MONITORUL APĂRĂRII | Statele Unite vor riposta militar dacă Iranul atacă obiective americane, avertizează Londra

Statele Unite vor riposta militar în mod determinat în cazul în care Iranul va ataca obiective americane, a avertizat, luni, ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, în contextul în care preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat dur Teheranul.

4173 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Statele Unite vor riposta militar dacă Iranul atacă obiective americane, avertizează Londra

Statele Unite vor riposta militar dacă Iranul atacă obiective americane, avertizează Londra

"Eu le-aş spune iranienilor: nu subestimaţi determinarea Statelor Unite", a declarat Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, cu ocazia reuniunii Adunării Mondiale a Sănătăţii, desfăşurată la Geneva.

"Statele Unite nu vor război cu Iranul, dar dacă vor fi atacate obiective americane, vor riposta. Iar iranienii trebuie să se gândească foarte, foarte atent la acest lucru", a atras atenţia Jeremy Hunt, citat de cotidianul The Telegraph.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat Iranul cu distrugerea în cazul unui conflict militar. Reacţionând la un atac cu rachete produs la circa un kilometru de Ambasada SUA din capitala Irakului, Donald Trump a declarat, prin Twitter: "Dacă Iranul vrea să lupte, acesta va fi sfârşitul oficial al Iranului. Să nu mai ameninţe niciodată Statele Unite!"

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a denunţat ameninţările liderului de la Casa Albă, catalogându-le drept "instigări la genocid".

Conform unor surse citate de cotidianul The New York Times, Donald Trump i-a transmis secretarului interimar al Apărării, Patrick Shanahan, că nu vrea să ajungă la o confruntare militară cu Iranul.

Pe fondul tensiunilor legate de programul nuclear al Administraţiei de la Teheran, Donald Trump a exprimat săptămâna trecută speranţa că nu se va ajunge la război cu Iranul. Întrebat, la Washington, dacă intenţionează să ajungă la un război cu Iranul, Donald Trump a răspuns, potrivit agenţiei Reuters: "Sper că nu". Donald Trump a făcut această declaraţie înaintea întrevederii de la Casa Albă cu preşedintele Elveţiei, Ueli Maurer. Preşedintele SUA vrea să creeze un canal de comunicare cu Iranul prin intermediul Elveţiei, urmând să discute despre acest lucru cu omologul său elveţian.

Administraţia Donald Trump nu are aprobarea Congresului pentru a lansa o acţiune militară împotriva Iranului, a afirmat acum câteva zile Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor. Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat (opoziţie), s-a declarat mulţumită că Donald Trump pare să prefere o abordare diplomatică în criza cu Iranul. "Îmi place ceea ce aud din partea preşedintelui, deşi nu îl încântă deloc acest lucru", a declarat Nancy Pelosi. Administraţia Trump a refuzat până acum cererile de a oferi informaţii Congresului despre criza nucleară iraniană. "Este vorba de o abordare care nu este corectă, întrucât avem responsabilităţi, în Constituţie, responsabilitatea de a declara un război aparţine Congresului, deci, consilierii prezidenţiali sper că vor admite că nu au nicio aprobare pentru a merge înainte", a argumentat Nancy Pelosi.

Administraţia de la Teheran a transmis că nu există posibilitatea negocierilor cu Statele Unite, părând să respingă apelurile preşedintelui american Donald Trump. Întrebat dacă există posibilitatea iniţierii de negocieri cu Statele Unite pentru depăşirea crizei, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat: "Nu, nu există nicio posibilitate de negocieri". "Nu ştiu de ce preşedintele Trump este încrezător, dar este absolut greşit", a subliniat Zarif.

Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a declarat convins că Iranul va accepta curând negocierile pe tema programului nuclear. "Sunt exprimate diverse opinii, iar eu iau decizia finală şi determinantă, este o procedură foarte simplă. Sunt acoperite toate părţile, toate politicile. Sunt sigur că Iranul va vrea să discute curând", a declarat Donald Trump, joi, prin Twitter.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici