioase din China, în special a minorităţii uigure predominant musulmane din Xinjiang".

Entităţile citate de Trezorerie sunt: Cloudwalk Technology, Dawning Information Industry, Leon Technology Company, Megvii Technology, Netposa Technologies , SZ DJI Technology, Xiamen Meiya Pico Information şi Yitu.

Departamentul Comerţului a luat, de asemenea, măsuri împotriva unor entităţi situate în Georgia, Malaezia şi Turcia pentru că ar fi "deturnat sau încercat să deturneze articole americane către programele militare ale Iranului".

"În mod specific, aceste entităţi fac parte dintr-o reţea utilizată pentru a furniza sau a încerca să furnizeze Iranului articole de origine americană care, în cele din urmă, ar oferi sprijin material industriilor de apărare iraniene, încălcând astfel controlul exporturilor din SUA", se arată în notificare.

În total, Departamentul Comerţului a luat măsuri împotriva a 34 de entităţi din China, trei din Georgia, una din Malaezia şi două din Turcia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
chinezi,
razboi

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici