STUDIU Puterea de distrugere a ciclonilor a crescut: vor dura cu până la 5 ore mai mult şi vor fi mai puternici

  • Cercetătorii de la Institutul de Inovare Meteorologică din Shenzhen şi de la Universitatea Chineză din Hong Kong au descoperit că puterea distructivă a ciclonilor tropicali a crescut dramatic.
  • Studiul a analizat ciclonii din estul şi sud-estul Asiei şi a constatat că regiunea din sudul Chinei şi capitala vietnameză Hanoi au fost cele mai afectate între 1979 şi 2016.
  • Studiul sugerează că un ciclon mediu va dura cu aproximativ 5 ore mai mult şi se va deplasa cu 92 de kilometri mai departe în interior, dublându-şi, aproape, puterea de distrugere.
468 afișări
Imaginea articolului STUDIU Puterea de distrugere a ciclonilor a crescut: vor dura cu până la 5 ore mai mult şi vor fi mai puternici

FOTO CNN

Ciclonii tropicali din Asia ar putea avea o putere distructivă de două ori mai mare până la sfârşitul secolului, potrivit unor noi cercetări. Oamenii de ştiinţă afirmă că acest lucru se întâmplă din cauza crizei climatice provocată de om, care determină ciclonii să fie şi mai puternici.
 
Cercetătorii de la Institutul de Inovare Meteorologică din Shenzhen şi de la Universitatea Chineză din Hong Kong au folosit date din aproape patru decenii: din 1979, până în 2016. Cu ajutorul acestor date au descoperit că puterea distructivă a ciclonilor tropicali a crescut dramatic. Ciclonii tropicali durează acum între două şi nouă ore mai mult şi călătoresc în medie 100 km mai mult spre interior decât în urmă cu patru decenii.
 
Studiul a analizat ciclonii din estul şi sud-estul Asiei şi a constatat că regiunea din sudul Chinei şi capitala vietnameză Hanoi au fost cele mai afectate între 1979 şi 2016. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că până la sfârşitul secolului, viteza medie a vântului la sol deasupra regiunilor interioare din Asia ar putea creşte cu doi metri pe secundă, adică 8 km pe oră. Creşterile mici ale vitezei maxime a vântului unui ciclon pot aduce niveluri mult mai mari de distrugere.
 
Studiul sugerează că, până atunci, un ciclon mediu va dura în medie cu aproximativ 5 ore mai mult şi se va deplasa cu 92 de kilometri mai departe în interior, dublându-şi aproape puterea de distrugere.
 
Ciclonii tropicali se numără printre cele mai periculoase dezastre naturale, cu ploi torenţiale, vânturi dăunătoare şi valuri de furtună. În ultimii 50 de ani, aceste cicloane au provocat aproape 780.000 de morţi şi pierderi economice de aproximativ 1,4 miliarde de dolari la nivel mondial.
 
În iunie, taifunul In-fa şi taifunul Cempaka au adus ploi extreme de peste 150 mm pe oră în provincia chineză Henan, doborând un record în oraşul Zhengzhou. Peste 300 de persoane au fost ucise în inundaţiile care au devastat centrul Chinei, au declarat oficialii.
 
Iar în septembrie 2021, rămăşiţele uraganului Ida au provocat ploi torenţiale şi inundaţii fulgerătoare în New York, provocând moartea a cel puţin 50 de persoane.
 
„Ambele dezastre au provocat pierderi economice şi umane uriaşe", a declarat autorul principal al studiului, Dr. Chi-Yung Tam de la Universitatea chineză din Hong Kong.
 
Tam şi colegii săi solicită mai multe măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta şi pentru creşterea gradului de pregătire pentru dezastre în Asia. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici